ÎN CONTEXTUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINA Companiile de armament îşi expun produsele la Bucureşti

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Apărare / 19 mai 2022

Companiile de armament îşi expun produsele la Bucureşti

Peste 390 de companii străine şi româneşti participă în aceste zile la expoziţia de armament şi tehnică militară Black Sea Defense and Aerospace Evenimentul are loc pe platforma Romaero Băneasa, iar vineri cetăţenii vor putea vedea noile tehnici din domeniul militar

Marile companii de armament, echipamente şi tehnică militară de pe mapamond şi companiile din industria de apărare din ţara noastră îşi etalează produsele în aceste zile, pe platforma Romaero Băneasa din Capitală, la expoziţia Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2022, eveniment ce se desfăşoară o dată la doi ani şi care a ajuns la ediţia a opta.

BSDA 2022 este cea mai mare expoziţie de tehnica militară, aeronautică şi securitate din estul Europei, iar la ediţia actuală participă peste 390 de companii din industria mondială de apărare, aeronautică şi securitate, din 33 de ţări.

În cadrul expoziţiei, la a cărei deschidere au participat, ieri, Vasile Dîncu - ministrul Apărării Naţionale şi Florin Spătaru - ministrul Economiei, dar şi oaspeţi de peste hotare, printre care s-a numărat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, marile companii au prezentat mai multe produse noi, de ultimă generaţie.

Compania americană Lockheed Martin a adus, pentru prima dată în ţara noastră, un simulator pentru avionul de vânătoare de generaţie a V-a, F-35, iar forţele armate SUA au expus ultima versiune a tancului M1A2 Abrams. În afara acestei noutăţi, menţionăm că, ieri, Florin Spătaru, ministrul economiei şi cei doi vicepreşedinţi ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli şi Dennis Goege, au semnat scrisoarea de intenţie prin care firma americană îşi exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiţii în industria aeronautică din România.

"Am semnat un document prin care una dintre cele mai mari companii din industria aeronautică din lume îşi reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român. Lockheed Martin este implicat de 25 de ani în diverse proiecte în România, tocmai de aceea semnarea acestei scrisori consolidează parteneriatul nostru. Vă mărturisesc, am discutat cu cei de la Lockheed Martin şi cu francheţe le-am expus disponibilitatea Ministerului Economiei de a discuta despre colaborări care să se reflecte în economia României. Îmi doresc să văd cât mai repede Centrul Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală, aici în România şi să discutăm despre lucruri concrete", a declarat ministrul Florin Spătaru.

Cei doi vicepreşedinţi ai companiei americane şi-au exprimat disponibilitatea pentru demararea de proiecte, dar şi identificarea de noi oportunităţi de dezvoltare.

"Obiectivul nostru este să identificăm noi sfere de cooperare, în afară de iniţiativele deja anunţate precum Romaero şi Aerostar, inclusiv în sectorul noilor tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială şi sistemele aeriene fără echipaj", a spus Ray Piselli, vicepreşedinte al Lockheed Martin.

Tot în cadrul BSDA 2022, compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) - care fabrică împreună cu Uzina Mecanică Bucureşti transportoarele Piranha V pentru Forţele Terestre Române - prezintă în cadrul BSDA 2022 un nou vehicul şenilat de luptă pentru infanterie - ASCOD 42 - care are o greutate standard de 38 tone, dar care poate ajunge la maximum 42 tone. 19 tone din greutatea totală a vehiculului sunt rezervate armelor şi muniţiei aferente. Rezistenţa balistică a ASCOD 42 atinge nivelul 5 conform standardului STANAG 4569 şi nivelul 4a/b împotriva minelor. Vehiculul de luptă poate fi echipat cu diverse sisteme de arme, turele şi staţii de arme. De exemplu, în cadrul programului de înzestrare al armatei cehe, vehiculul ASCOD 42 este echipat cu turela israeliană Elbit MT-30 MK2. În ceea ce priveşte firma israeliană Elbit Systems care are un parteneriat foarte bun în ţara noastră cu Aerostar Braşov, aceasta prezintă în cadrul BSDA 2022 cel mai recent model de dronă militară de supraveghere, precum şi un nou tip de mortier ce poate fi amplasat pe transportoarele Piranha V.

Compania franceză Arquus prezintă în cadrul expoziţiei transportorul blindat Sherpa Light, unde o parte din dotările interioare sunt realizate de o companie din ţara noastră, iar o parte din tehnica vehiculului este realizată de compania românească Pro Optica. Conform reprezentanţilor companiei franceze valoarea produselor realizate de partenerii din România se ridică anual la câteva milioane de euro.

Printre companiile străine care oferă transportoare, vehicule atât de necesare Forţelor Terestre Române, se numără Oshkosh, Iveco - care are deja o fabrică în localitatea dâmboviţeană Petreşti unde are în derulare un contract încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale - şi Nurol Makina.

Nurol Makina, companie din Turcia, prezintă în cadrul BSDA vehiculul multirol NMS 4x4 pick-up, care poate fi utilizat atât în misiuni de sprijin în luptă, având posibilitatea de a fi dotat cu diferite variante de armament, cât şi în situaţii de intervenţie rapidă şi pentrru misiuni de supraveghere. Compania turcă a livrat până în acest moment peste 1500 de vehicule de luptă în 20 de state, vehicule ce respectă standardul NGVA al NATO şi care se integrează rapid şi eficient în misiunile de luptă ale alianţei euro-atlantice, cât şi în misiunile de menţinere a păcii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Dintre companiile străine care participă la BSDA 2022 - expoziţie la care va avea acces, vineri, şi publicul larg - mai enumerăm Raytheon Technologies, BAE Systems, Damen, L3Harris, Rafael Advanced Defence Systems, Naval Group, MBDA, Airbus, Beretta şi Leonardo. Dintre companiile româneşti participante la expoziţia internaţională de tehnică militară şi armament, enumerăm Dacia Automobile, Romarm, Romtehnica, Romaero, Turbomecanica, IAR Braşov, Aerostar Bacău, Pro Optică, Atos şi BlueSpace Technology.

Alături de marii jucători comerciali ai industriei, evenimentul găzduieşte şi o expoziţie de tehnică din dotarea Forţelor armate române şi SUA, precum şi a structurilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, SRI, STS, ANCOM, Radiocom şi ANCEX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb