Instabilitatea politică împinge cursul euro la peste 5 lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai

Instabilitatea politică împinge cursul euro la peste 5 lei

English Version

Adrian Codrilaşu, CFA: "Evoluţia pieţelor financiare arată că au avut loc ieşiri de capital din România"

Valentin Tătaru, ING: "Tranzacţiile din piaţa interbancară au semnalat că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile"

Dragoş Cabat, CFA: "Probabil că în zilele următoare cursul se va duce înapoi sub 5 lei/euro"

Dan Suciu, BNR: "Cifra de 5 are mai mult un impact psihologic, însă nu are un impact economic ridicat"

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de aproape 5,04 lei, peste pragul psihologic de 5 lei apărat în ultimii ani de instituţia monetară a ţării, într-un context economic şi politic intern tensionat, marcat de demisia premierului Marcel Ciolacu şi interimatul actualului executiv.

Potrivit analiştilor, instabilitatea politică determină ieşiri de capital din ţară, iar deprecierea monedei naţionale duce la scăderea puterii de cumpărare. Banca Naţională are capacitatea de a interveni, iar pe termen scurt este posibilă o stabilizare sau chiar o revenire sub pragul de 5 lei pentru un euro.

Adrian Codrilaşu: "Dacă deprecierea se accentuează, efectele se vor resimţi prin pierderea puterii de cumpărare"

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, spune că deprecierea leului apare pe fondul creşterii aversiunii la risc a investitorilor faţă de ţara noastră.

"Evoluţia pieţelor financiare, în ansamblu, arată că au avut loc ieşiri de capital din România. Ieri (n.r. alaltăieri), bursa a înregistrat o scădere semnificativă, titlurile de stat s-au depreciat, randamentele au crescut şi implicit s-au schimbat lei în euro pentru ca unii investitori şă-şi retragă banii, în contextul unei aversiuni crescute faţă de riscul asociat României. Aversiunea faţă de risc provine, pe de o parte, din situaţia economică precară şi, pe de altă parte, din instabilitatea politică", ne-a spus Adrian Codirlaşu.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a numit ieri în funcţia de premier interimar pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Numirea vine după ce Marcel Ciolacu şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru şi ruperea coaliţiei PSD-PNL-UDMR, în condiţiile în care Crin Antonescu a ratat intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. George Simion, candidatul partidului de extremă dreapta, a câştigat detaşat primul tur al alegerilor, cu 41% din voturile exprimate, aproape dublu faţă de independentul Nicuşor Dan, care a obţinut 21%.

În acest context, ieri BNR a afişat un curs de 5,0378 lei pentru un euro, cu 1,21% peste cursul de luni, de 4,9775 lei. Între timp, în piaţă, moneda euro era cotată ieri, în jurul orei 18:00, la 5,09 lei, cu 2,24% mai mult decât cursul din ziua precedentă, potrivit datelor afişate de Investing.com.

Preşedintele CFA România a subliniat că deprecierea de circa 2% nu este semnificativă, însă dacă aceasta se accentuează, efectele se vor resimţi în pierderea puterii de cumpărare "Vom cumpăra mai puţine bunuri cu banii şi economiile pe care le avem".

Analistul a subliniat că ţara noastră are un deficit comercial mare, ceea ce înseamnă că importurile sunt mai mari decât exporturile. "Automat, bunurile care vin în România sunt convertite în lei. Vor costa mai mult şi se va genera inflaţie", ne-a spus Codirlaşu.

Valentin Tătaru: "ING îşi menţine prognoza de final de an de 5,05 lei pentru euro"

Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank România, spune că tranzacţiile din piaţa interbancară au semnalat faptul că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile.

"Credem că banca centrală este capabilă şi dispusă să traseze o nouă linie, în tandem, dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să se aşeze, având în vedere mediul electoral şi incertitudinea politică generală", a spus Tătaru, citat de Bloomberg, scrie News.ro.

Conform sursei menţionate, ING îşi menţine prognoza de final de an de 5,05 lei pe euro, deşi unele depăşiri mai apropiate de 5,10 sunt posibile pe termen scurt, a mai spus Tătaru.

Dragoş Cabat: "În toate ciclurile electorale, Banca Naţională avea grijă să nu tulbure şi mai mult; a existat o presiune foarte mare asupra cursului de schimb"

Dragoş Cabat, analist CFA, este de părere că, probabil, în următoarele zile, cursul va reveni sub pragul de 5 lei pentru un euro, potrivit Agerpres.

"Pentru mine este un pic neaşteptat. Am mai vorbit despre principalele efecte ale volatilităţii din viaţa politică românească şi dintre lucrurile care spuneam că o să rămână neschimbate era cursul de schimb. Sentimentul meu era că Banca Naţională, pe de-o parte, are rezerve suficiente (n.r. pentru stabilizare) şi pe de-altă parte, aşa cum s-a comportat întotdeauna, în toate ciclurile electorale, Banca Naţională avea grijă să nu tulbure şi mai mult în momentul în care apărea volatilitate politică. Înseamnă că a fost o presiune foarte mare pe cursul de schimb şi probabil că în zilele următoare se va duce înapoi sub 5 lei/euro", a spus Dragoş Cabat, citat de agenţia de presă.

În opinia sa, în caz contrar, înseamnă că a venit momentul pe care-l aştepta instituţia monetară din ţara noastră ca să treacă la o depreciere a monedei. "Leul totuşi s-a apreciat relativ faţă de euro şi faţă dolar, faţă de toate celelalte monede în termeni reali, prin faptul că inflaţia din ţara noastră a fost tot timpul mai ridicată decât cea din ţările dezvoltate şi, cu toate acestea, cursul de schimb a rămas constant de cinci - şase ani", a afirmat Dragoş Cabat.

Dan Suciu: "Nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 lei în piaţa interbancară"

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, în privinţa depăşirii pragului de 5 lei pentru un euro că cifra mai mult un impact psihologic decât unul economic, potrivit News.ro

"Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus", a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 lei în piaţa interbancară.

Potrivit G4Media, BNR a cheltuit două miliarde de euro într-o singură zi pentru menţinerea stabilă a cursului leului după victoria lui George Simion din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Presiunea pe moneda naţională a început încă din dimineaţa zilei de luni şi s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei şi să cumpere euro pentru a-şi proteja depozitele, potrivit surselor G4Media.

Dan Suciu a confirmat pentru G4Media presiunea pe cursul leului. "În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piaţa valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. În consecinţă, pentru a tempera aceste mişcări trebuie atrasă lichiditatea din piaţă şi dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situaţie", a spus Dan Suciu, citat de publicaţia menţionată.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Deci n-are lagatura cu deficitele criminale facute de coalitia psd-pnl-udmr-minoritati din 2012 incoace? Nu de asta fug sobolanii de la ... raspundere?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0378
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4517
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9272
Gram de aur (XAU)Gram de aur483.5504

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb