Economia Ucrainei a scăzut cu peste 10% în primul trimestru

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2023

Iulia Sviridenko, vicepremier şi ministru al Economiei din Ucraina: "Guvernul va continua să se concentreze pe stabilizarea situaţiei din sectorul energetic şi pe rezolvarea problemelor logistice cu care se confruntă exporturile ţării". (Sursa foto: facebook / Iulia Sviridenko)

Iulia Sviridenko, vicepremier şi ministru al Economiei din Ucraina: "Guvernul va continua să se concentreze pe stabilizarea situaţiei din sectorul energetic şi pe rezolvarea problemelor logistice cu care se confruntă exporturile ţării". (Sursa foto: facebook / Iulia Sviridenko)

Declinul este, însă, inferior aşteptărilor

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a anunţat vineri Ministerul Economiei de la Kiev, potrivit Reuters.

Instituţia a precizat că declinul este mai mic decât arătau estimările iniţiale, ceea ce arată că economia Ucrainei se adaptează mai rapid decât se aştepta la evoluţiile provocate de invazia rusă. Conform Ministerului Economiei, Kievul preconiza un declin economic de 14,1% în primul trimestru din 2023.

"Cifrele arată că economia ucraineană se adaptează şi se redresează într-un ritm mai rapid decât am previzionat anterior", a afirmat Iulia Sviridenko, vicepremier şi ministru al Economiei din Ucraina, adăugând: "Guvernul va continua să se concentreze pe stabilizarea situaţiei din sectorul energetic şi pe rezolvarea problemelor logistice cu care se confruntă exporturile ţării".

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu aproape o treime, comparativ cu 2021, iar pentru acest an, Guvernul şi analiştii estimează o uşoară creştere.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a informat că suspendarea taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către UE se prelungeşte cu un an, ca sprijin menit să contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei.

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepţionale şi temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepţionale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate.

Măsurile temporare şi specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi cu condiţia ca statele membre să nu menţină vreo măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătăţiri semnificative ale culoarelor de solidaritate şi abordarea provocărilor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pentru sezonul curent de recoltă.

Comisia Europeană a precizat: "Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave şi capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre. După cum s-a convenit, a fost instituită o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, precum şi ale Ucrainei de a îmbunătăţi fluxul comercial dintre Uniune şi Ucraina, inclusiv tranzitul de produse agricole de-a lungul coridoarelor. Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. O primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic, la 2 iunie".

Ucraina îi cere Europei mai multă electricitate

Ucraina îi cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din ţară şi a distrugerii barajului de la Kahovka, care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat recent ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP.

"Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate până la 2 Gigawaţi, în loc de 1 Gigawat în prezent", a spus German Galuşcenko, dând asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă "un risc iminent la acest moment", dar trebuie supravegheată.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, "50% din infrastructurile energetice au fost atacate", a precizat ministrul ucrainean, adăugând că ruşii "utilizează toate tipurile de arme pentru a ataca aceste infrastructuri", notează Agerpres.

Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de Megawaţi, însă infrastructurile de interconectare existente "ne permit să importăm până la 2 Gigawaţi de electricitate", a explicat German Galuşcenko. "Până în prezent Ucraina îşi acoperea 100% din necesar din producţia proprie de electricitate însă am cerut Europei să majoreze plafonul livrărilor", a adăugat oficialul ucrainean.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Avand in vedere ca Ucraina este in FALIMENT oficial de anul trecut,

    10 % scadere nici nu este mult 

    Romania e dispusă să trimită mai multă electricitate pe gratis și să pună acel 10% lipsă la economia UKR.Multă Slava.

    1. Populatia mai saraca a Romaniei,nu e bucuroasa sa

      sponsorizeze conflictul rusnac,la ce inflatie si scadere de nivel de trai

      trebuie sa suporte  

    S-au strans rusnacii sa tina o lectie de economie bolsevica.

    Ce sa le mai explici?  

    Romanii saraci stiu ca daca Rusia nu incepea Razboiul, nici ei nu sufereau asa mult cu preturi mari , alimentate de preturile la energie. 

    Romanii saraci stiu ca daca rusilor le iese pasenta in Ucraina, urmeaza Moldova si apoi destabilizeaza Romania. Asta e jocul lor, cu aurarii. 

    Slava Rusia

    1. Corect!

      Pe saraci nu-l intereseaza politica de nici un fel,

      numai banutii din buzunar, patriotilor rusofobi

    Acum ca 1 USD = 83 ruble, mujicii sunt experti in economie:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb