Swiss vede acţiunile Alro subevaluate; preţ ţintă cu peste 35% faţă de cotaţia curentă

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iulie

Swiss vede acţiunile Alro subevaluate; preţ ţintă cu peste 35% faţă de cotaţia curentă

”Estimăm că prima obţinută de Alro faţă de preţul aluminiului de pe LME va creşte de la 1.350 dolari/tonă în 2025, la 1.800 dolari/tonă până în 2032”, conform raportului

”Odată cu redresarea cererii, reducerea riscurilor politice şi întărirea măsurilor structurale de protecţie, cazul investiţional al Alro capătă o relevanţă strategică în noul ciclu de reindustrializare europeană şi reînarmare”, spune analistul Swiss

Swiss Capital consideră că acţiunea Alro Slatina este foarte subevaluată, având un preţ ţintă de 2,1 lei pentru următoarele douăsprezece luni, cu 37% peste preţul de ieri din piaţă, din prima parte a sesiunii de tranzacţionare, de 1,53 lei, după cum reiese din ultimul raport de analiză semnat de Daniela Mândru, publicat pe portalul BVB Research Hub.

”Ne revizuim perspectiva asupra Alro, având o «Recomandare fermă de achiziţie» (n.r. Strong Buy), cu un preţ ţintă de 2,1 lei pe acţiune. Evaluarea noastră reflectă îmbunătăţirea structurală a poziţionării strategice a companiei, precum şi recalibrarea mai amplă a reglementărilor care are loc la nivel european”, se arată în raport.

Analistul se aşteaptă ca, începând cu anul 2027, profitabilitatea companiei să se îmbunătăţească, susţinută de o aplicare mai riguroasă a reglementărilor UE, eliminarea treptată a importurilor de aluminiu cu emisii ridicate de carbon şi origine necunoscută, precum şi de o redresare a primelor pentru aluminiul certificat cu emisii scăzute.

”Această tendinţă este de aşteptat să fie consolidată prin creşterea producţiei de produse cu valoare adăugată foarte mare, ca urmare a punerii în funcţiune a liniei de procesare a plăcilor de precizie - un proiect programat să fie finalizat în 2026. Estimăm că prima obţinută de Alro faţă de preţul aluminiului de pe LME (n.r. Bursa de Metale din Londra) va creşte de la 1.350 dolari/tonă în 2025 la 1.800 dolari/tonă până în 2032. Cu toate acestea, profitabilitatea în perioada 2025-2026 este estimată să rămână modestă, din cauza întârzierii impactului politicilor, menţinerii unor costuri ridicate ale materiilor prime şi presiunii continue din partea importurilor ieftine şi cu emisii mari de carbon”, conform raportului.

Industria aluminiului din Europa trece printr-o reformă structurală

Schimbările recente ale reglementărilor au redefinit rolul aluminiului în baza industrială a Uniunii Europene, ridicându-l de la statutul de marfă ciclică la cel de material strategic - esenţial pentru atingerea obiectivelor Europei în domeniile climatic, economic şi al apărării, spune analistul în raport.

”Aluminiul este esenţial pentru procesul de decarbonizare şi pentru apărare. Fiind uşor, durabil şi complet reciclabil, stă la baza mobilităţii nepoluante, a energiilor regenerabile şi a soluţiilor de stocare a energiei - devenind astfel crucial pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind electrificarea şi economia circulară. Datorită raportului excelent între rezistenţă şi greutate, precum şi rezistenţei la coroziune, aluminiul este vital pentru platformele militare, de la aviaţie, la sisteme navale şi spaţiale. Din punct de vedere economic, dependenţa Europei de importurile de aluminiu cu emisii ridicate de carbon s-a dovedit a fi o vulnerabilitate”, se menţioneză în document.

Politica de apărare a Europei - factor major ce determină cererea

Programul European pentru Industria de Apărare (EDIP) oferă granturi indirecte în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta este susţinut de iniţiativa Readiness 2030 - cunoscută şi sub numele de Planul de Reînarmare a Europei - care îşi propune să mobilizeze 800 miliarde de euro pe parcursul a patru ani, spune analistul.

”Împreună, aceste programe marchează o schimbare strategică în politica UE, cu implicaţii semnificative asupra cererii de aluminiu în sectorul platformelor de apărare”, conform raportului.

Oportunităţile pentru investitori sunt legate de anticiparea schimbărilor politicilor Uniunii, mai punctează analistul, adăugând: ”Pe măsură ce reglementările se transformă în instrumente de achiziţie şi generează cerere, companiile care adoptă trasabilitatea, economia circulară şi energia curată vor fi în fruntea relansării industriale a Europei”.

În opinia sa, pentru Alro Slatina această reaşezare a politicilor şi a pieţei marchează un punct de cotitură strategic. ”Fiind unul dintre puţinii producători din Uniunea Europeană care funcţionează cu peste 89% energie electrică din surse fără emisii de carbon, compania este bine poziţionată din punct de vedere structural pentru a beneficia de reformele care încurajează utilizarea energiei curate şi producţia sustenabilă, cu emisii reduse şi trasabile - elemente care corespund cerinţelor CBAM (n.r. Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră) şi standardelor europene pentru achiziţii publice verzi. Odată cu redresarea estimată a cererii, reducerea riscurilor politice şi întărirea protecţiei structurale, cazul investiţional al Alro capătă o relevanţă strategică în noul ciclu de reindustrializare europeană şi reînarmare determinată de cerinţele de apărare”, se arată în raport.

Pentru evaluarea acţiunii Alro Slatina analistul Swiss se bazează pe metoda Discounted Cash Flow Valuation - Evaluarea prin fluxuri de numerar actualizate.

În primele trei luni ale anului, Grupul Alro a raportat un profit net de 126,8 milioane lei, faţă de o pierdere de 394 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce cifra de afaceri a fost de 2,54 miliarde lei, în creştere cu 13%.

La jumătatea acestui an, Vimetco PLC din Cipru deţinea 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding avea 23,2%, iar Fondul Proprietatea 10,2% din emitentul a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 1,1 miliarde lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb