MIHAI CĂRUNTU, BCR: Un salt al profitabilităţii Electrica - posibil numai în cazul unor achiziţii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 aprilie 2015

Un salt al profitabilităţii Electrica - posibil numai în cazul unor achiziţii

Compania estimează un profit în creştere cu 15%

"Investitorii nu se aşteaptă la o evoluţie spectaculoasă a titlurilor Electrica", a spus analistul BCR

Analiştii şi investitorii nu se aşteaptă ca acţiunile Electrica să cunoască o evoluţie spectaculoasă în acest an, dat fiind specificul de companie de utilităţi reglementată, unde salturi substanţiale ale profitabilităţii nu pot avea loc de la un an la altul, apreciază Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţă de capital din cadrul BCR.

Cel mai probabil scenariu în opinia domniei sale ar fi că profitul Electrica se va situa pe un trend uşor ascendent în acest an, iar investitorii ar putea să se bucure de un dividend stabil (asociat în prezent unui randament net al dividendului situat la 5%) ceea ce ar fi îndeajuns de atractiv având în vedere că randamentele titlurilor de stat sunt în zona de 2%, iar dobânzile se situează chiar pe un palier inferior.

Preluarea de către Electrica SA de la Fondul Proprietatea (FP) a acţiunilor deţinute de către fondul de investiţii în subsidiare companiei de distribuţie a electricităţii, ar reprezenta o tranzacţie în interesul ambelor părţi, ne-a spus Mihai Căruntu. Negocierile dintre Electrica şi FP au eşuat recent, după ce părţile nu s-au înţeles asupra preţului.

Domnul Căruntu consideră că nu este astfel exclus ca, în viitor, Electrica să ajungă la un acord cu reprezentanţii FP pe acest subiect.

Reprezentantul BCR a adăugat: "Anularea celor două potenţiale achiziţii ale Electrica - acţiunile deţinute de FP la filialele sale şi distribuţiile de electricitate ale ENEL România - nu a susţinut o creştere a acţiunilor Electrica. Dar, pe de altă parte, acest fapt nu reprezintă un motiv de depresie faţă de acţiunile companiei. Acestea au asociat un randament al dividendului de 5% care este rezonabil pentru o companie de utilităţi reglementată cu profituri stabile".

Un salt al profitabilităţii, posibil dacă face achiziţii

Dat fiind profilul companiei, un salt al profitabilităţii acesteia este posibil numai în cazul în care ar utiliza o parte din suma de 440 milioane de euro atrasă prin IPO pentru achiziţii, consideră Mihai Căruntu. Astfel de achiziţii ar avea, în opinia domniei sale, un impact imediat inclusiv asupra dividendelor distribuibile către acţionarii Electrica. Achiziţiile activelor ENEL şi participaţiilor FP din filialele Electrica de distribuţie şi furnizare ar fi fost, de altfel, cea mai bună destinaţie a banilor din IPO pentru că utilizarea exclusivă a capitalului atras pentru investiţii extensive în reţeaua proprie riscă să nu poată fi recunoscută decât în mică măsură de ANRE în tarifele de distribuţie, ne-a menţionat Mihai Căruntu.

Reprezentantul BCR a continuat: "Pe de o parte, tarifele de distribuţie au o pondere ridicată de peste 30% în tariful final şi, astfel, factura consumatorilor ar fi serios impactată dacă ANRE ar recunoaşte în tarif investiţii foarte mari şi într-un timp foarte scurt. Pe de altă parte, într-un astfel de scenariu, ar însemna că tarifele de distribuţie pentru clienţii Electrica ar deveni mult mai mari decât tarifele celorlalţi distribuitori deţinuţi de investitori strategici - ENEL, E.ON, CEZ - ceea ce nu pare să fie rezonabil. Singurul mod în care Electrica poate să-şi crească profitabilitatea investind masiv în reţeaua proprie este prin efectul reducerii consumurilor proprii tehnologice".

Conform sursei citate, sporul de eficienţă obţinut de Electrica din reducerea pierderilor din reţea ar trebui să fie "lăsat", în bună parte, companiei de către ANRE (reglementatorul pieţei) şi, astfel, să nu fie transferate către consumatorul final prin facturi mai mici. "Una peste alta, efectul investirii capitalului din IPO în reţeaua proprie rămâne o zona de speculaţie unde însă toate raţionamentele depind exclusiv de opiniile autorităţii de reglementare ANRE. În acest context, devine mai palpabil că achiziţiile ar reprezenta cea mai bună utilizare a banilor din IPO, prin impactul sigur şi rapid asupra profitabilităţii şi dividendelor distribuibile către acţionari", ne-a mai declarat Mihai Căruntu.

Compania estimează un profit în creştere cu 15%

Electrica SA propune acţionarilor, în Adunarea Generală care este programată pentru astăzi, un buget de venituri şi cheltuieli în care estimează venituri totale de 5,66 miliarde lei, în creştere cu 8,1% faţă de 2014. Profitul net estimat de companie este de 460,7 milioane lei, în creştere cu aproape 15% faţă de nivelul din 2014.

Conducerea companiei estimează că veniturile din segmentul de distribuţie electricitate vor creşte cu aproape 8% la 2,7 miliarde lei, datorită majorării cantităţii distribuite. Veniturile din segmentul de furnizare urmează să crească uşor la 4,098 miliarde lei, datorită majorării cantităţii de electricitate şi scăderii preţului mediu de vânzare pentru clienţii eligibili cu 10,6%.

Tot în Adunarea Generală programată pentru astăzi, Electrica propune acţionarilor un plan de investiţii de 671,7 milioane lei, din care 590 milioane lei sunt din fonduri proprii. Electrica Transilvania Nord va investi 201 milioane lei, Electrica Transilvania Sud - 195 milioane lei, iar Electrica Muntenia Nord - 190 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb