Scorul electoral ridicat obţinut de candidatul de extremă dreapta, Simion, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmat de prăbuşirea guvernului, a declanşat o depreciere accentuată a leului, care a ieşit pentru prima dată în ultimele 20 de luni din cursul stabilizat informal faţă de euro, potrivit unei analize Ebury.
Pentru prima dată din septembrie 2023, cursul EUR/RON a ieşit din intervalul extrem de restrâns în care a evoluat, înregistrând marţi o creştere de 2% în doar câteva minute. Această mişcare a fost declanşata de un lanţ complex de evenimente de pe scena politică, care a generat ieşiri de capital din ţară. Comportamentul cursului de schimb indică, de asemenea, o intervenţie masivă a Băncii Naţionale a României pentru stabilizarea pieţei, aspect confirmat implicit de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Totul poate fi pus pe seama alegerilor prezidenţiale, anulate anul trecut din cauza acuzaţiilor de ingerinţă rusă şi de finanţare ilegală a campaniei în favoarea câştigătorului primului tur, Călin Georgescu. De atunci, extrema dreaptă a fost în continuă creştere, culminând cu victoria categorică a lui George Simion în primul tur al scrutinului prezidenţial reprogramat.
Surprinzătoare nu a fost victoria în sine, care era anticipată, ci amploarea ei. Scorurile se anunţau extrem de strânse, iar pieţele atribuiau şanse aproape egale de câştig celor trei candidaţi: Simion, Dan şi Antonescu. În final, George Simion a obţinut peste 40% din voturi, devenind favorit pentru victoria finală, în timp ce candidatul coaliţiei de guvernare, Antonescu, nici măcar nu a ajuns în turul al doilea.
Acest rezultat l-a determinat pe Marcel Ciolacu să demisioneze din funcţia de prim-ministru, argumentând că, în forma sa actuală, coaliţia nu mai are legitimitate. În urma acestei decizii, a fost numit un guvern interimar, condus de un prim-ministru interimar, Cătălin Predoiu (PNL), care are un mandat limitat de cel mult 45 de zile. Se anticipează nu doar un scor semnificativ al extremei drepte în turul al doilea, ci şi revenirea controversatului Călin Georgescu în prim-planul politicii româneşti, posibil într-o poziţie de top în arhitectura instituţională a ţării.
Pe fondul existenţei deja a unor deficite gemene şi a unei situaţii geopolitice tensionate în regiune, această incertitudine suplimentară pune presiune asupra perspectivelor economice. Randamentele obligaţiunilor pe 10 ani au crescut cu peste 50 de puncte de bază de la începutul săptămânii.
Sentimentul pieţei faţă de România este, în acest moment, extrem de fragil, iar scenariile de depreciere a monedei nu pot fi excluse. Leul se află într-un teritoriu necunoscut, iar BNR va trebui, cel mai probabil, să rămână activă pentru a împiedica o nouă creştere a cursului EUR/RON pe termen scurt. Potrivit unor surse, banca ar fi cheltuit peste 10 miliarde de euro pentru intervenţii pe piaţă în 2024. Pentru moment, toată atenţia se îndreaptă spre turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 18 mai - un moment care ar putea fi decisiv pentru viitorul României.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.05.2025, 15:17)
...