Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, începând cu 17 iulie, o amplă acţiune de colectare de informaţii de la 2.768 de companii din România, în vederea analiză-rii potenţialelor exporturi de profituri realizate în perioada 2020-2024, se arată într-un co-municat al instituţiei, potrivit unui comunicat al ANAF.
Potrivit ANAF, demersul nu reprezintă un control fiscal, ci o acţiune de actualizare a anali-zei de risc fiscal şi vizează exclusiv scopuri analitice. Companiile sunt invitate, prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), să transmită defalcat cheltuielile efectuate în ultimii cinci ani - precum cele legate de servicii de marketing, management, consultanţă sau redevenţe - informaţii care nu sunt disponibile în forma detaliată prin raportările curente (SAF-T, bilanţuri sau de-claraţii fiscale).
„Obiectivul nostru este să analizăm riguros şi structurat datele disponibile înainte de a iniţia eventuale acţiuni de control. În acest context, modul în care companiile declară profiturile realizate în România şi îşi achită obligaţiile fiscale este o prioritate majoră”, a declarat Adri-an Nica, preşedintele ANAF.
Instituţia subliniază că solicitarea acestor informaţii reprezintă o alternativă mai puţin intru-zivă decât declanşarea unor controale sau solicitarea dosarelor de preţuri de transfer. ANAF încurajează colaborarea deschisă cu mediul de afaceri, într-un efort de modernizare şi de aplicare consecventă a regulilor fiscale pentru toţi actorii economici care obţin venituri în România.
Perioada de colectare a datelor se va încheia pe 29 august.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 22:15)
Degeaba, daca nu au experiență, expertiza, legislația făcută la comanda nu-i ajută și dacă totuși găsesc ceva, telefonul de la ambasada salvează infractorii. Doar praf in ochi, sa ne spună că totu-i in regula și fraierii care plătesc impozite.si taxe trebuie storși și mai tare.