Sărăcia multidimensională, o criză amplificată de conflictele armate

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 octombrie

Sărăcia multidimensională, o criză amplificată de conflictele armate

English Version

Sărăcia este una dintre "bolile" majore ale începutului de secol XXI. Împletitura de crize accentuează prăpastia dintre bogăţia opulentă şi sărăcia cruntă. Peste un miliard de persoane din întreaga lume trăiesc în condiţii de sărăcie acută, jumătate dintre acestea fiind minori. Anunţul îngrijorător este făcut de un raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Această realitate dramatică subliniază atât natura extinsă a sărăciei globale, cât şi legătura strânsă dintre conflictele armate şi agravarea privaţiunilor. Raportul, realizat în parteneriat cu Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI), oferă o imagine asupra ratei sărăciei, care este de trei ori mai mare în ţările aflate în stare de război. Conflictele armate au atins, în 2023, cel mai mare număr de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar impactul acestora asupra populaţiilor vulnerabile este devastator.

Sărăcia multidimensională, o criză amplificată de conflictele armate

Mai rău decât lipsa veniturilor

PNUD şi OPHI utilizează un indice al sărăciei multidimensionale, care include mai mulţi factori ce influenţează calitatea vieţii: lipsa locuinţelor adecvate, accesul la instalaţii sanitare, absenţa electricităţii şi a combustibilului pentru gătit, penuria de alimente şi precaritatea educaţiei. Astfel, sărăcia nu mai este măsurată doar prin venitul zilnic, ci printr-o combinaţie de privaţiuni esenţiale pentru o viaţă decentă.

Acest indicator complex arată că 1,1 miliarde de persoane dintr-o populaţie de 6,3 miliarde (din 112 ţări de pe glob) suferă de sărăcie multidimensională, iar 455 de milioane dintre acestea trăiesc în zone de conflict. Rata sărăciei în astfel de regiuni este de trei ori mai mare decât în ţările paşnice, adâncind crizele umanitare, susţine Yanchun Zhang, statistician-şef la PNUD.

Copiii, cei mai afectaţi

Impactul sărăciei este cel mai puternic resimţit de copii şi de adolescenţi, 584 de milioane de tineri sub 18 ani se confruntă cu lipsuri majore, ceea ce reprezintă o rată globală de 27,9%. Aceasta este mult mai mare comparativ cu cea înregistrată în rândul adulţilor, care se situează la 13,5%. Copiii care cresc în sărăcie au acces limitat la educaţie, sănătate şi hrană adecvată, ceea ce le afectează şansele la o viaţă decentă şi îi expune unor riscuri pe termen lung.

Războaiele, un factor determinant în creşterea sărăciei

Conflictele armate nu doar că distrug comunităţi şi provoacă migraţii în masă, dar agravează şi privaţiunile economice şi sociale. Sabina Alkire, director al OPHI, subliniază că războaiele împiedică orice eforturi de reducere a sărăciei şi lasă "urme adânci şi de durată în viaţa oamenilor". Aproximativ 40% din cele 1,1 miliarde de persoane sărace trăiesc în zone de conflict, ceea ce face ca lupta pentru nevoile de bază să fie mult mai dificilă.

Un exemplu concludent este Africa Subsahariană, unde conflictele, combinate cu sărăcia endemică, lasă milioane de oameni fără acces la servicii esenţiale. Alte regiuni afectate, cum ar fi Asia de Sud, reflectă aceeaşi problemă, care se manifestă în special în ţări cu creştere demografică accelerată, precum India, Pakistan şi Nigeria.

Apel pentru acţiuni globale

Această criză alarmantă necesită o acţiune internaţională concertată. Atât PNUD, cât şi OPHI fac apel la comunitatea internaţională să intensifice eforturile pentru reducerea sărăciei globale şi pentru promovarea păcii. Soluţiile propuse includ nu doar sprijinirea dezvoltării economice, ci şi măsuri pentru stabilizarea regiunilor afectate de război, astfel încât reducerea sărăciei să fie sustenabilă. Raportul subliniază nevoia urgentă de a implementa politici care să abordeze sărăcia în mod integrat, combinând ajutorul umanitar, dezvoltarea economică şi consolidarea păcii. Aceasta este singura cale prin care comunitatea internaţională poate asigura un viitor mai bun pentru milioanele de oameni prinşi în capcana sărăciei şi a conflictelor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Razboaiele induc prabusirea sociala, dar ce e foarte grav e ca la radacina problemelor este renuntarea la acordurile internationale, starea de conflict accentuat, separarea lumii in 2 tabere atent disciplinate sa nu iasa de sub tutele liderului. Decat ca liderul este cel ce genereaza discordia, risipa de resurse, razboaiele si ruinarea popoarelor ajunse sub talpa lui

    1. Cauzele sunt bancile, guvernele, corporatiile si lacomia bogatanilor in principal. Oamenii obisnuiti chiar daca au gustat si ei cateva firimituri din tortul bogatilor au avut si au un rol marginal in propagarea problemelor globale.

      Adica aia din R Centrafricana, Congo, etc sunt sufocati de multinationale si banci? :)))))

      Da sunt ca si in Africa sunt prezente corporatiile vestului care secatuiesc continentul de resurse naturale in timp ce lumea traieste in mizerie.

    "Un exemplu concludent este Africa Subsahariană, unde conflictele, combinate cu sărăcia endemică, lasă milioane de oameni fără acces la servicii esenţiale. Alte regiuni afectate, cum ar fi Asia de Sud, reflectă aceeaşi problemă, care se manifestă în special în ţări cu creştere demografică accelerată, precum India, Pakistan şi Nigeria."...deci BRICS plus "Sudul Global" adica sfera de inflenta mujica:-)...Ia vedeti ca toti aia saraci dar care sunt in permanent conflict sunt inarmati cu Kalashnikov-uri, "contributia" mujica la combaterea saraciei:-)...si descultii astia vor sa fie piata de desfacere a hidrocarburilor mujice:-)..."Succesuri":-)

    1. Ai uitat ca la San Francisco, visul american s-a transformat in dormit pe trotuar.

      Iar Biden + Kamala n-au pic de jena referitor la situatia asta.. Nici Trump nu e departe.  

      Intotdeauna au fost oameni care dorm pe trotuar. Diferenta e ca aia din tarile civilizate pe care le acuzi tu dorm acolo unii pentru ca asa vor si altii pentru ca nu vor sa munceasca nimic! Nu cred ca trebe sa-i plangi pe aia de la San Francisco - uita-te la topul din articol si gandeste putin!

      Pe bune? Ia da o cautare pe Youtube sa vezi cate cazuri de oameni de varsta a doua care au ramas fara job si casa sunt pe trotuarele alea. E o chestiune de alegere?

      Nici vorba ! E decaderea Americii... Decaderea morala a inceput de mult si e la apogeu, cea materiala e de data ceva mai recenta dar e la fel de abrupta.  

      Da, si inalta moralitate a mujicilor este mai breaza, nu e asa? In America sunt oameni pe strada datorita ghinionului, poate. In Ucraina sunt oameni pe strada ucisi sau lasati fara case de niste neica nimeni. Care stare este mai ok, dupa parerea ta?

      În America ajutorul social este cam 1000 de dolari cam cât în Germania,munci mai necalificate sau semicalificate găsești peste tot majoritatea oamenilor fără adăpost au intrat în depresie și sunt dependenți de alcool sau droguri, sărăcia adevărată în America sunt oamenii care trăiesc în rulote sunt adevărate cartiere de rulotă unde majoritatea trăiesc din ajutoare și lucrează ocazional, aceștia și cele peste un milion de oameni fără adăpost arată ca capitalismul este în stare de putrefacție socială și se va prăbuși în viitor mai ales ca odată cu robotizarea numărul oamenilor săraci și șomeri va exploda capitalismul înseamnă sistem social tip junglă,nu are treabă cu echitatea socială, evident americanii ar avea bani să ajute persoanele sărace dar mai bine cheltuie pe armament și războaie sau sprijină corporațiile și băncile

      Visul american era cândva acum nu mai există așa ceva chiar corporatiștii americani afirmă acest lucru, în momentul de față în sectorul corporatist oamenii sunt dați afară cu miile și se fac puține angajări,aceste corporații fac reorganizare și se pregătesc pentru robotizare oamenii nu contează pentru aceste corporații singurul lucru care contează este profitul în maxim 6 ani acest fenomen va fi prezent și la corporațiile din Romania,vor da afară oamenii cu miile, viitorul sună foarte sumbru pentru cei care fac muncă de birou, adică gulerele albe

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb