Produsele petroliere din India alimentează automobilele şi ipocrizia din Vest

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 3 mai 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Călin Rechea

Cele mai recente date de la Energy Information Administration (EIA) din cadrul Departamen­tului Energiei din SUA arată că India ocupă locul al 24-lea în clasamentul producătorilor de petrol, în condiţiile unei producţii de circa 600 de mii de barili pe zi.

În ciuda acestei producţii foarte scăzute, în comparaţie cu ţările din OPEC+, exporturile de produse rafinate către Europa au crescut accelerat şi au ajuns la aproape 400 de mii de barili pe zi în aprilie 2023, conform datelor de la Kpler preluate de Bloomberg (vezi graficul 1).

Produsele petroliere din India alimentează automobilele şi ipocrizia din Vest

După ce aminteşte că Uniunea Europeană a interzis aproape toate importurile de petrol din Rusia pe cale maritimă în decembrie 2022, iar apoi a extins interdicţia şi pentru produsele rafinate, agenţia de ştiri scrie că "ţara asiatică este pe cale să devină cel mai mare furnizor de produse rafinate al Europei".

Creşterea accelerată a exporturilor Indiei de produse petroliere rafinate a avut loc pe fondul creşterii extraordinare a importurilor de petrol brut din Rusia.

Volumul acestora a fost de circa 2,12 milioane de barili pe zi în aprilie 2023, faţă de o medie lunară de circa 420 de mii de barili pe zi în prima jumătate a anului trecut (vezi graficul 2).

Produsele petroliere din India alimentează automobilele şi ipocrizia din Vest

Importurile de produse petroliere rafinate din India au atins un nou record şi în Statele Unite, conform datelor de la EIA, de 177 de mii de barili pe zi în februarie 2023 (vezi graficul 3).

Produsele petroliere din India alimentează automobilele şi ipocrizia din Vest

În prim lună din 2023 importurile au fost de 158 de mii de barili pe zi, cu mult peste media lunară de aproape 70 de mii de barili din 2022.

"Cu alte cuvinte, Europa cumpără în continuare petrol rusesc şi menţine bine finanţată maşina militară a lui Putin, dar, din cauza exerciţiului de semnalizare a virtuţii, tranzacţia sfârşeşte prin a-i costa pe europeni cu miliarde mai mult decât dacă ar fi cumpărat petrolul direct", a scris Derek Grossman, analist de securitate în cadrul RAND Corporation, pe contul său de Twitter.

Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg, l-a parafrazat pe căpitanul Renault din "Casablanca" pe contul său de Twitter, declarîndu-se "şocat, şocat" de aceste tranzacţii.

Reacţia sa este cât se poate de naturală în faţa acestei ipocrizii a "aliaţilor" occidentali, care îşi neagă în continuare dependenţa de petrolul din Rusia, cu toate că îl importă la preţuri mult mai mari, care impun costuri economice deosebit de grave pentru Europa şi contribuie la accelerarea tendinţei de dezindustrializare.

"Petrolul rusesc îşi găseşte drumul înapoi către Europa, în ciuda tuturor sancţiunilor, iar India, care îşi intensifică exporturile de carburanţi către Occident, este un bun exemplu în acest sens", a declarat Viktor Atona, analist la Kpler, pentru Bloomberg.

În acelaşi timp, redirecţionarea petrolului din Rusia către alte pieţe creează probleme suplimentare pentru aprovizionarea rafinăriilor din Europa, care nu mai beneficiază de o materie primă ieftină şi vor avea o competivitate mult redusă.

Pe marginea ştirii de la Bloomberg privind exporturile tot mai mari de produse petroliere rafinate ale Indiei către Europa şi Statele Unite, Zerohedge a prezentat opinia lui Robin Brooks, economist-şef la Institute of International Finance (IIF), referitoare la eficienţa sancţiunilor impuse Rusiei.

În opinia lui Brooks, sancţiunile reprezintă un eşec major, în condiţiile în care nu au reuşit să limiteze capacitatea Rusiei de a duce războiul din Ucraina. Unul dintre motivele principale îl reprezintă concentrarea asupra sancţiunilor financiare, care "nu funcţionează în cazul ţărilor cu excedent de cont curent".

"Occidentul trebuie să înceteze să se mai concentreze asupra sancţiunilor financiare", este recomandarea economistului şef de la IIF. Brooks mai subliniază că măsurile luate împotriva unor economii care au excedent de cont curent trebuie să includă "încetarea cumpărării lucrurilor pe care le vând", însă pentru aceasta "trebuie să începem să vorbim despre compromisurile dure care sunt necesare".

Printre acestea se regăseşte acceptarea costurilor mari pentru Occident "determinate de instituirea unui embargo energetic dur asupra Rusiei", care ar conduce la intrarea ţării într-o criză financiară gravă, cu efecte majore asupra capacităţii militare.

Dar vor putea ţările în curs de dezvoltare din Asia şi Africa să fie "convinse" să accepte astfel de compromisuri, mai ales că sunt însoţite de costuri economice şi sociale extraordinare?

Charles Gave, fondatorul şi preşedintele companiei Gavekal Research, a scris recent că "India poate fi unul dintre marii cîştigători ai crizei geopolitice care a început în 2022".

Economistul francez îşi justifică prognoza prin faptul că importurile de petrol masive din Rusia sunt plătite în moneda naţională, rupia, iar astfel este eliminată principala sursă a deficitului extern, alimentat anterior ca urmare a necesarului mare de materii prime şi energie plătite în dolari.

Deoarece nu mai poate vinde petrol în Europa şi nici să ceară plata în dolari, fiind exclusă aproape complet din sistemul financiar internaţional dominat de dolar, Rusia poate vinde petrolul şi gazele naturale doar în moneda ţărilor cumpărătoare, după cum subliniază Gave.

În aceste condiţii, este greu de crezut că India va ceda vreodată în faţa presiunilor occidentale pentru reducerea acestei relaţii comerciale deosebit de profitabile cu Rusia.

Deoarece planurile Uniunii Europene arată o accelerare a tranziţiei către energia verde, se poate aprecia că importurile de produse petroliere rafinate, în special motorină, vor creşte puternic în anii următori, în condiţiile în care nu există camioane, excavatoare şi alte maşini grele cu propulsie electrică care să fie utilizate în lucrările de infrastructură necesare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cine poate sa profite de pe urma razboiului din Ucraina o face. UE si SUA sprijina Ucraina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa sufere de frig, foame si sa mearga pe jos la serviciu.

    1. Cine sa judece cu mintea lui daca in toata UE se mege orbeste dupa ineptiile celor din PE.

      Dar nu e nici o problema ca nici guvernantii nostrii nu sunt mai breji. 

      Si apoi oricum falimentul UE este singura directie in care se indreapta cu toata viteza sandramaua politruca imbacsa de coruptie de la marile porti.

      Poate ca este mai bine asa si o sansa de a scapa de aceasta constructie defecta numita UE. 

    Aceste decizii care au ruinat UE au fost luate in cadrul G7 la presiunea SUA. Era clar ca celelalte tari, care nu erau in acest club nu au aderat la sanctiuni, nici macar Turcia care e in NATO. Evident ca Europa fiind afectata profund de sanctiuni dar infometata de energie e prada sigura si irecuperabila in viitor! Inca un caz de caderea unei puteri istorice dar nu prin forta vecinilor dusmani ci prin viclesug si infiltrarea conducerii cu tradatori. Imperiul roman s a destramat in urma invaziilor barbare si prin competitie intre imparati, oricum mai onorabil decat UE! Odata Europa intr o pozitie atat de dezavantajoasa, nu mai poate recupera, marii partenei au sa i dea cu tifla odata ce si a facut interesele de imagine si electorale.

    Toti rusnacii se dau revoltati.

    Important e ca pretul petrolului scade. Speram sa vedem miscari si la pompa. 

    1. Nici cunostinte economice,nici politice,

      dar dai cu parerea, probabil esti viitorul tarii  

      Te simti RUSNAC?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb