SUPLIMENT IC&T "Criza sanitară - benefică pentru evoluţia tehnologiei"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 mai 2021

Răzvan Stoica

Răzvan Stoica

(Interviu cu Răzvan Stoica, Director General GTS Telecom)

Adaptarea cât mai rapidă la realitatea impusă de criza sanitară a reprezentat o şansă pentru multe companii şi în special pentru cele din domeniul IT&C. Răzvan Stoica, Director General GTS Telecom, ne-a vorbit despre rolul educaţiei, dar şi al tehnologiei în societate, despre proiecte lansate şi despre planurile de viitor ale unei companii care evoluează pe o piaţă într-o continuă mişcare.

Reporter: Pandemia pare să fi ajutat indirect anumite sectoare de activitate, inclusiv piaţa de IT&C. Cum a evoluat aceasta în 2020?

Răzvan Stoica: Comunicaţiile de date şi accesibilitatea sunt esenţiale pentru activitatea comercială şi pentru economie. Sectorul IT&C a fost unul dintre pilonii importanţi în aceas­tă perioadă, marcată de un apetit cres­cut pentru soluţii şi servicii de tehnologie. Evoluţia pozitivă s-a tradus în consum sporit de tehnologie, de platforme şi aplicaţii de colaborare, de securitate informatică. Când vorbim de crize, vorbim simultan de provocări şi oportunităţi. Aşa că din multe puncte de vedere şi, doar aparent paradoxal, criza sanitară a fost benefică pentru evoluţia tehnologiei.

Reporter: Raportul cerere/ofertă a suferit unele modificări în ultimele 12 luni. Care au fost acestea?

Răzvan Stoica: GTS Telecom activează pe piaţa tehnologiei B2B, în care am observat manifestări duale la nivelul companiilor: pe de o parte clienţii noştri au luat decizii mai rapide, în special în ceea ce priveşte cerinţele operaţionale şi o tranziţie securizată către un mediu online pentru angajaţii lor, dar, de asemenea, ne-am confruntat cu mai multe întârzieri în investiţii importante în proiecte trans­formaţionale la scară largă, companiile preferând să fie precaute şi să aştepte stabilizarea noilor fluxuri de activitate. În tot acest timp, am căutat să oferim soluţii pentru toate scenariile în care au funcţionat clienţii noştri - de la infrastructură de date securizată şi până la back-up sau soluţii de continuitate pentru afaceri.

Reporter: Cum apreciaţi că a decurs digitalizarea, forţată de criza sanitară, şi care ar fi deciziile ce ar trebui luate la nivelul autorităţilor pentru dezvoltarea ţării noastre din acest punct de vedere, pentru a reduce decalajele faţă de statele din UE?

Răzvan Stoica: Schimbările imprimate de telemuncă favorizează avansul agresiv al infrastructurii de cloud şi al soluţiilor software în detrimentul platformelor dependenţe de locaţii fizice. Autorităţile au fost nevoite să construiască din mers mecanisme şi politici de răspuns la criză sanitară şi, în general, ne-am acordat corect şi la timp la corul european. Măsurile necesare sunt cele cu efect pe termen lung. Educaţia este, în acest sens, prioritatea de top. Trans­formarea, reducerea decalajelor, se pot petrece doar cu oameni bine pregătiţi, educaţi.

Reporter: Cum apreciaţi noua Lege a implementării tehnologiei 5G?

Răzvan Stoica: Întrucât acum este în dezbatere în Parlament, considerăm oportună aşteptarea rezultatului aces­tei dezbateri. Propunerea legislativă transpune, în mod firesc, un pachet de măsuri agreate cu partenerii noştri strategici.

Reporter: Consideraţi că ţara noastră este pregătită, după toate dezechilibrele din 2020, pentru implementarea tehnologiei 5G?

Răzvan Stoica: Sunt operatori care anunţă că au implementat, cel puţin zonal, tehnologia. Nu vedem necesară nicio pregătire specială. Suntem printre fruntaşii globali ai conectivităţii la internet, diponibile publicului larg. Doar aceasta în sine reprezintă o pregătire suficientă. Nu cred că vom avea un moment de uimire prin simpla apariţie "oficială" a tehnologiei.

Reporter: Ce obiective de investiţii derulaţi în acest moment şi care este bugetul alocat în acest sens?

Răzvan Stoica: Anul acesta GTS Telecom va investi peste 3 milioane de euro. Fondurile vor fi direcţionate pentru consolidarea şi extinderea centrelor de date de la Bucureşti şi Cluj-Napoca, a platformelor de Cloud şi pentru diversificarea portofoliului cu noi tehnologii axate pe securitate şi date. În fiecare an, alocăm investiţii importante în dezvoltarea reţelei GTS Telecom, pentru a menţine standardele de performanţă ridicate pe care clienţii noştri le aşteaptă. Avem infrastructură, expertiză tehnică şi disponibilitatea de a deveni pentru partenerii noştri un one-stop-shop pentru servicii integrate de IT&C.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în 2020 comparativ cu anul anterior şi care sunt estimările pentru anul în curs?

Răzvan Stoica: Pentru 2020, GTS Telecom a încheiat anul cu o evoluţie financiară pozitivă, cu o depăşire a ţintei propuse de peste 5%, marcând o creştere de peste 170% a cererii de soluţii de securitate, respectiv de 30% a serviciilor susţinute de centrele de date şi platformele Cloud faţă de anul precedent. Anticipăm continuarea acestui trend şi pentru 2021, odată cu lărgirea paletei de servicii IT&C din portofoliul nostru.

Reporter: Dezvoltarea tehnologiei şi telemunca presupun nişte riscuri, studiile indică o creştere a infracţionalităţii cibernetice. Ţara noastră este pregătită să se protejeze de acestea?

Răzvan Stoica: În acest sens am lansat recent o soluţie de securitate cibernetică pe baza de abonament lunar, "Firewall as a Service", prin intermediul căreia companiile pot analiza, controla şi securiza traficul de date accesate pe Internet. Complementar, serviciul "Disaster Recovery" susţine reluarea activităţii şi restaurarea unor sisteme şi date critice în urma unor dezastre naturale, breşe de securitate sau erori umane. Aceste soluţii vin în întâmpinarea unei preocupări în creştere din partea companiilor pentru asigurarea securităţii cibernetice, dar şi a continuităţii operaţiunilor în cazul unor incidente majore sau vulnerabilităţi ale sistemelor informatice critice ale acestora. GTS Telecom este una dintre puţinele companii care oferă clienţilor săi un produs complet, bazat exclusiv pe infrastructură proprie din România şi care integrează serviciile de telecomunicaţii, Data Center şi Cloud proprii.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare pentru domeniul de IT&C?

Răzvan Stoica: Tehnologia îşi ocupă locul în societate fără să ne întrebe. Accelerarea transformării digitale va fi pionierată dinspre sectorul privat, unde companiile caută mereu soluţii de a-şi gestiona dinamic afacerea. Această dezvoltare vine şi cu un grad mai mare de complexitate, pe măsură ce pe piaţă apar "prea multe" aplicaţii. Companiile vor avea nevoie de o busolă nouă pentru a naviga în această lume mai digitalizată, iar noi le vom acompania printr-o abordare personalizată şi know-how tehnic.

Reporter: Vă mulţumim!

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb