CITR consideră benefice modificările la Legea insolvenţei

Companii #Insolvenţa / 28 iunie 2014

CITR consideră benefice modificările la Legea insolvenţei

Specialiştii în insolvenţă ai CITR consideră benefice modificările la Legea insolvenţei (care intră în vigoare astăzi), considerând că acestea vor fluidiza procesul judiciar şi vor avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri, se arată într-un comunicat transmis redacţiei.

Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator al CITR, a declarat: "Suntem în plin proces de reformare a dreptului insolvenţei. Ceea ce a început cu Ordonanţa de urgenţă 91/2013, care a provocat la momentul respectiv valuri de nemulţumire şi contestaţii, se finalizează în cele din urmă într-o formă mai compactă, prin noua lege a insolvenţei. Din punctul nostru de vedere, această formă a legii este de bun augur şi va aduce îmbunătăţiri în desfăşurarea procedurilor de insolvenţă".

În forma finală a legii, au fost introduse noi standarde benefice pentru procedură, precum cel al inventarierii averii debitorului în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, stabilirea unui termen redus pentru perioada observaţiei etc. Sunt practici pe care CITR le susţine de multă vreme, întrucât ele asigură fluenţa procedurii.

Legea răspunde şi unor dileme ale legislaţiei anterioare, cum sunt, de exemplu, acţiunile creditorului bugetar în procedură. Un astfel de concept este testul creditorului privat, extrem de util, în special aplicat problematicii ajutorului de stat raportat la reducerea creanţelor bugetare. Testul analizează dacă statul, în calitatea sa de creditor privat, urmăreşte maximizarea şanselor de a recupera întreaga datorie. Dacă un creditor privat, pus în aceleaşi condiţii cu creditorul bugetar, ar accepta o reducere a creanţei sale prin plan, o eventuală acceptare de către creditorul bugetar a unui plan care propune reducerea creanţei sale nu constituie ajutor de stat.

Altă noutate importantă este posibilitatea acordată creditorilor şi administratorului judiciar de a formula obiecţiuni împotriva rapoartelor de evaluare. Ele sunt apoi soluţionate de către judecătorul sindic, iar în cazul admiterii contestaţiei, evaluatorul este obligat să răspundă obiecţiunilor. În situaţia în care raspunsul nu este satisfăcător, judecătorul poate dispune efectuarea unei noi expertize.

"Posibilitatea de a chestiona aceste rapoarte de evaluare, însoţită de controlul judiciar al judecătorului sindic, va asigura corectitudinea lor şi un cadru mai securizant pentru participanţii la procedură", opinează reprezentanţii CITR.

O prevedere de asemenea importantă, în cazul intrării în faliment prin eşuarea reorganizării, este revenirea la tabelul definitiv a tuturor creanţelor împotriva debitorului şi renaşterea creanţelor reduse prin plan. Astfel, CITR spune că este descurajată propunerea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de aşa-numitul "hair-cut" al creanţelor (anularea datoriilor).

Nu în ultimul rând, un pas înainte este introducerea în lege a unor mecanisme clare şi eficiente pentru protejarea creanţei finanţatorilor din perioadele de observaţie şi reorganizare, mecanism cunoscut sub denumirea de "new money priviledge".

"Această prevedere este un foarte mare progres legislativ, cu efecte pozitive asupra mediului de afaceri, mai punctează CITR.

CITR (parte a CITR Group) acţionează ca liant între debitori şi ceilalţi participanţi în procedura de insolvenţă. Cu o echipă de peste 110 specialişti, 40 practicieni în insolvenţă şi 12 echipe de lucru, CITR a gestionat procedura insolvenţei a peste 750 societăţi comerciale. Domeniile de activitate ale firmei sunt: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălţămintei, producţii ceramice, panificaţie, activităţi comerciale, extracţia şi prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro