China protestează faţă de planurile SUA de a extrage metale rare de pe fundul oceanelor

A.B.
Internaţional / 14 aprilie

China protestează faţă de planurile SUA de a extrage metale rare de pe fundul oceanelor

Nicio ţară nu trebuie să ocolească legile internaţionale prin autorizarea explorării şi exploatării resurselor minerale de pe fundul mării, a transmis luni Ministerul chinez de Externe, în urma unei relatări despre planuri ale SUA de a extrage metale rare din adâncul oceanelor pentru a contracara dominaţia Chinei în acest domeniu şi noile restricţii chineze la export impuse de Beijing în războiul comercial cu SUA, transmite Reuters, de la care transmitem cele ce urmează.

Conform dreptului internaţional, fundul mării şi resursele sale 'sunt moştenirea comună a omenirii', a reacţionat Ministerul chinez de Externe după o relatare a publicaţiei Financial Times. 'Explorarea şi exploatarea resurselor minerale din zona maritimă internaţională trebuie să se desfăşoare în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării şi în cadrul Autorităţii internaţionale pentru fundul mării şi oceanelor', a adăugat ministerul chinez.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump elaborează un ordin executiv pentru a permite extragerea metalelor de pe fundul Oceanului Pacific, ca soluţie de asigurare a aprovizionării SUA cu mineralele necesare unor sectoare ale înaltelor tehnologii, precum industria de apărare, producţia de smartphone-uri, de baterii pentru vehiculele electrice sau de semiconductori, a scris sâmbătă Financial Times.

Prin exploatarea şi stocarea acestor resurse Statele Unite şi-ar asigura astfel de o rezervă la care să poată apela în lipsa accesului la importurile din China, ţară care produce circa 90% din metalele rare rafinate la nivel mondial. Aceste metale, reunite într-un grup de 17 elemente, nu sunt atât de rare precum sugerează numele lor, dar extracţia şi rafinarea lor se realizează prin procese complexe şi care necesită investiţii majore, având de asemenea implicaţii asupra mediului.

SUA importă o mare parte din necesarul său de metale rare, cu precădere din China. Dar guvernul de la Beijing a instituit restricţii la export pentru unele dintre aceste elemente, ca represalii faţă de taxele vamale impuse de preşedintele american Donald Trump asupra importurilor din China.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Se plâng de parcă zici le extrag din fundul lor și nu de pe fundul oceanelor.

    Dar chinezii de câtă vreme fac același lucru?

    Nu prea? Fundul oceanului este prea jos? Tehnologia chinezească cam scârțâie? Nu mai au de unde să fure tehnologie?  

    1. Inainte sa emiti aberatii documenteaza-te ce inseamna extragerea de metale rare, cate substante toxice se folosesc si ca folosirea lor in mediu acvatic duce la o poluare planetara a apelor!

    Prostiia trumpista continua sa se manifeste in noi si noi forme care mai de care mai originale...

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0028
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.6088

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb