Preţul cuprului, estimat să ajungă la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 ianuarie 2016

Preţul cuprului, estimat să ajungă la cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Cotaţia medie: 4.858 dolari tona în 2016

Cotaţia futures medie a cuprului este aşteptată să coboare, anul acesta, până la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, din cauza creşterii slabe a cererii din China, cel mai mare consumator mondial de profil, respectiv a unei supraproducţii, conform unui sondaj Reuters.

Însă, analiza notează că piaţa cuprului s-ar putea stabiliza în 2016, odată ce pierderile companiilor se vor opri, ca urmare a reducerii capacităţilor miniere. Anul trecut, giganţii minieri "Glencore" Plc şi "Freeport-McMoRan" Inc. au anunţat că plănuiesc suspendarea unor capacităţi de producţie a cuprului. Pentru anul acesta sunt aşteptate noi tăieri, din partea altor companii.

Potrivit sondajului menţionat, realizat pe un eşantion de 32 de analişti din sectorul metalelor, preţul mediu al cuprului va fi de 4.858 dolari tona anul acesta - cel mai redus de după 2005, când atingea circa 3.600 de dolari tona.

Ieri, în jurul orei 13.30 (ora Londrei), preţul cuprului cu livrare la trei luni a scăzut cu 0,7% la London Metal Exchange, ajungând la 4.557 dolari/tonă. În ziua precedentă, cotaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din 8 ianuarie până în prezent: 4.595 dolari tona.

Pentru 2017, analiza Reuters anticipează o îmbunătăţire, respectiv un preţ mediu de 5.182 dolari tona. Totuşi, acesta este sub nivelul mediu atins anul trecut: 5.495 dolari/tonă.

China generază aproape 50% din consumul global de cupru, estimat la 22 de milioane de tone. Cererea de profil din China a încetinit semnificativ, în vreme ce producţia continuă să crească.

"Piaţa cuprului, alături de alte pieţe ale metalelor de bază, în general, va fi influenţată de evoluţia unei ţări: China. Aşteptăm ca avansul cererii din China să fie de circa 2% în 2016, după o creştere de 2,5-3% în 2015", a declarat, conform Reuters, Dane David, analist la "Barclays". Acesta menţionează: "Există, însă, un risc de scădere faţă de previziunea făcută, dată fiind încetinirea serioasă cu care se confruntă economia Chinei".

Conform specialiştilor, excedentul de pe piaţa cuprului va fi de 150.000 de tone anul acesta, comparativ cu 177.000 de tone în anul anterior. Pentru 2017 este estimat un surplus de 60.000 tone.

Chunlan Li, analist la CRU din Beijing, spune: "Cererea va scădea la finele lunii ianuarie, din cauza Anului Nou Lunar, de aceea anticipăm declinul preţurilor în primul trimestru din anul curent. Cererea şi preţurile de pe piaţa cuprului sunt aşteptate să se redreseze în cel de-al doilea trimestru, când consumul din China va spori, per ansamblu".

CRU estimează că cererea de cupru din China va spori cu 2,8% în 2016. CRU estimează că preţul mediu pentru acest metal industrial va ajunge la 4.376 de dolari tona la finele primului trimestru, iar pe întreg anul - la 4.603 dolari tona.

Thomson Reuters: Peste 50% din minele de cupru sunt afectate de pierderi dacă preţul cuprului este de circa 4.400 dolari tona.

Preţul cuprului tranzacţionat la Bursa Metalelor din Londra a consemnat, în intervalul 18-22 ianuarie, cel mai important avans săptămânal din octombrie până în prezent.

"Barclays": preţul mediu al cuprului va fi de 4.350 dolari tona anul acesta, faţă de 5.625 dolari tona, cât preconiza anterior. Excedentul de pe piaţă va fi de 250.000 tone în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb