Prime Transaction estimează o valoare de 46,3 lei pentru acţiunea Transelectrica, sub preţul din piaţă

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie

Prime Transaction estimează o valoare de 46,3 lei pentru acţiunea Transelectrica, sub preţul din piaţă
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    Pentru evaluare Prime foloseşte o combinaţie între metoda multiplilor de piaţă şi metoda fluxurilor de numerar viitoare

    Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction estimează o valoare intrinsecă de 46,3 lei pentru acţiunea Transelectrica (TEL), sub preţul de ieri din piaţă de la jumătatea sesiunii de tranzacţionare, de 47,4 lei, după cum reiese din raportul ataşat.

    "Transelectrica este un actor esenţial în cadrul pieţei de energie din România, bucurându-se de o situaţie de monopol natural pe segmentul de transport al energiei electrice. Astfel, societatea este singura care poate să facă legatura dintre societăţile producătoare de energie electrică şi cele care au ca obiect de activitate furnizarea acesteia consumatorilor finali", se menţioneză în raport.

    Conform documentului, tarifele de transport care stau la baza veniturilor companiei sunt stabilite de ANRE în baza unui model de tip "revenue cap" (venit plafon) prin care nu se urmăreşte maximizarea profitului, ci asigurarea condiţiilor necesare continuării activităţilor de transport a energiei.

    "Ultimii cinci ani au fost plini de evenimente ce au afectat puternic societatea, de la pandemia Covid la criza energetică imediat urmatoare. Astfel, în anul 2021, profitul net al societăţii a scăzut cu 99,7% comparativ cu anul anterior. Această scădere a fost rapid eclipsată de rezultatul anului 2022, în care rezultatul net a ajuns să fie de peste trei ori mai mare decât cel al anului 2020", se mai menţioneză în raportul Prime.

    Pentru evaluarea acţiunii TEL, echipa de la Prime Transaction foloseşte o combinaţie între metoda multiplilor de piaţă şi metoda fluxurilor de numerar viitoare.

    Prin metoda multiplilor de piaţă, folosind mediana sectorului Regulated Energy pentru companii din Europa, analiştii au obţinut o valoare intrinsecă aferentă acţiunii Transelectrica de 55,38 lei pe titlu. "Valorile sunt influenţate şi de companii ce nu au un model de afaceri identic cu cel al TEL. Adiţional, sectorul respectiv este supus unor reglementări complexe, ceea ce înseamnă că performanţele constituenţilor pot fi puternic influenţate de modificări legislative sau de domeniul politic", se arată în raport.

    Pentru metoda fluxurilor de numerar viitoare (DCF), analiştii au folosit o serie de premise pentru Transelectrica între care "Venituri din activitatea de transport mai mici cu 1% în 2024, determinate în principal de scăderea veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune", "Veniturile din servicii de sistem vor înregistra o creştere de 60% în anul 2024, pentru a neutraliza pierderea netă a anilor precedenţi" sau "Creşteri de peste 20% pentru veniturile din activitatea de echilibrare până în 2025, când vor fi atinse valori similare anului 2022, după care o creştere constantă de 5%".

    Prin metoda fluxurilor de numerar viitoare Prime a ajuns la o estimare a valorii intrinseci a acţiunilor Transelectrica de 43,26 lei.

    "Având în vedere numărul limitat de emitenţi comparabili considerăm mai relevantă o ponderare a celor doua metode, cu 75% în cazul DCF şi cu 25% în cazul metodei multiplilor. Astfel obţinem o valoare medie ponderată de 46,3 lei/acţiune", scrie echipa casei de brokeraj.

    Raportul Prime Transaction nu reprezintă o recomandare de investiţii. Valoarea estimată nu este un preţ ţintă pe care analiştii se aşteaptă să-l atingă acţiunea emitentului, ci doar o valoare intrinsecă, dependentă de confirmarea ipotezelor detaliate în raport. Raportul reprezintă o informaţie generală şi nu se substituie serviciilor de consultanţă de investiţii, se menţionează în analiza realizată de de Prime, ce poate fi consultată în documentul ataşat.

    Cel mai important acţionar al Transelectrica este Statul Roman prin Secretariatul General al Guvernului, ce deţine 58,7% din companie.

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. Bun, in 200 de ani se scoate pretul actiunii din dividende

      In sfarsit o evaluare cu minus.

      Ajunsesem sa cred ca orice petarda de la BVB e vazuta la pret dublu.

      (Mentionez ca aici nu ma referf la cele consacrate TLV, SNP, etc) 

      1. Acum nici doua luni pretul unei actiuni era sub 30 de lei...crestere de 70% in doua luni fara vreun fundament economic

        MEME stock :)

      Cand apar bocitorii,e loc de crestere.

      1. exista fundamentul noilor despagubiri de acordat fostilor directori.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    10 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9742
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb