SUPLIMENT PSE Bursa din Praga - de la privatizările din anii '90 la piaţă emergentă avansată

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 19 iulie 2021

Bursa din Praga - de la privatizările din anii '90 la piaţă emergentă avansată

Petr Koblic, CEO: "Pieţele noastre împărtăşesc anumite probleme structurale, care nu sunt prioritare în dezbaterile de la nivelul UE despre viitorul pieţelor de capital"

Redeschisă în 1993, după peste jumătate de secol de inactivitate la început sub regimul Germaniei Naziste şi apoi sub cel comunist, Bursa de Valori din Praga este astăzi una dintre cele mai importante burse din Europa Centrală şi de Est.

Originile pieţei pragheze moderne sunt legate de schema de privatizare în masă prin cupoane, baza reformei economice a autorităţilor din Praga de la începutul şi mijlocul anilor "90. A fost totuşi un proces forţat, prin care peste 1.500 de companii au fost listate rapid de guvernul ceh, pentru ca în scurt timp majoritatea să iasă din piaţă, fiind în cele mai multe cazuri companii care oricum nu îndeplineau condiţiile de listare. Cu toate că demersul nu a avut rezultatul scontat, câteva companii listate atunci fac acum parte din pilonul de bază al bursei din Praga, cea mai importantă fiind gigantul energetic Èeske Energeticke Zavody (ÈEZ).

Astăzi, piaţa de capital din Cehia este emergentă avansată în ierarhia FTSE Rusell (unde noi abia am intrat în categoria emergentă secundară) şi emergentă în clasamentul MSCI (ierarhie în care noi suntem piaţă de frontieră), iar ponderea capitalizării companiilor locale în PIB era anul trecut de 10,9%, faţă de 10,3% în ţara noastră.

Dacă iniţial aportul statului la redes­chiderea bursei a fost esenţial, în prezent piaţa de acţiuni nu este folosită de guvernul din Cehia, după cum ne-a spus Petr Koblic, directorul general al bursei din Praga.

"Piaţa de acţiuni nu a mai fost susţinută de guvern de la mijlocul anilor "90; din păcate, niciuna dintre privatizările care au avut loc de atunci nu a mai fost făcută prin piaţa de capital. În plus, adevărata reformă a pensiilor încă nu a avut loc (...). Fondurile noastre de pensii sunt limitate, de facto, să cumpere obligaţiuni de stat cu scadenţe scurte şi nu există voinţă politică de a schimba această situaţie. Este păcat că statul nu este mai implicat", ne-a declarat Petr Koblic, care este şi preşedintele Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE).

CEO-ul bursei din Praga spune că, pentru reducerea decalajului dintre pieţele din regiunea noastră şi cele din Europa de Vest, şi chiar între cele europene şi piaţa din Statele Unite, este necesară schimbarea mentalităţii companiilor şi a factorilor de decizie politică.

"Trecerea de la finanţarea prin datorie la cea prin capital propriu (engl. equity), cum este în Statele Unite, unde raportul este de 50:50, este esenţială. Uitaţi-vă cum companiile de tehnologie din SUA - cu ajutorul imens primit din partea finanţării prin piaţa de capital - domină lumea. Capitalul propriu finanţează creşterea, riscul şi ideile noi, nu datoria", a apreciat directorul bursei din Praga.

Referitor la perspectivele unei colaborări între bursele din regiunea noastră, Petr Koblic spune că şi-ar dori să vadă mai multă coordonare în ceea ce priveşte activitatea de lobby la UE. "Pieţele noastre împărtăşesc anumite probleme structurale, care de obicei nu sunt prioritare în dezbaterile de la nivelul Uniunii Europene despre viitorul pieţelor de capital. Dacă reprezentanţii noştri îşi unesc forţele şi ne prezintă punctul comun de vedere ca iniţiativă sau opinie, nu ar putea fi trecut cu vederea", ne-a transmis directorul bursei din Praga.

Pe de altă parte, Petr Koblic nu crede în idei de tipul unor "hub-uri regionale", şi punctează că pieţe naţionale de capital puternice pot crea o reţea puternică de pieţe la nivelul Uniunii Europene, care să funcţioneze atât pentru companii de tip blue-chip cât şi pentru IMM-uri.

"Dar, trebuie să avem mare grijă să nu distrugem ecosistemele locale printr-o legislaţie stângace bazată pe politica «ONE-SIZE-FITS-ALL» (n.r. o mărime care se potriveşte tuturor) şi să le reexaminăm pe cele deja existente", atrage atenţia Petr Koblic.

Ziarul BURSA vă prezintă un supliment dedicat pieţei de capital din Cehia în care, pe lângă interviul cu directorul general al bursei din Praga, este redată o mică poză de ansamblu a pieţei şi câteva aspecte ce ţin de istoria modernă a bursei cehe. Este al doilea supliment de acest tip pe care-l realizăm, după cel dedicat pieţei din Ungaria, într-un demers care, pe lângă că ne dă o imagine despre vecini, arată de fapt unde este piaţa noastră de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb