Fondul NATO pentru Inovaţie a făcut prima sa investiţie într-o companie de biotehnologie, cu obiectivul de consolidare a apărării împotriva ameninţărilor biologice, relatează Reuters.
Acest fond cofinanţează o finanţare de 35 de milioane de dolari pentru Portal Biotech, companie britanică ce foloseşte secvenţierea proteinelor pentru a detecta ameninţările biologice create artificial şi pentru a crea astfel soluţii defensive în războiul biologic.
Capabilităţile oferite de Portal Biotech sunt esenţiale pentru biosecuritate, a declarat Ana Bernardo-Gancedo, asociat senior în cadrul Fondului NATO pentru Inovaţie. 'Credem că este absolut imperativ să fim capabili să detectăm, să monitorizăm şi să elaborăm contramăsuri', a adăugat ea.
Acest fond, creat în 2022 după invazia rusă în Ucraina, intenţionează să investească peste un miliard de dolari în tehnologii care să consolideze apărarea NATO.
Compania Portal Biotech utilizează o tehnologie cu senzori biologici susţinută de inteligenţă artificială. Instrumentele sale pot detecta orice agent patogen şi pot fi utilizate pentru monitorizarea continuă în diferite situaţii, de la monitorizarea unui câmp până la alimentarea cu apă, explică directorul general al acestei societăţi, Andy Heron.