Editorial

16 martie 2017

Dascălii libertăţii

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 15 martie 2017

Cornel Codiţă

Eşecul instalării depline a societăţii româneşti în standardele şi mecanismele modernităţii reprezintă subiectul de maturitate al reflexiei intelectuale, la noi, fie că este vorba despre Eminescu, Zeletin, Noica sau mai recent, dacă doriţi, Djuvara sau Boia.

Un partid, două partide

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 13 martie 2017

Cornel Codiţă

Substantiv de gen neutru. Valabil la ora de gramatică, la cea de politică, însă, partidele noastre sunt orice, numai neutre, nu! Culorile ideologice accentuate, tari, domină, de la roşul leninist al PSD-ului, la rozul bonbon cu iz socialist al PNL-ului şi de la albastru infinit al celor care, mai nou, vor să salveze România de ea însăşi, la verdele intens de inspiraţie naţionalist-legionară al unora care se joacă de-a noua dreaptă, pe meleaguri mioritice. Există, însă, şi alţi actori, partide fără flamuri, prapuri şi sigle, neînregistrate vreodată la judecătorie, dar nu mai puţin importante.

Doctrina infailibilităţii

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 13 martie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Nevoia de a proclama infailibilitatea unei autorităţi pentru a curma disputele privind interpretarea textelor sau tradiţiilor, fie acestea religioase sau juridice, are ca scop instaurarea unei ordini politice. Inaugurată în domeniul religios, mai precis în catolicism într-un moment politic dificil atât pentru papalitate cât şi pentru biserica romană, dogma infailibilităţii papale a fost ridicată la nivel de dogmă de conciliul Vatican I din 1870, pentru ca în contextul disputelor politico-constituţionale şi juridice să fie transferată în domeniul politic propriu-zis prin doctrina infailibilităţii Curţii Constituţionale.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Fără bacşiş!

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 7 martie 2017

Cătălin Avramescu

Am comandat doar o supă. Acceptabilă, însă atmosfera din restaurant era deprimantă. Părea că maşina timpului era setată pentru anul 1986. Aşa că am cerut nota.

Europa: drumuri închise

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 3 martie 2017

Cornel Codiţă

"Roata lumii se-nvîrteşte", zice vorba populară şi nu trebuie prea multă teorie ca să cădem de acord că, în substrat, este vorba de un concept ciclic al istoriei sociale, economice, politice...

Să reparăm ce mai e de reparat

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 1 martie 2017

Cornel Codiţă

Supărat pe mine că i-am stricat "lopăţica" democraţiei directe, Make a trecut la "represalii masive" şi mi-a făcut zob "găletuşa" democraţiei reprezentative pe care tocmai anunţasem public că voi să o repar; să avem cu ce...

Fake News

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 28 februarie 2017

Cătălin Avramescu

Mi-a scris zilele trecute un prieten din America. Are o mică obsesie. (Toţi avem vreuna). Trump. Mi-a trimis un articol despre "fake news and alternative facts". Interesant. Ideea era următoarea. Epidemia de "ştiri false" din...

Voluptăţi iliberale

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 27 februarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Să fi devenit iliberalismul ideologia neoficială a noului "regim" politic românesc instaurat în fanfară după alegerile parlamentare din decembrie anul trecut?

Mize periculoase

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 24 februarie 2017

Cornel Codiţă

Politica a părăsit, de mult, terenul atributelor care îi dau, în mod universal, rostul: coordonarea la nivelul de ansamblu al societăţii, prin fixarea obiectivelor de tip supravieţuire, echilibru, dezvoltare, a priorităţii între ele, alocarea de...

Criza? Care criză?

Criza? Care criză?

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 17 februarie 2017

CORNEL CODIŢĂ

În mod natural, oamenii tind să ia lucrurile în serios! Să le iei în glumă, cere antrenament, dispoziţie, bună dispoziţie, umor şi un pic de ...filosofie a bunului simţ.

De ce România este o dictatură

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 14 februarie 2017

Cătălin Avramescu

Mi-a atras atenţia, zilele trecute, o postare pe Facebook. Cineva mi-a scris pe pagina mea, în legătură cu măsurile abuzive ale actualului Guvern: "Cum este posibil ca asemenea abuzuri să se petreacă într-o democraţie?".

Şcoala democraţiei

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 10 februarie 2017

Cornel Codiţă

"România nu mai are timp să înveţe democraţia. Democraţiile de astăzi au avut cîteva sute de ani ca să deprindă legile, normele şi cutumele democratice". Acesta este diagnosticul, iar situaţia în care ne pune este aceea a pacientului care...

O decizie mult prea ortodoxă

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 9 februarie 2017

Cristian Pîrvulescu

După adoptarea, la ceas de noapte, a unei ordonanţe de urgenţă introdusă ad hoc pe ordinea de zi a şedinţei de guvern din 31 ianuarie şi al cărui motiv real părea să fie protejarea unor oameni politici, o parte a societăţii a reacţionat...

Voturi şi oameni

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 8 februarie 2017

 Cornel Codiţă

"Aristocraţii" post-decembrişti ai politicii din România au la activ abia vreo două decenii şi jumătate, nici pe departe trei sute de ani!

Interviu cu un motan

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 7 februarie 2017

Cătălin Avramescu

Am avut o discuţie cu motanul meu. Nu vă miraţi. Oricine îşi împarte casa cu unul dintre aceste animale ştie că ele vorbesc. Este un fapt dovedit.

Reacţie civică

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 6 februarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Am asistat, în România, în ultima săptămâna, la o spontană şi surprinzătoare - cel puţin pentru majoritatea parlamentară PSD-ALDE -, mişcare de protest care a demonstrat o reacţie civică de o rapiditate fără precedent.

Corupţia: date şi oameni

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 1 februarie 2017

Cornel Codiţă

Trăim într-o lume care se scufundă în corupţie. Le-am văzut şi le-am trăit pe toate: corupţia mare, corupţia mică, corupţia la centru, corupţia locală, corupţia sistemică, corupţia anti-sistemică, corupţia endemică, corupţia în focar, corupţia...

Suferinţa, scopul închisorii

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 31 ianuarie 2017

Cătălin Avramescu

Ai uneori senzaţia că cei care ne guvernează vin de pe altă planetă. Una foarte îndepărtată, de unde Pământul nici nu este vizibil. Şi unde nici măcar legile elementare ale logicii nu se aplică.

Gaslighting

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 30 ianuarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Între multele formule pe care odată cu venirea lui Donald Trump la Casa albă publicul larg a ajuns să le cunoască, de la "ştiri false" (fake news - aşa le califica Trump în conferinţa sa de presă din 11 ianuarie - singura pe care, de...

Bine-ar fi, să fie bine...! Dar...nu e!

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 26 ianuarie 2017

Cornel Codiţă

Ca la noi, la nimeni! Scena politică este mai vînzolită acum, mai instabilă, mai plină de nesiguranţă, la nici două luni după alegerile generale şi formarea guvernului, decît era în anul pre-electoral şi în plină campanie, cînd, pe o moţiune de...

O nouă eră?

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 23 ianuarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Inaugurarea mandatului lui Donald Trump a trecut şi, pentru mulţi, a părut "un coşmar gotic" (aşa cum scria Alexandra Peri în articolul său din Washington Post "Donald Trump's inauguration was a Gothic nightmare").

Copaia, zoaiele şi copilul

Copaia, zoaiele şi copilul

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 18 ianuarie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Înţelepciunea populară, deşi ţinteşte elementarul în materie de logică a acţiunii, este cît se poate de folositoare: apa în care a fost scăldat copilul, desigur, trebuie aruncată, iar copaia curăţată, să nu rămînă spurcată; bine este, însă, să...

Amnezia nu salvează România

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 17 ianuarie 2017

Cătălin Avramescu

Incompetenţă, ipocrizie, iresponsabilitate. Acestea ar fi cele mai evidente trăsături ale clasei politice din România. Însă pentru a completa portretul trebuie să mai adăugăm ceva. Amnezia programată.

Revelion la soare

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 10 ianuarie 2017

Cătălin Avramescu

"Cum poate cineva să fie persan?" - aceasta este celebra întrebare pe care Montesquieu o formulează în Scrisorile persane (1721). Iată că se poate. Există persani. Şi multe alte neamuri.

Viziunea bortei vizuinii

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 6 ianuarie 2017

Cornel Codiţă

Politica se face de la o zi la alta. Inevitabil. Chiar dacă ai un plan, realitatea are mereu grijă să inventeze probleme şi situaţii pentru care nimeni nu este pregătit, dar peste care nu poţi să treci, pur şi simplu, cu vederea.

Cei buni şi cei răi

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 4 ianuarie 2017

Cornel Codiţă

Şablonul cel mai uzat privind politica din România, ba chiar şi cea de prin alte părţi, mai cu pretenţii decît ale noastre, împarte lumea în două: cei răi şi cei buni.

Răzbunarea lui Caţavencu

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 23 decembrie 2016

Cornel Codiţă

Avem un candidat oficial pentru funcţia de premier al Guvernului României, propus Preşedintelui Iohannis de către partidele care au o majoritate clară în Parlament, capabilă să susţină votul de investitură!

<< mai multe ştiri >>
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0523
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.3738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo