SCANDAL PE MATERII PRIME ÎN NORDUL ŢĂRII Autorităţile băimărene înving Romaltyn, în prima rundă a meciului

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 septembrie 2013

Autorităţile băimărene înving Romaltyn, în prima rundă a meciului

În scandalul dintre Romaltyn şi autorităţile locale băimărene, care are ca miză zeci de milioane de euro, învingătorul declarat de Justiţie, în prima rundă, este Consiliul Local, astfel încât compania controlată de către un fond de investiţii şi o firmă din Kazahstan va fi nevoită să-şi mute sediul în afara oraşului.

Tribunalul din Maramureş a emis, ieri, o hotărâre judecătorească prin care respinge cererea formulată de reprezentanţii Romaltyn privind suspendarea unei decizii a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, din aprilie 2013, care reglementează regimul economic al zonei unde se află fosta uzină "Aurul".

Reprezentanţii companiei Romaltyn vor putea să conteste decizia instanţei judecătoreşti în termen de 5 zile de la pronunţare, se mai arată în actul de fundamentare a şedinţei.

Oficialii din cadrul Consiliului Local au declarat, ieri, că decizia luată de magistraţi este una normală, în condiţiile în care instanţa nu avea niciun motiv legal, se suspende hotărârea privind schimbarea statutului juridic al zonei respective.

Şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a apreciat că decizia luată de Justiţie îi favorizează pe cetăţenii din zonă, fiind luată în spiritul legii. Domnia sa a declarat presei locale că modul în care se va dezvolta oraşul trebuie să fie stabilit de cetăţeni, nu de anumite companii care reprezintă doar interesul unor grupuri de oameni, nu a întregii comunităţi.

Primarul din Baia Mare s-a arătat încrezător şi în decizia magistraţilor, de săptămâna viitoare, în dosarul în care Romaltyn a solicitat anularea deciziei de relocare a sediului uzinei în afara oraşului.

Potrivit unor surse din piaţă, decizia magistraţilor de săptămâna viitoare va fi în favoarea Consiliului Local, dat fiind faptul că deja primul pas a fost efectuat, prin respingerea cererii de suspendare a deciziei din aprilie.

În acest context, arată unii apropiaţi ai proiectului, investiţiile pe care reprezentanţii Romaltyn le-au promis riscă să nu mai prindă contur. Totodată, Romaltyn a declarat în numeroase rânduri că exclude varianta relocării uzinei în afara oraşului, motiv pentru care, ne-au mai spus unele surse, există chiar posibilitatea ca investitorii să-şi anunţe ieşirea din proiect.

Cu toate acestea, alte surse ne relatează un cu totul alt scenariu, conform căruia reprezentanţii de la Romaltyn nu vor renunţa cu uşurinţă la războiul cu autorităţile băimărene deoarece miza finală ar fi mult mai mare decât cea declarată în mod oficial. Unele voci reclamă faptul că, în realitate, investitorii de la Romaltyn ar urmări să se asocieze şi cu societatea de stat Remin Baia Mare, dar şi cu uzina Romplumb, ambele scoase "la mezat", recent, de către Guvernul Ponta.

Romaltyn - companie de interes naţional, în condiţiile relansării mineritului de neferoase

Guvernul a decis, anul acesta, să modifice legea minelor, astfel încât să poată fi relansată activitatea de explorare şi exploatare a minereurilor de la noi din ţară.

În condiţiile în care uzina Romaltyn este în stare operaţională şi poate prelucra sterilele de flotaţie, putând chiar trata concentrate miniere auro-argintifere, aceasta capătă o importanţă strategică pentru industria minieră de la noi din ţară.

Potrivit unor voci din piaţă, dacă exploatarea de la Certej, Remin şi Roşia Montană ar demara, atunci, pentru a obţine costuri de producţie cât mai mici, minereurile aurifere ar putea fi procesate la fosta uzină "Aurul", prin cianurare.

500.000 de tone de pirită auriferă, preluate de o firmă elveţiană, prin doi oameni de afaceri de la noi din ţară

Fostul director executiv de la Romaltyn, Nicolae Trifa, care a deţinut şi funcţia de director import - export la compania Remin Baia Mare, este cel care a intermediat vânzarea celor 500.000 de tone de pirită auriferă de la Remin Baia Mare către firma elveţiană Werco Trade AG, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

După semnarea contractului de preluare a respectivelor minereuri, pentru care elveţienii au plătit 105 dolari pe tonă, Nicolae Trifa a plecat de la Romaltyn la Werco Trade, domnia sa devenind reprezentantul companiei elveţiene în Maramureş, ne-au relatat sursele din piaţă.

Alături de fostul director executiv de la Romaltyn, în afacerea cu pirită de la Remin Baia Mare ar mai fi implicată şi Maria Gherghe, supra-numită şi "doamna de cupru a ţării", potrivit aceloraşi surse.

Maria Gherghe mai este cunoscută şi pentru faptul că, prin intermediul Ronefer SRL, a achiziţionat mare parte a cuprului de la Cupru Min pe care l-a exportat, ulterior, în China.

Domnia sa a fost funcţionar în Ministerul Metalurgiei şi apoi, până în 2000, salariat al Conef, compania care preluase toate exploatările de metale neferoase.

Pirita auriferă de la Remin Baia Mare va fi dusă în China, unde legislaţia de mediu este mult mai permisivă decât în Uniunea Europeană.

Proteste faţă de redeschiderea uzinei "Aurul", concomitent cu Roşia Montană

Pe fondul protestelor faţă de legea care ar permite exploatarea de la Roşia Montană, cetăţenii din Baia Mare au organizat un protest, recent, prin care şi-au exprimat dorinţa ca atât perimetrele minere din Apuseni, cât şi uzina Romaltyn să fie închise.

Primăria din Baia Mare doreşte interzicerea cianurii în minerit

Folosindu-se de o consultare publică din anul 2010, Consiliul Local Baia Mare doreşte să iniţieze un proiect de hotărâre, prin care să fie interzisă orice activitate minieră ce implică utilizarea cianurii în zonă, potrivit afirmaţiilor primarului oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

"Au fost prezenţi peste 15.000 de băimăreni care, în proporţie de peste 97%, au spus că sunt împotriva utilizării cianurilor în Baia Mare, ceea ce determină clar oportunitatea pentru a interzice o astfel de funcţiune, o astfel de utilizare de cianuri", a precizat primarul Cătălin Cherecheş pentru presa locală.

Romaltyn s-a aflat, până în luna aprilie a anului trecut, în proprietatea "Polyus Gold", cel mai mare producător de aur din Rusia, controlat de oamenii de afaceri Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov. Primul este cunoscut, printre altele, pentru candidatura la preşedinţia Rusiei, anul trecut, precum şi pentru faptul că este proprietarul clubului american de basket New Jersey Nets, care, între timp, şi-a schimbat numele în Brooklyn Nets, în timp ce al doilea deţine clubul rusesc de fotbal Anzhi Makhachkala.

În aprilie 2012, "Polyus Gold" a anunţat vânzarea integrală Romaltyn către compania kazahă "SAT&Company", cu operaţiuni în domeniul extracţiei şi prelucrării feroaliajelor, cromului, zincului, nichelului, cărbunelui, precum şi în petrochimie. Tranzacţia, în valoare de 20 milioane dolari, a vizat toate activele miniere din ţara noastră, inclusiv uzina auriferă, care are o capacitate anuală de tratare de 2,5 milioane tone, însă, în prezent, nu este operaţională, şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb