Vacanţe în extrasezon la preţuri mai mici cu până la 50%

G.D.
Miscellanea #Turism / 2 iunie 2022

Sebastian Constantinescu

Sebastian Constantinescu

Litoralul bulgăresc reprezintă destinaţia de vacanţă externă aflată în primele locuri în topul preferinţelor turiştilor români atunci când vine vorba de vacanţa de vară, iar motivele pentru care Bulgaria ocupă acest loc sunt destul de numeroase, conform unui comunicat remis redacţiei. Cu toate acestea, este firesc ca înainte de toate, cei care intenţionează să-şi petreacă vacanţa aici să-şi pună întrebări cu privire la costurile pe care le implică o experienţă de acest gen. Ca atare, consultanţii Travel Planner, touroperator cu o experienţă de peste 14 ani în organizarea de vacanţe, în mod special în această destinaţie, au realizat un studiu privind evoluţia tarifelor şi preferinţele turiştilor români pentru sezonul 2022.

Potrivit sursei citate, cel mai întâlnit regim de cazare pe litoralul bulgăresc este cel all inclusive, ceea ce înseamnă că turiştii au asigurate la hotel cele trei mese principale pe zi, băuturi locale, alături de alte eventuale facilităţi. Există hoteluri cu servicii all inclusive de bază, dar şi hotelurile foarte bine cotate, cu servicii superioare (ultra all inclusive).

Turiştii îşi pun întrebări în privinţa tarifelor şi când să rezerve. Sunt contrariaţi că este scump. Dar realitatea este că s-a scumpit peste tot, mai ales la preţurile pentru produsele de bun consum sau pentru utilităţi. Scumpirea este normală, însă în turism este mult mai decentă decât pentru alte bunuri.

În general, 2022 se anunţă a fi un an dificil şi greu predictibil pentru hotelieri pentru că sunt fluctuaţii foarte mari de costuri din partea furnizorilor, chiar de la săptămână la săptămână (carne, ouă, ulei şi alte produse). Acesta este un motiv pentru care unii hotelieri poate nu-şi permit să ofere reduceri speciale, pentru că ar însemna să taie din calitatea serviciilor. Unii hotelieri au fost prevăzători şi au luat decizii bune, crescând preţurile din timp şi anunţând agenţiile de turism, pentru a păstra calitatea serviciilor.

Tocmai de aceea, recomandăm turiştilor să apeleze la agenţiile de turism, care au întotdeauna cea mai bună selecţie a hotelurilor, în timp real. Un hotel care era foarte bine cotat anul trecut poate suferi la calitatea serviciilor în acest sezon dacă nu s-a pregătit.

Tarife începând cu 250 euro pentru un sejur de 5 nopţi

Spre exemplu, un sejur de 5 nopţi (15 - 20 iunie) la mare in Bulgaria, pentru o familie cu un copil şi doi adulţi, poate avea un preţ începând cu 319 euro la un hotel de 3 stele cu all inclusive, şi până la aproximativ 1053 euro la cel mai bun resort de pe întreg litoralul (Reina del Mar), cu regim de cazare ultra all inclusive, subliniază sursa citată.

Preţuri mai mari în 2022

Cel mai convenabil regim de cazare se dovedeşte a fi cel all inclusive, care va scuti turistul de cheltuielile de la restaurante, astfel încât, indiferent de bugetul pe care îl are alocat pentru vacanţă, acesta va ieşi în câştig. Totuşi, e bine de avut în vedere că în comparaţie cu sezoanele trecute, anul acesta se anunţă o creştere a preţurilor şi în turism - atât la cazare, cât şi la restaurante şi alte servicii. Ştim cu toţii că această creştere este considerată a fi un efect al pandemiei şi al inflaţiei.

Este dificil să facem o predicţie asupra tarifelor în această vară. Ele vor îngheţa dar e posibil, în acelaşi timp, să apară şi oferte speciale last minute sau dimpotrivă. Recomandăm turiştilor să urmărească în timp real ofertele agenţiilor de turism. Unele hoteluri îşi asumă un grad de ocupare mai mic, de până la 70%, având probleme cu staff-ul, similare problemelor din România dar şi din alte ţări.

Numărul turiştilor germani dar şi din alte ţări din Europa occidentală este destul de mic pentru luna iunie. De aceea există oferte speciale interesante, în funcţie de hotel, mai ales că în contextul conflictului din Ucraina încă nu e foarte sigură evoluţia turismului în acest sezon.

Deşi Bulgaria se află în topul celor mai accesibile destinaţii de vacanţă, consultanţii Travel Planner previzionează o scădere a numărului total de turişti români către această destinaţie, datorită ofertei variate şi a unei o concurenţe puternice din partea litoralului românesc, odată cu re-emiterea voucherelor de vacanţă.

Perioada în care alegi să călătoreşti pe litoralul bulgăresc

Un alt criteriu care dictează preţul vacanţei la mare în Bulgaria este şi perioada în care alegi să călătoreşti. O vacanţă în luna iunie sau la jumătatea lunii septembrie poate fi semnificativ mai convenabilă la preţ decât o vacanţă la început de august, în vârf de sezon. Desigur, fiecare perioadă vine cu avantajele şi dezavantajele sale, subliniază sursa citată.

Vacanţe mai ieftine în extrasezon cu până la 50%

Spre exemplu, un sejur de 5 nopţi de cazare pentru doi adulţi şi un copil, la un hotel de 4 stele din Sunny Beach (Effect Grand Victoria Hotel) are un preţ de 968 euro în perioada 1.08 - 6.08, în timp ce pentru perioada 10.09 - 15.09, la acelaşi hotel, tot 5 nopţi de cazare, costă 465 euro. Acest hotel oferă cazare în regim all inclusive şi este unul dintre hotelurile bine cotate din cea mai animată staţiune a litoralului bulgăresc - Sunny Beach.

Preţuri hoteluri de 5 stele litoral Bulgaria

Hotelurile de 5 stele de pe litoralul bulgăresc sunt în număr destul de mare şi se găsesc în fiecare staţiune cunoscută. Dintre toate, am putea spune că Reina del Mar din Obzor este unul dintre cele mai cunoscute.

Preţuri hoteluri de 4 stele litoral Bulgaria

În general, hotelurile de pe litoralul bulgăresc cotate cu 4 stele sunt preferatele românilor, căci au un raport calitate/preţ ok, servicii bune, iar regimul de cazare all inclusive implică mese bine organizate, cu feluri de mâncare variate, descrise ca fiind gustoase.

Hotelurile de 3 stele, o variantă mai puţin solicitată

Spre deosebire de hotelurile cotate cu 4 stele, cele de 3 stele sunt mai puţin solicitate de către turiştii români care-şi fac vacanţele pe litoralul bulgăresc. În general, aceştia caută să se poată bucura de confort şi de servicii bune şi foarte bune, însă există şi câteva hoteluri cotate cu 3 stele care pot asigura o cazare decentă în regim all inclusive.

Preţuri la plajă în Bulgaria

Plajele din Bulgaria rămân principala atracţie a celor care vin să-şi facă vacanţele aici, iar pentru cei care aleg să meargă la plaje amenajate, preţurile pentru închirierea şezlongurilor şi a umbrelelor reprezintă un subiect de interes.

Există hoteluri care oferă gratuit şezlonguri şi umbrele, în limita locurilor disponibile, dar şi hoteluri sau plaje unde acest serviciu este contra cost. De exemplu, în Sunny Beach, un şezlong costă în jur de 10-20 leva, în Nisipurile de Aur, între 20-30 leva. În Albena, preţurile pentru şezlonguri şi umbrele sunt mai scăzute, iar dacă eşti cazat în staţiune, le primeşti gratuit.

În Nessebar, un şezlong la plajă costă în jur de 8-10 leva, iar în Sozopol, dacă mergi spre exemplu la una dintre plajele private bine amenajate, pentru două şezlonguri şi o umbrelă vei plăti în jur de 24 leva, iar pentru un baldachin, aproximativ 30 leva, subliniază sursa citată.

Costuri parcare litoral Bulgaria

De luat în calcul este şi costul parcării - pe care fie o vei avea asigurată gratuit la hotel, fie va trebui să o plăteşti. Spre exemplu, în Sunny Beach sau Nisipurile de Aur, o zi de parcare costă între 10 şi 20 leva/zi în funcţie de locaţie, în timp ce în parcările subterane, preţurile sunt ceva mai ridicate: 20-30 leva/zi.

Preţuri la restaurantele de pe litoralul bulgăresc

Chiar dacă majoritatea turiştilor care vin la mare în Bulgaria se cazează în regim all inclusive, restaurantele de pe litoral sunt mereu aproape pline, iar meniurile, printre cele mai variate. Preţurile sunt descrise ca fiind medii, cu posibilitatea ca în 2022 să fie puţin mai mari comparativ cu sezoanele trecute.

Preţuri medii la restaurantele bulgăreşti de la malul mării variază pentru mâncare între 5 şi 20 de leva (aperitive/gustări - între 8-10 leva, salate - între 5-12 leva, supe/ciorbe - 7 leva, midii la tigaie - 10 leva, hamsii (250 g) - 10 leva, piept de pui la grătar cu garnitură - 14 leva), iar la băuturi, între 2 şi 5 leva (apă plată 250 ml - 2 leva, Coca Cola 250 ml - 3 leva, ceai cald - 1.5 leva, espresso - 2-3 leva, bere la draft - 3-4 leva, rakia - 5 leva).

Restaurante cu recomandări pe litoralul bulgăresc

Locuri bune de mâncat pot fi Ferma de midii Dalboka, restaurantele din Nessebar, restaurantele din Sunny Beach, dar şi restaurantele din Varna, considerate a fi unele dintre cele mai bune din întreaga Bulgarie. În ceea ce priveşte băuturile la beach bar-uri şi în cluburile de noapte, preţurile sunt uşor mai ridicate în zona Sunny Beach, dar şi la unele oferte de genul 1 cocktail + 1 gratis în unele cluburi şi în anumite intervale orare. Preţul mediu pentru un cocktail alcoolic este de 10 leva, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb