Sechestru pe bunurile foştilor miniştri cercetaţi în dosarul Rompetrol II

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 iunie 2016

Sechestru pe bunurile foştilor miniştri cercetaţi în dosarul Rompetrol II

Dan Ioan Popescu: "Eu nu cred că preşedintele citeşte ceea ce vizează"

Procurorii DIICOT au anunţat că, odată cu începerea urmăririi penale faţă de foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, au pus sechestru pe bunurile acestora.

Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, a anunţat DIICOT printr-un comunicat de presă.

"Totodată, prin ordonanţele din data de 17.06.2016, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor", mai precizează instituţia..

Trei dintre aceştia, Dan Ioan Popescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, au fost informaţi oficial miercuri despre demersurile procurorilor. Mihai Tănăsescu a mers săptămâna trecută la DIICOT pentru a fi înştiinţat că este urmărit penal.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice", susţin procurorii DIICOT.

În cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizează că "acesta a continuat să sprijine grupul infracţional organizat iniţiat de către Patriciu Dan Costache şi după încetarea calităţii de ministru depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în faţa Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declaraţie în care a făcut afirmaţii neadevărate".

Dan Ioan Popescu a declarat înainte de a intra în sediul DIICOT: "Am văzut o ştire pe un site că după zece ani sunt chemat la DIICOT. E tot ce ştiu".

La solicitarea procurorilor, preşedintele României a dat aviz pentru începerea urmării penale împotriva a patru foşti miniştri în dosarul Rompetrol.

Dan Ioan Popescu a mai spus, citat de Digi24: "Preşedintele crede că joacă rolul de primar, între ghilimele, pentru că vizează orice. Deci eu nu cred că preşedintele citeşte ceea ce vizează".

La 31 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat cererile formulate de DIICOT de începere a urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri implicaţ în dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Întrebat dacă este speriat de această anchetă, fostul ministru a răspuns că "absolut deloc". Iar în privinţa ordonanţei de urgenţă care ar fi fost schimbată la cererea fostului om de afaceri Dinu Patriciu, Dan Ioan Popescu a negat că ar fi existat o înţelegere.

În ceea ce îi priveşte pe Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, foşti miniştri ai Finanţelor Publice, procurorii susţin că "nu au respectat, cu rea credinţă, dispoziţiile art. 8 al.2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005 potrivit cărora "în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligaţiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea acestora pe pieţele reglementate, în condiţiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare" şi au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, iar statul român să-şi recupereze creanţele".

Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul "Rompetrol II", punând sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006, investigaţiile vizând intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase.

Recent, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis menţinerea sechestrului de trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, în dosarul Rompetrol II. Decizia instanţei este definitivă.

KMG International, compania care operează rafinăria Petromidia, a transmis că decizia prin care ICCJ menţine sechestrul de trei miliarde de lei instituit de DIICOT pe acţiunile rafinăriei este una "extrem de severă" şi că aceasta ar putea afecta pe termen mediu şi lung planurile de dezvoltare şi investiţii ale grupului în ţara noastră, potrivit unui comunicat de presă.

KMG International a mai transmis: "Menţionăm că acţiunea DIICOT se referă la pretinse fapte care au avut loc în perioada 2000-2003, cu mult înainte de preluarea în 2007 de câtre compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas a pachetului majoritar de acţiuni ale Grupului Rompetrol (în prezent KMG International). Astfel, a invoca în 2016 nelegalitatea unor privatizări realizate în 1999 şi, respectiv, 2000, ridică de la bun început probleme vădite de convenţionalitate, constituţionalitate şi legalitate, fie şi numai în raport cu principiile garantării dreptului de proprietate şi ale securităţii circuitului civil.

Prin absurd, dar în acord cu principiul invocat de DIICOT şi ICCJ, în acest moment ar trebui ca toate privatizările realizate în România din 1990 şi până în prezent să fie discutate şi analizate, iar în cazul celor care au beneficiat de diverse facilităţi (ştergeri de datorii istorice, compensări, reeşalonări sau alte tipuri de ajutor) să fie cercetaţi inclusiv acţionarii actuali ai acestor companii, indiferent de sectorul economic din care provin (petrolier, auto, contrucţii, financiar, metalurgic, etc)".

KMG International subliniază că, "în calitate de cumpărător de bună credinţă şi de investitor strategic în sectorul energetic din România", compania îşi desfăşoară activităţile în acord cu prevederile legale interne şi internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb