Scăderi la BVB: investitorii reacţionează negativ la rezultatul alegerilor şi la tensiunile din coaliţia de guvernare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai

Scăderi la BVB: investitorii reacţionează negativ la rezultatul alegerilor şi la tensiunile din coaliţia de guvernare

Marcel Murgoci, Estinvest: "Mă aştept la volatilitate ridicată în zilele următoare"

Antonio Oroian, Goldring: "Instabilitatea nu ne ajută deloc, nici în ceea ce priveşte problemele fiscal-bugetare, nici în privinţa percepţiei investitorilor străini şi a agenţiilor de rating"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Orice semnal că România s-ar îndrepta spre o destinaţie izolaţionistă faţă de Uniunea Europeană şi NATO poate afecta negativ sentimentul de piaţă"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au reacţionat negativ în şedinţa de tranzacţionare de ieri, în urma victoriei detaşate în primul tur al alegerilor prezidenţiale a lui George Simion, candidatul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), precum şi a crizei din coaliţia de guvernare.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei noastre, a avut un recul de 2,88%, la 16.645 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 3,09%, până la 59.037 de puncte, într-o zi cu o dinamică mixtă a pieţelor europene.

Marcel Murgoci: "Situaţia economică a ţării este dificilă, cu un deficit bugetar mare care necesită măsuri de corecţie"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, spune că la începutul şedinţei de tranzacţionare reacţia pieţei nu a fost atât de severă, dar în scurt timp scăderile indicilor s-au aplificat.

"Este o reacţie firească având în vedere faptul că rezultatul (n.r. alegerilor) aduce instabilitate pentru actuala coaliţie de guvernare, ceea ce nu este pe placul investitorilor. Mai ales că situaţia economică a ţării este dificilă, cu un deficit bugetar mare care necesită măsuri de corecţie. Or, pentru a lua astfel de măsuri este nevoie de stabiltate politică, de un guvern stabil", ne-a spus brokerul.

George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 41% din voturile exprimate, aproape dublu faţă de independentul Nicuşor Dan, care a obţinut 21%. Candidatul alianţei PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, s-a clasat pe locul al treilea, cu 20% din voturi, rezultat care a aruncat coaliţia de guvernare în criză.

Conform informaţiilor disponibile la ora 18:00, premierul Marcel Ciolacu a afirmat înaintea şedinţei conducerii PSD că va propune colegilor săi de partid ieşirea din coaliţie, iar dacă acest lucru se va întâmpla, îşi va depune mandatul de premier.

"Evenimentele sunt în derulare, oricând pot să apară noi informaţii care să imprime anumite mişcări ale pieţei, astfel încât mă aştept la volatilitate ridicată în următoarele zile", a spus mai spus Marcel Murgoci.

Valoarea tranzacţiilor realizate ieri la BVB s-a ridicat la 133,2 milioane lei, cu mult peste cea din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, de 35,8 milioane lei, circa 37% din rulaj provenind din schimburile cu acţiuni Banca Transilvania.

Antonio Oroian: "Intrăm din nou într-o perioadă de instabilitate politică"

Antonio Oroian, broker în cadrul societăţii Goldring, pune reacţia negativă de ieri a pieţei mai ales pe seama rezultatului destul de mare obţinut de candidatul de extremă dreapta în primul tur al alegerilor prezidenţiale, scrie Agrepres.

"Intrăm din nou într-o perioadă de instabilitate politică, dacă e să ne uităm la tensiunile din coaliţia de guvernare, iar această instabilitate nu ne ajută deloc, nici în ceea ce priveşte problemele fiscal-bugetare, nici în percepţia investitorilor străini şi a agenţiilor de rating", a declarat brokerul, citat de agenţia de presă.

Alin Brendea, analist bursier în cadrul Prime Transaction, spune că investitorii încercarcă să evalueze noile realităţi ale scenei politice. "Orice semnal că România s-ar îndrepta spre o destinaţie izolaţionistă faţă de Uniunea Europeană şi NATO poate să afecteze negativ sentimentul de piaţă, într-o economie încă în mare măsură dependentă de investiţii străine şi de fondurile europene pentru a-şi menţine echilibrul financiar şi creşterea economică", a afirmat Brendea, citat de Agerpres.

Toate acţiunile companiilor din indicele BET au încheiat ziua în scădere

În piaţa "regular", topul valorii transferurilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 50 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 4,11%, la preţul de 27,04 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au coborât cu 1,86%, la 116 lei, în condiţiile unor schimburi de 9,3 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 2,57%, până la preţul de 0,7005 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,3 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 7,3 milioane lei, acţiunile SNG încheind ziua în scădere cu 2,52%, la preţul unitar de 5,8 lei.

Toate acţiunile ce intră în componenţa indicelui BET au încheiat în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 2,52%, la 3.112 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu 2,7%, la 1.205 puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 2,31%, până la 817 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Carbochim" (CBC): +8,61%

2. "Bucovina Club de Munte" (BCM): +7,33%

3. "Erste Group Bank" (EBS): +6,06%

4. "Electroargeş" (ELGS): +4,23%

5. "Societatea de Construcţii Napoca" (EFO): +1,36%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Promateris" (PPL): -14,73%

2. "Electrocontact" (ECT) : -8,26%

3. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -7,78%

4. "Sinteza" (STZ): -7,02%

5. "Artego" (ARTE): -6,43%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb