Cea mai mare bulă din istorie este posibil să se fi spart

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 noiembrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Preţurile imobiliarelor, acţiunilor etc., deşi scad, nu se mai pot baza pe ajutorul băncilor centrale

Ben Madadi

Este posibil ca era activelor într-o continuă scumpire să se fi încheiat şi acum să fim la începutul unei faze de ajustare a preţurilor la indicatorii tradiţionali de evaluare. Iar această ipoteză se poate susţine prin argumente destul de solide. Dacă am sau nu dreptate, nu vom şti decât cel mai probabil după câţiva ani. Deocamdată este o opinie, pe care o susţin cu precauţie prin argumentaţia care urmează.

În ultimii 40 de ani masa monetară a înregistrat o creştere continuă. Scopul principal pentru care băncile centrale, în frunte cu Fed-ul (banca centrală a Statelor Unite), au susţinut această creştere a fost sprijinirea economiei. Însă consecinţa colaterală şi neintenţionată a acestei politici a fost scumpirea activelor.

În condiţiile celor patru decenii de expansiune monetară - o durată extraordinar de lungă - în 2021 am ajuns să înregistrăm, după indicatorii tradiţionali de evaluare, niveluri efervescente de preţ la toate activele importante din lume. Niciodată în istorie n-a mai existat o bulă atât de mare.

De la sfârşitul anului 2021 până acum, trei bule au început să se spargă în mod vizibil: cea a datoriilor suverane, cea a acţiunilor growth şi, nu în ultimul rând, cea a cripto-chestiilor. Cea mai mare bulă ca dimensiune absolută, adică cea imobiliară, încă nu se poate considera spartă, dar dă semne reale de slăbiciune În imobiliare numărul tranzacţiilor au scăzut, în unele cazuri dramatic (de exemplu în China), dar preţurile n-au coborât prea mult. Nici bursele n-au fost afectate substanţial. Indicii bursieri din pieţele dezvoltate, cu excepţia Nasdaq, nu sunt prea departe de vârful atins în 2021. Spre sfârşitul anului 2021 pare să se fi declanşat un proces de dezumflare al preţurilor la active, însă acesta nu este prea avansat.

Dacă paradigma financiară în care am intrat de aproape un an este una în care preţurile umflate ale activelor nu vor mai fi susţinute prin creşterea masei monetare (spre deosebire de ultimii 40 de ani), economia lumii va trebui să facă faţă unui şoc. Însă lumea nu a avut deocamdată parte nici măcar de o recesiune moderată. Gospodăriile şi afacerile, cu bani puşi deoparte din ultimii ani de prosperitate, au reuşit în ultimele luni să facă faţă destul de bine ajustării la inflaţie şi la dobânzi mai mari.

Haideţi să vedem cum s-a ajuns la această situaţie!

După 1981, pe măsură ce inflaţia mare a anilor 1970 a scăzut, băncile centrale au început să reducă dobânzile, iar această politică a condus, în timp, la creşterea preţurilor activelor. Însă a apărut o situaţie nouă: activele scumpite, atunci când ajung la faza de ieftinire, crează în sine probleme economice. Acest lucru s-a văzut în anii care au urmat spargerii bulei de acţiuni din 2000-2002 şi a celei imobiliare din 2007-2009.

Prima bulă majoră a apărut, mai ales în America, în piaţa de capital (la acţiuni), culminând în nivelul record al anului 2000. A urmat spargerea, iar Fed-ul, pentru ameliorarea efectelor, a coborât în 2001 dobânda de politică monetară la un minim record de 1% şi a menţinut-o acolo până în anul 2004. De pe urma noilor dobânzi foarte scăzute, a apărut o nouă bulă, mai mare decât cea din piaţa de capital: bula imobiliară a anilor 2000, prezentă nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Şi aceasta s-a spart după ce băncile centrale au crescut dobânzile, la fel ca şi acum, de teama creşterii inflaţiei. Apoi, băncile centrale au intervenit din nou prin tăierea dobânzilor şi tipărirea de bani (quantitative easing), la un nivel fără precedent până atunci.

Între 2008 şi 2016, Fed-ul a ţinut dobânda la zero, adică la un nou minim istoric, şi a lansat mai multe runde de "quantitative easing". Iar această intervenţie a condus după 2008 la o nouă bulă, mai mare decât tot ce fusese înainte. Această nouă bulă, care din 2021 încoace pare să-şi fi pierdut din vigoare, a cuprins toate activele. Aşadar, din 2009 până 2021 s-au scumpit acţiunile, imobiliarele, obligaţiunile, aurul, practic orice activ imaginabil. În anul 2009, prin apariţia Bitcoin s-a mai inventat un activ: cripto - care a urcat de la zero la o capitalizare totală de circa 3 trilioane de dolari în 2021.

O bulă a tuturor activelor, la o asemenea scară, n-a mai avut loc niciodată. Nimeni nu poate şti cum va arăta spargerea acesteia - cât va dura, cât de dureroasă va fi şi cât de mult va afecta economia. Dar de această dată, problema este că băncile centrale nu prea mai pot interveni să ajute preţurile activelor. Aşa cum s-a văzut în ultimul an şi jumătate, apariţia unei inflaţii crescute anihilează practic efectele pozitive ale relaxării monetare iniţiată de banca centrală.

După ultima intervenţie a băncilor centrale din 2020 (pentru ameliorarea efectelor pandemiei covid), rezultatul nu a mai fost cel aşteptat, precum în cazul tuturor celorlalte intervenţii din 1981 încoace. Ca de obicei, intervenţia a fost urmată de creşterea preţurilor activelor, dar spre surpriza şi dezamăgirea băncilor centrale, şi de o creştere nedorită a preţurilor bunurilor şi serviciilor. Explozia preţurilor activelor nu a fost niciodată ţinta Fed-ului sau a altor bănci centrale, ci doar un efect colateral al măsurilor de relaxare monetară luate pentru sprijinirea economiei reale. Însă acum, deşi economia lumii dă semne clare de slăbiciune, băncile centrale sunt nevoite să restrângă masa monetară pentru a reduce inflaţia. Şi, destul de previzibil, măsurile de restrângere monetară au început să afecteze în mod negativ preţurile activelor. Dar băncile centrale, de această dată, în loc să delibereze noi runde de relaxare monetară, continuă să crească dobânzile. Acestea ştiu bine că restrângerile monetare pot lovi în preţurile activelor, dar sunt nevoite să ignore acest efect colateral pentru a-şi atinge scopul primordial de a ţine inflaţia sub control.

Noua paradigmă economică, în care intervenţiile de relaxare monetară a băncilor centrale conduc la inflaţie scăpată de sub control, ca în anii 1970, practic elimină fundaţia pe care s-au bazat preţurile în continuă creştere, în termeni reali (ajustate la inflaţie), a tuturor activelor din 1981 până acum. Pieţele financiare, prin rezilienţa relativă din ultimele luni, dau dovadă de o speranţă implicită că realitatea actuală este una temporară şi că băncile centrale vor reveni la politici monetare mai laxe pe măsură ce inflaţia se moderează. Însă această speranţă nu pare una foarte realistă, având în vedere că băncile centrale vor ezita să repete greşeala comisă în anul 2020, care a condus la inflaţie persistentă mult peste ţinta lor de 2% pe an. Prin urmare, în această nouă paradigmă, perspectivele pentru preţurile activelor (acţiuni, imobiliare, obligaţiuni, aur, cripto etc.) nu sunt încurajatoare. Dacă de acum încolo sprijinirea economiei se va face mai mult de către guverne prin măsuri fiscale, preţurile reale ale activelor vor avea de suferit. Iar această suferinţă va fi diferită de episoadele benigne şi de scurtă durată din ultimii 40 de ani.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Domnule ziarist = nu sint de acord cu aceasta afirmatie : "băncile centrale vor ezita să repete greşeala comisă în anul 2020, care a condus la inflaţie persistentă mult peste ţinta lor de 2% pe an "

    Ati afirmat corect ca FED-ul american a redus dobinzile foarte mult si in 2001 si in 2008 pentru a atenua efectele spargerii bulelor de actiuni in 2001 si imobiliare in 2008 . 

    La fel FED a scazut dobinzile in 2020 pentru COVID . 

    Intrebarea aste : de ce in 2020 a aparut inflatia dar inflatia nu a aparut in 2001 si 2008 ?  

    Raspunsul este :pentru ca inflatia din 2020 a fost cauzata de guverne care au dat trilioane de dolari la oameni sub forma de ajutor sa stea acasa . 

    Acum prin ridicarea dobinzilor se urmareste incetinirea economiei ( si pierderi de locuri de munca ) 

    La acestea se adauga efectul inflatiei = care va duce intentionat la saracirea oamenilor . 

    practic guvernele prin aceste 2 masuri iau inapoi banii care i-au dat in 2020 . 

    Deci putem aprecia si spera ( ha,ha ) ca actiunile si imobiliarele nu vor scadea (prea mult ) sub nivelul 2020 .

    Deci NU bancile centrale sint de vina pentru inflatie ci guvernele care au dat bani ( ne-munciti ) la oameni sa stea acasa =trilioane de dolari si euro ! 

    1. continuare :

      in 2020-2021 guvernele din SUA si europa au fost guverne tipic socialiste = si rezultatul a fost inflatia  

      Si inflatia se intimpla in toate tarile socialiste gen Argentina , vanezuela , zimbabwe ... 

      dar daca va uitati la pretul activelor in aceste tari in moneda locala = ele au scazut temporar si apoi au urcat iar din cauza inflatiei  

      rezultatul inflatiei este ca oamenii saracesc dar valoarea activelor urca in continuare . 

      Uitati-va de exemplu la bursa din argentina .  

      Poate ca a scazut in termeni reali ( adjustat la inflatie ) dar in valori nete bursa argentinei a urcat . 

      sper se intimple la fel si cu bursele din alte tari : firmele care s-au prabusit au fost in special cele care nu fac profit sau care sint foarte indatorate . 

      Dar sint si firme fara datorii care nu vor fi afectate de cresterea ratelor bancilor centrale si sint firme care fac profit si mai mult profiturile lor cresc datorita in inflatiei . 

      La un moment dat lucrurile se vor mai linisti un pic si investitorii vor realiza ca e mai bine sa investesti in firme profitabile decit sa stai cu banii cash . 

      sau in imobiliare !  

      ganditi-va la perioada inflationista din Romania 1990-2000  

      poate preturile la case in dolari sau marci = nu au cescut  

      dar in lei sigur preturile au crescut !

      merita in perioada aceea sa tii banii in cash ? sau era mai bine sa cumperi o casa ?  

      Eu pot raspunde din perspectiva celui care de 10 bani economiseste pentru a cumpara o casa si sta inghesuita intr-un apartament.

      Merita! 

      Stiti ce linistita sunt acum cand nu am un credit si nu ma stresez daca raman fara loc de munca cativa ani? 

      Sper sa isi revina preturile la ce erau prin 2015. 

      Studiez piata de 15 ani, acum 10 ani am luat un apartament cu cash, 43 k. Acum e 70 k un astfel de apartament. stiti ce darapanaturi sau duplexuri amarate se gasesc cu 200 k in Timisoara?

      Vom vedea ce va fi. Eu una nu cumpar nimic in urmatorul an, orice ar fi! 

      pentru raspunsul dumneavoastra si intrebarea de mai sus.

      toate bancile centrale ale lumii si guverne au: indexurile istorice la “INFLATIA Preturilor Ternurilo - salt procentual - si al Imobiliarelor”. 

      Dumneavoa stra si persoana de mai sus compara ani diveriti cu cicu diferit. 

      Ciclul terenurilor i imobiliarelor au Salturi Procentuale si Prabusiri Procentuale. 

      Am graficele istorice pe care ma bazez... ata in imo cat si in credit cat si in datorie gov si M1 2 3 0 in circulatie. 

      Ciclul imobiliar se ascunde la 30-40-50 ani in cotatie aur (mare medie prabusit) acesta este ciclul real al generatiei ce crediteaza; cand imo atinge bula in aur inseamna plasat in fata la 7-12 ani depresie econimica severa (chiar daca imo continua sa se inflexe in nominal si sa pocneasca din scurt exact in depresie). 

      Acest ciclu lung al generatiilor de bula credit cotatie imo in aur are intre 2-3 cicluri de bula nominala salturi procentuale si spargeri nominale prabusiri procentuale. 

      In aceste 2-3 cicluri se reuseste transferul Activelor si al sistemului vechi financiar intre generatii. 

      Generatia Care din Calicie nu a Facut exitul corect in bula imo in gram Aur nu va mai prinde in viata URMATORUL Exit; aceasta generatie va vinde in termeni istorici Ieftin Activele chiar daca in Nominal sus sau jos procentual. 

      Odata ratat exitul in pret aur nu va mai prinde alt exti; si cu cat va tine de activ cu atat va pierde mai mult in gram aur si va pierde si nominal in raport cu achizitia de alte bunuri / servicii mai scumpe (exemplu unde in bula de aur imo bunurile si serviciile scumpe in grame aur; iar dupa bust ele se ieftinesc de diluatia creditarii in sistem). 

      In 2000 era bula imo in gram aur; adica multe fisteme financiare si guverne erau TARI ca putere de creditare in timp ce cetatenii aveau lipsuri reale de bunuri servicii competitivitate noua de productie. 

      Cand bula imo in aur a inceput sa se dilueze in anticitatie de catre guverne vazand riscul ridicat de criza economica plasat in fara; au dat drumul la varsare credit ca sa atenueze socul depresiv care exact cum am spus s-a declansat cu lag la 7-12 ani. 

      Acelasi fenomen monetar a fost repetat in 20-28 cu soc real depresiv in 32-36 unde generatia ce a prins suferinta a cumparat in nominal imobiliare in pret de “bula” dar in real ieftine; fenomen repetat bula imo in aur in 68-71 (chiar si in romania exista istoric panica investitorilor si fuga in aur; unde regimul a interzis vanzarea si cumpararea in targuri- anticipand ce urma sa faca guvernul- print de bani) si prabusirea din 75 si termeni reali 84 spre 93.  

      Atentie chiar daca in nominal bulele continua procentual umflare si spargere (slump) eu vorbesc strict de transferul activelor intre generatii ce sunt scumpe sau ieftine real in Aur si raport de bunuri servicii. 

      Cate KG de cartofi costa 1 MP in 2000? Cate in 2007? Cate Astazi? 

      s c cret 

      Foarte corect. Urmeaza corectii dureroase, falimente si implicit somaj. Datoriile sunt cat casa atat la nivele statal, cat si corporatist sau personal. Excesele se vor curata.

      tura asta se vor curata prin PRODUCTIVITATE!!!

      foarte multe piete au youth in asteptare productivitate pe remuneratei ieftina. 

      S c cret 

      si eu cred ca anul viitor imobiliarele vor scadea ( nu stiu in ce procent )

      dar daca astepti pina in 2025 = in ce iti tii banii pina atunci ?  

      cash = minus 15 % bazat pe cifra oficiala de inflatie  

      banca = 5-15 = minus 10 %  

      obligatiuni de stat = 8-15 = minus 7 %  

      imobiliare = nu  

      bursa = nu ?  

      aur , bijuterii ?

      si atunci ? in ce iti banii pina in 2025 sau 2026 ? 

      moneda falsa ?

      daca te referi la moneda emisa fara acoperire in aur = cred ca prin 1971-1973 s-a renuntat la moneda emisa cu acoperire in aur  

      nixon a eliminat acoperirea in aur datorita datoriei uriase produse de razboiul din vietnam  

      monedele au deveniat FIAT si bancile centrale pot emite oricat !  

      ceea ce duce la devalorizarea banilor actuali prin inflatie  

      inflatia este o taxa pe cash = deci sint taxati cei care stau cu banii cash  

      de asta am spus = guvernele au dat la oameni bani nemunciti in 2020-2021 = socialism curat  

      si acum aceleasi guverne isi iau banii inapoi prin inflatia care este de fapt o taxa pe cash , ma rog , cine mai are cash = dar va fi o taxa suplimentara pentru cei care muncesc ! 

      cine si-a investit banii = poate sa astepte sa treaca criza  

      dar cine stringe cash ca sa investeasca in imobiliare = s-ar putea sa aiba surpriza ca banii se devalorizeaza mai repede decit si-ar dori  

      si daca ii tii in euro = inflatia este de 11 % in momentul acesta in europa  

      = deci o taxa de 11 % pe cash in euro sau 15 % taxa pe cash in lei  

      habar nu am in ce se poate tine banii pina sa zicem 2025-2026 cind poate vor fi preturi bune pentru imobiliare in euro

      si cuvintul magic e = poate !  

      "banii falsi in circulatie" CORECT SPUS peste Banii TARI in circulatie din 2000 pentru Romania (Ron in sistem financia foarte tare in gram aur); doar ca Banii cand stau tari pe o perioada lunga au o slabiciune (calcaiul lui ahile) atunci cand generatia veche productiva pe capacitati vechi de productie tureaza la maxim si risca sa iasa in somaj / scaderea veniturilor firmeleor si guverneleor din etc motive exact la punctul de rascruce dupa terminarea PERIOADEI DE BOGATIE / AVUTIE.

      Acesti bani TARI se vor face praf cand iluzia productivitatii se prabuseste si odata cu ei si mentinerea echilibrului intern intre datorie si plata. 

      Acesti bani tari anunta in fata criza si OBLIGATIVITATEA GUVERNELOR DE A TIPARI BANI / DE A LIBERALIZA CREDITAREA PENTRU A CRESTE COMPETITIVITATEA SI NOI CAPACITATI DE PRODUCTIE PLUS RETELE! 

      Doar ca Primul Robinet deschis - atrage mereu SPECULATORII ce sunt maturati de spargeri bule; dupa ei sau odata cu ei raman in piata cei ce PRODUCT SI OFERE NOI BUNURI SERVICII TANGIBILE cu VALOARE REALA CAUTATA DE PIATA. 

      Banii au mai fost printati prin ro sin intre 1918 -1945... alti bani au mai fost printati iar pana in 80 si cv... ati bani au mai fost printati iar si prin deflatia pana in 90... alti bani au mai fost printati si in plata datorii interne in 90 spre 2000... alti bani au fost printati in 2005 pana in prezent. 

      Nu "printul de bani / credit sau bani tari" in circulatie este problema ci ciclitatea comportamentala a speculatorilor / oamenilor ce directioneaza GRESIT sau CORECT duba caz capitalul. 

      Inca odata NU BANCILE CENTRALE SUNT VINOVATE!!! - ele au OBLIGATIA CONSTITUTIONALA SI MORALA SA MENTINA ECHILIBRUL PRETURILOR IN TANDEM CU FLUXURILE. 

      O propozitie ce scama economistilor: sa mentina echilibrul - nu sa stagneze sau sa balonizeze preturile... dar culmea e ca asta se intampla ciclic: stagneaza accelereaza se balonizeaza se spar se prabusesc defleaza preturile... deci banca nu reuseste sa mentina echilibrul pentru ca societatea si activitatea oamenilo nu se poate mentine DREAPTA / LINIARA.... ea este comportamental CICLICA in functie de nevoile ce vin si trec in societate. 

      Unde poate sa acorde o atentie mai sporita BANCA CENTRALA DAR NU DORESTE GUVERNUL este: SALTURILE PROCENTUALE DE BALONIZARE PRETURI TERENURI SI IMOBILIARE = FAPT CE ANUNT IAR URMATOARE TURA DEPRESIVA (acest indicator nu minte; acest indicator in gram aur pet imo nu inte deloc deloc... a anuntat fiecare prabusire de sistem... revolta...revolutie si fuga din tari..orase ) 

      DAR GUVERNUL NU DORESTE! 

      De ce? 

      Pentru ca GUVERNUL /le au cel mai mult de castigat exact pe BALONIZARILE PROCENTUALE (atat in nominal pret cat si in cotatie aur per pret) ce le ajuta sa isi duca la maxim potential expansiunile - ata plat salrarii etc militare infrastructura... iar cand distractia pocneste guvenrul nu pierde nimic... el ramane istoric NU TANGIBILE / CAPACITATI FORMATE pe care le valorifica si in depresii prin taxe impozite plati etc mai scumpe NOMINAL in timp ce populatia de rand si speculatorii se afla in suferinta /suferind; sau pot vinde in PIERDERE DETINERI DE ACTIVE / CAPACITATI VECHI SPECULATORILOR / INVESTITORILOR de unde stiu ca vor putea culege alt nominal circulat in piata prin angrenajul speculatorului / investitorului iar cu piata reala prabusita; momente in care toate sunt ieftine in piata si muntele de datorie de platit ramane scump cu invers levier povara de dus in deflatie /stagnare de preturi. 

      din acest motiv o sa auzi in depresii STATE ce VAND pe nimic INDUSTRII SI CAPACITATI!!! 

      s c cret 

      Buna intrebare. In ce iti tii banii. Cash ul e o idee proasta in inflatie plus recesiune(desi ai nostrii spun cum ca nu vom avea recesiune ci doar incetinire). Bursa e ok cred. Firme care isi pot mentine profiturile si divedendele, s-ar putea sa nu scada, ba chiar sa creasca pe masura ce banii isi pierd valoarea tot mai mult. Eu asa am de gand. Dar fiecare face cum il taie capul.

      Este o iluzie : monezi acoperite in aur si argint!!

      Este o iluzie de INCREDERE pentru cetateni unde tactica este tot in favoarea Bancilor Centrale Banci Comerciale si Guverne... si nicidecum pentru cetatenit. 

      Am fost in lungul si latul istoriei MONETARE prin mai multe tari / state si monede..... 

      LA TOATE TOATE TOATE STATELE, GUVERNELE, MONEDELE EXISTENTA exista si a EXISTAT: 

      Ciclul Banilor / notelor de credit, ciclul banilor tari (emis doar de gov) ce isi ascund si isi dilueaza VALOAREA / PUTEREA IN CICLUL SUPREM IMOBILIAR IN GRAME AUR! 

      Acesta este CEL MAI VECHI CICLUL... nu se poate falsifica... periodic se ajunge la RESET FORTAT!!! 

      Fie prin RAZBOAIE sau la masa negocierilor fie prin defaulte tehnice! 

      "Habar nu am in ce sa tin banii" esti imbatat de EDUCATI FINANCIAR AI SISTEMULUI GOV de a CALCULA SI VEDEA AVERE IN PRET NOMINAL SI NU IN RAPORT DE SCHIMB! 

      Astazi in ROMANIA AURUL ESTE MAI IEFTIN CA IMOBILIARELE; ASTAZI VENITURILE MARI IN NOMINAL ALE POPULATIEI ESTE MARE IN CONVERSIE AUR. 

      Fapt ce arata ca avem o VARA ECONOMICA LUNGA... si inca FOARTE LUNGA... perioada in care populatia ca PONDERE NICI NU SE GANDESTE LA AUR pentru furtuna plasata in viitor si pentru inghetul economic plasat la cv ani in fata. 

      NUUUUU..... astazi POPULATIAse plange ca etc AUR.... nu aduce randamente... nu plateste dividente...etc... 

      Pai hai sa intrebam EDUCATII FINANCIARI ai SISTEMULUI GOV SPALAT PE CREIER FARA SA ISI DEA SEAMA DE ASTA: CATE GRAME AUR VENIT MINIM IN ROMANIA IN 90-92-94 si cate ERA COTAT NOMINAL AURUL INTERN SI ARGINTUL? 

      Hai DRAGI EDUCATORI FINANCIARI RASPUNDETI IN VIITOR INTR-O POSTARE PE BURSA!!! 

      Cine "Era saracit" de GOV ca forma de PLATA TRECUTA si cine era BOGATUL ISI PASTRASE SI CHIAR MULTIPLICA AVEREA in PERIOADA MAREI DEFLATII? 

      CINE DOMNILOR? CINE? 

      CAND ACCESUL LA BANCI ERA INCHIS... si CAMATARII RUPEAU NORMA IN DOUA prin PIETE.. deposedand pe capete familii de bunuri. 

      CINE ISI PASTRASE AVEREA SI ISI MULTIPLICASE PUTEREA? 

      Cel ce a crezut in randamente NOMINALE si in GUVENRUL TRECUT "Comunism" si in GUVERNUL Iliescu? 

      Sau cel ce a CREZUT IN BANI REAL DOVEDIT ISTORIC AUR SI ARGINT si Randamente din bunuri si servicii ce au rezistat scoului de tranzitie. 

      ATAT timp cat cei EDUCATI vor RAMANE intre cei EDUCATI ei sunt cei ce vor ramane in urma in raport cu alte valori si cunostinte ce vin din urma. 

      s c cret 

      Inflatia si deflatia in raport cu CASHUL se mai numeste Premium de inflatie platit pentru premium de deflatie cand incepi achizitiile.

      este o taxa platita in prezent pentru intrarea la achizitii fata de deflatie "Activele deflate" plasat in viitor. 

      PS: AM SPECIFICAT CLAR "ACTIVE" nu "PASIVE"!!! 

      s c cret 

      Cu siguranță cei care au mușcat gălușca aur nu au călărit perioadele de hiperinflație monetară, aka creștere economică bazată pe bani tipăriți din buric de către bănci, ci l-au cumpărat în buza spargerii bulelor... în timpul deflațiilor, de teama inflației. :)

      Investitorul imobiliar care a postat primul comentariu, certat pe veci cu acuzativul, va învăța pe propria piele lecția deflației. 

    Foarte interesanta analiza. Ce ar fi de facul altceva decat sa stam in case sa asteptam sa treaca bula?!...

    1. unul zic ei la TV, realitatea i ca lumea i razna din ce in ce mai mult.

      pina si pe copii ii momeste cu politicul......Şedinţă de guvern susţinută de copii, la Palatul Victoria

      / 20 noiembrie 

      O şedinţă de guvern deosebită va avea loc mâine, 21 noiembrie, la ora 11.00, când copiii vor lua locurile miniştrilor, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului .......prostia si egoismul prevaleaza in lume, fiinta umana a luat o razna, precu,m sice si prof Dulcan sau maestrul Zamfirescu sau Dorel Visan....sau Alain Delon, totul este fals in lume. 

      nu!!

      nimic nu o ia razna! 

      oamenii se imbata cu “avutie” in ciclurile nominale de expansiune credit. 

      vedeti liban si siria in bustul generariei si al creditarii. 

      s c cret 

      Daca tot sunt slab pregatiti , pot demonstra ca pe scaun poate sta orcine ca tot aia este.Impostant e sa ia super salarii sa dea 25% la partid si sa si vada de viata in acest cicleu de 30-50 ani. Restul e statistica

    cauza inflatiei ( intentionat creata ) este ca in timpul plandemiei ( si ea intentionat exagerata ) s-a aruncat pe apa sambetei ( tot intentionat ) bani ca la nebuni . exemplul cu sanatatera este edificator , cheltuieli inutile pe plasticaraie si tot felul de dezinfectanti peste limita absurdului .se freca lumea pe maini pe strada in metrou peste tot . plus bani sa trandaveasca lumea acasa .

    1. La ora asta doctorii prin salariile uriase primite sunt marii cumparatori de imobiliare.

      Am vorbit cu mai muti proprietari de agentii imobiliare,nici vorba de medici...cu totul altii sunt cumparatorii...

      Și cam cine ar fi ei, dacă nu e secret?

      yep!

      ps: cine vinde pierde cine cumpara castiga; cine vinde mai tarziu tot pierde si cine va cumprara mai tarziu va pierde si mai grav. 

      Aceasta situatie se va debloca doar daca govul va incepe sa livreze iar locuinte sociale. Interesul govului e sa mentina echilibrul stocurilor si sa nu bage populatia iar in criza de accesibilitate, caci se alege praful cu trendul natural al generatiei. 

      Guvernul trebuie sa se sesizeze rapid ca speculatorii nu mai vand ca volum si retrag stocuri artificial din piata sugrumamd in sus preturile pe dobanzi de creditare peste veniturile medii pent o locuinta 3 camere plus catel purcel si prunc!!! 

      Obligatia numarul 1 al guvernului este stimularea de formari noi familii si nu alungarea si ultimilor rataciri de pein tara. 

      Atentiese creaza iluzia in piata cum ca “cerere” cand real volumul cade. 

      Am agenti si nu vand nimic de 1 an aproape ca si volum; au inveput sa speculeze fortat pret chirie ca sa mai echilibreze costurile si randamentele; doar ca pret chirii speculative la cocioabe grave. 

      In piata deja nimeni nu cumpara nimeni nu vinde ca volum! 

      Restul ce se zice prin postari e vrajeala; nu ai caci sa mai cumpere cand indexurile imo se duc pe verticala si costul cu traiul lafel. 

      Restul e vrajeala! 

      Am investitii imi si vad de peste 10 ani apartamente tinute goale in specula; dupa situatia covid mai multe apartamente au ramas goale; unde speculatorii nu le-au adus la conditiile prezente si le aruncau iar in piata la chirii de bula; cererea a cazut ai ultimii mohicani care au stat in chirii au cumparat ceva de “frica”. Acum nu mai sunt de cumparat; aia cu chirii de bula au buza umflata si au retras apartamentele de pe piata dand teapa iar ciclica capitalistilor de buna creditma ce cad in iluzia cererii ai lipsei de stocuri (intr-o populatie in plina cadere si noroc de echilibru fortat asa cum am anuntat in trecut in comenturi prin migratie ucrainieni ai etc indieni arabi). 

      Va recomand si Recomand Primarilor si sau Consilierilor sa dea o tura in orase pe la blocuri / viziere si vor vedea cate zecii de mii sute de mii de apartamente goale in romania tinute pentru specula. 

      Problema e ca guvenrul actual se joaca cu Generatia Romaniei si cu trendul demografic; banca centrala nu isi tine angajamentul de stabilitate pret si riscam depopulare masiva si colonizare etnica; Fapt ce va plasa in fata alte probleme grave sociale si chetoiala si mai acutizata a unor cartiere in timp ce altele se vor separa puternic. 

      Echilibrul social se tot rupe in exonomie cu fiecare crestere de peocent a datoriei gov si privat ca procent din pib. 

      In Viena guvernul practica concurenta cot la cot cu capitalistii pentru mentinerea echilibrului economic si social. 

      La ei nu se mai numeste “comunism” ceea ce facea Nicu pein 60 70 80 la noi. Diferenta este ca in Viena participa si clasa privata in proiectare si design; participa si oamenii in a isi SPUNE si Sublinia Concret in Proiectarea locuintelor nevoile reale per familii. 

      Nu ca in romania semna uscatorii, spalatorii, spatii de adunare si socializare si pe urma le transformam din CALICIE si EGOISM in bodegi de 4 pereti vandute sau inchiriate oamenilor mevoiasi. Si avem pretentia sa crestem grabul de nasteri copii in societate. 

      Rusine draga guvern!  

      Stii bine ca ai Esuat!  

      Nici macar nu te deranjezi sa vezi recensamantul si familiile cu copii ce stau inghesuiti; unde nici dupa 20 de ani de vise europene nu oferim oamenilor un trai decent la standarde prezente. 

      Rusine draga Guvern! 

      Ma plimb prin Oras si cad pe capete familii in saracie reala nu aia nominala tot spusa si laudata de voi; Cad cartiere in degradare! 

      Pot sa spun ca astazi mai bine ca ieri doar ca mai scump si mai scumpa si mai dura viata / traiul fata de ieri. Cu 1 mana dai draga guvern cu 4 iei. 

      Ps: livrati naiba stocurile si prabusiri dobanda ipotecara ca la avansuri de 5% randamente puternic negative. 

      Din acest motiv nici nu dati ca volum mare “prima a doua etc casa”. 

      s c cret 

      ...stie oricine in tara asta,dar si mai simplu si corect ar fi sa se ia la rand toate strazile cu viloace si cu jeepane in garaje cat casa din orasele mari mai ales si se poate face o statistica clara si mai ales corecta cine sunt locatarii si dupa asta chiar nu se mai pot face acuzatii gratuite

    Tot ce spuneți e corect și de bun simț dle Madadi! Dar,băncile centrale mai au bun simț? Cei care le conduc se cred Dumnezei, iar guvernele au ajuns anexe ale băncilor centrale și așteaptă de la bănci soluții! Și ele vor veni tot mai aiurea! Așa că acțiunile încă mai au de crescut cu toată economia zdruncinată!

    1. eu cred ca e invers = bancile centrale au ajuns anexe ale guvernului ( ale clasei politice )

      cind seful (biden de exemplu ) spune bancii centrale tipareste vreo 3 trilioane de dolari ca trebuie sa imi mituiesc alegatorii sa ma re-aleaga = tu crezi ca seful bancii centrale are curajul sa spuna nu ! ca vom produce inflatie !  

      pai cine numeste pe seful bancii centrale ? nu politicienii ? parlamentul , comisia de finante .....etc. 

      si atunci seful bancii centrale stie ca trebuie sa asculte de politicieni daca vrea sa isi tina postul  

      si pe politicieni nu ii intereseaza de inflatie = doar sa isi cumpere voturile !

      de aceea tarile socialiste au inflatie mare !  

      uita-te la turcia !

      zicea erdogan lasa jos ratele = seful bancii zicea = nu ca facem inflatie  

      erdogan = atunci la revedere , pun pe altul  

      pina a gasit pe unul sa il asculte  

      si a lasat ratele in jos = inflatia a ramas la 85 %  

      = oamenii care au cash sau muncesc = au saracit

      au scapat cei care au investit in imobiliare sau in moneda straina ( unde inflatia in euro e 11 % si nu 85 % ) sau la burse straine 

      dar uiti sa spui care este si raportul intern dintre imobiliare si gram aur la ei.

      sau care a fost raportul intern intre aur si venituri inainte de incepere inflatie si in timpul inflatiei. 

      in turcia inflatia este data de intarzierea guvernelor si a pietei libere (capitalistii) de a livra si forma stocuri in avans impulsului nou de cerere. 

      vezi ca turcia ca pondere per cap de familie 2-3-5 copii idem cu romania anilor 90... era de asteptat sa vina in fata impuls de cerere fapt ce forteaza creeare de masa monetara suplimentara in circulatie. 

      se da exemplul urmator: la data x avem 1 oras cu 2 familii in total 4 persoane fiecare are cate 1 nominal de circulat; la data y avem in acelasi oras 2 familii in total 8 persoane (din care 4 adulti 4 copii) unde total nominal de circulat 4 (este inflatie sau deflatie de pret in piata?) 

      la data z avem in acelasi oras 2 familii 8 persoane ADULTE si masa monetar /nominal circulat 4? 

      Ce riscuri sunt in exemplul de la data x, y si z? Riscuri MONETARE REALE IN PIATA ata pentru FAMILII cat si pentru GUVERN? 

      La data x raportul este echilibrat intre nominal per persoana este 1la 1; pot tranzactiona intre ei echilibrat. 

      La data y cand apar in piata 4 copii cei 4 adulti sunt fortati sa cumpere cu acelasi nominal mai multe bunuri punand presiune deflationista pe remuneratia lor in ceea ce tranzactionau / cumparau simultan avand costuri de trai si povara cu copii foarte MARE. = deci risc ridicat de saracie si foamente ina ceasta situatie (ce optiune are banca centrala si guvernul in aceasta situatie? cand apar balta de copii in piata se da busitura in consum fapt ce da busitura in devalorizare bani pe consum fapt ce arde rapid valoarea prezenta a banilor; daca cineva nu ii completeaza in piata banii se vor devaloriza si mai accelerat; deci in aceasta situatie este nevoie de credit pentru noi capacitati locuri de munca si pentru crestere venituri nominale mai rapid decat viteza de distrugere a banilor cheltuiti pe consum). 

      La data z avem 8 adulti sinominal circulat 4... risc deflationist, prabusire consum cu povara productivitate mai mare ca form de plata (datorii trecute sau consumul trecut). Aceasta defatie se poate mentine in parametrii atat timp cat productivitatea reuseste sa scada preturile pe lant si sa ofere putere nominalelor circulate. Acest sistem risca sa scoate pe tusa participant la trocul economic (sa ii falimenteze prin competitivitate deflatie). In acest sistem se poate mari gradual masa monetara pentru a se impinge randamentele nominale in sus si pentru a putea culege ceva mai multe taxe govul. Cand in sistem vor aparea 4 batrani si 2 familii tinere cu inca 4 copii total.... iar se va da soc ciclic de CRIZA ECONOMICA! 

      Vedeti VOI CRIZELE ECONOMICE SUNT DIFERITE DAR SE REPETA PE AXUL LUNG DE TIMP!!! 

      Pentru ca si valul nevoilor intr-o societate se schimba de fond dar se repeta real. 

      S c cret 

    Bula s-a spart bla bla. Avem o scadere de cat? poate 15% la bvb, si 5% la imobiliare? pare doar o corectie asta. si bancile centrale nu mai sprijina activele?? cu dobanzi profund negative peste tot inclusiv la noi in tara cum nu sprijina bancile centrale activele? dobanzile reale sunt profund negative alooo! asta inseamna ca daca ai cash nu-l poti plasa NICAIERI in cash sa fie protejat de inflatie, DECI ESTI FORTAT DE BANCILE CENTRALE sa iei active(sau sa pierzi banii prin infl;atie) Deci tocmai ca bancile centrale sprijina bula activelor in continuare.

    1. Ești forțat din interior și se numește slăbiciune, frică, educație financiară precară. :)

      Pe BVB se văd în continuare urme ale prăbușirii din 2008, cotațiile actuale fiind susținute de către ultimii care se mai protejează de inflație. Pe imobiliare, atât timp cât mai sunt frizeri la cumpărare, poveștile cu zâne sunt depănate câteva luni.

      Majorarea ratelor de dobândă ar fi trebuit să-ți de alarma că băncile centrale te-au lăsat în aer. 

      Bancile Centrale Stimuleaza in Inflatie: VANZAREA DE ACTIVE nu forteaza CUMPARAREA!!!

      Stimuleaza Capitalistii sa CONCUREZE in Piata la VANZARE DE ACTIVE fortand PRETURILE REALE SA SE PRABUSEASCA atunci cand tot BANCA CENTRALA RIDICA COSTUL BANILOR si IMPLICIT COSTURILE TOTALE ce vor intalnii si Vanzatorul si detinatorul de stocuri / active; vortand la vanzare in cascada ca volul si pe urma in cascada de pret real urmat de pret nominal daca este cazul in piata sa fie mai multi concurenti la vanzare si M 1 2 3 0 in stagnare sau scadere. 

      Cand intra la Achizitie cu CREDIT Cumparatorul FINAL ia TEAPA din PLIN daca CREDIT SUS SI M1 2 3 0 circulat / depozitat STAGNAT! 

      Fie Murile se arcuiesc violent cu lag fie CREDITUL se PRABUSESTE VIOLENT CU LA!!! 

      Murile nu se arcuiesc cand PIBUL DEFLATOR se propaga; asta inseamna ca populatia are munte de datorie de platit si asupreste cresterea si productivitatea. 

      s c cret 

      mai vorbim peste 5 ani tu cu cash ul in mana si eu cu activele luate acum

      activele inflate, mai stiu pe unii cu activele inflate in 2008, sufera si acum

      nu e nici un 2008. si activele nu sunt "inflate" . petrom are per 2 transel ectrica are per 3 romgaz per 5 nuclearelectrica cred ca 5 unde vezi dumneata active inflate ca eu vad numai super oferte. din ianuarie se mareste pensia cu 15% , salariul minim se mareste la fel. magazinele sunt pline n-am gasit loc de parcare la mall duminica, nici unul. si eu mai tin niste euro in caz ca vine marele crash, dar sansele sunt slabe de tot. in plus uita-te ce fac " greii" Warren Buffet si Ray Dalio. nici unul nu sta in cash. desi in 2007 amandoi au fost cash.

      vezi ultimul raport berkshire hathaway, retained earnings 493 de miliarde!!!!!!!, nu te mai uita pe youtube la influentari care iti spun ca a sarit batranul warren din cash!

      yep yep!

      asa cum am spus: inflatia este premium de deflatie a cashului la cumparat de "active". 

      pe bvb avem capitulare grava in trendul generatiei. 

      a fost SOOO BULA in gram aur BVB in trecut... cine a vand cand a trebuit si s-a mutat pe aur bine a facut; pe urma a vandut aur 2010-2011 si recumparat BVB.... 

      Nu este tarziu nici pentr micul investitor Roman SARAC sa intre in piata. 

      Se afla la un punct GRAV de TOT de Inflexiune plasat in viitor. 

      Transferul Activelor si al Averilor va incepe sa se propage peste cv ani foarte violent. 

      PS: a vazut Cineva bula imobiliara din FRANTA in GRAM aur per Garsoniera (Paris)?  

      Cineva (nu dam nume) din Franta spunea bine ca francezii sa se pregateasca pentru incetarea "abundentei". Hmmmm oare la ce se referea?! 

      Atentie nu confunda ciclitatea pietei reale si a pietei financaire!!! 

      Exista o balansare si un transfer periodic intre cele doua piete. 

      Intotdeauna in piata reala o sa ai lag intarziat in boom consum si randamente; in timp ce bursa anuta prima corectia si tot bursa se ridica prima exact cand piata reala incepe sa cada real (consumul). 

      Atentie !! Consum Puternic NU ESTE SINONIM CU CRESTERE ECONOMICA!!! 

      NU! 

      Consumul puternic este sinonim cu FINALIZAREA CICLULUI SCURT DE CRESTERE ECONOMICA din piata reala. este un fel de BONUS final. 

      Pe ruma piata reala trebuie sa intre la facut de "lectii, facultati, scoala, recalificari, somaj ridicat si cautat de munca be bani reali putini si trai scump". 

      In momentul in care piata reala incepe a asmuti ala e semnal REAL DE SUFERINTA in piata reala; dar nu este obligatoriu sa se regaseasca si in piata bursiera aceasta suferninta; pentru ca suferinta sau nu activitatea din piata reala va trebui sa invarta randamentele in piata generand la urma si randamente in piata bursiere. 

      Eu nu am vazut la WB si R D sa nu stea pe cash! LA ce rapoarte te uiti? 

      Eu vad ca au SUMA MARE DE CASH chiar si procent bun aur! 

      Daca am CASH 10% procent din portofoliu si 5% aur iar aur sare nominal de la 10 la 30 ce procent cash am? In timp ce Alte active se "prabusesc" / au PEr favorabil si balanta puterninca. 

      S c cret 

      ce earnings in ultimul raport? sunt pe pierdere. uita-te pe yahoo.finance la brk. ai acolo totul centralizat. inclusiv cash ul din balanta. in 2005 buffet era ridiculizat ca avea mai mult de 50% cash , si intr-adevar a pierdut ultimul raliu pana in iunie 2007, dar chiar el a declarat am o pusca pt elefanti dar nu vad nici un elefant de impuscat. anul asta a mai zis asa ceva? nu. dimpotriva cumpara actiuni, in special oil stocks. Nu e nici un 2008 prietene. as vrea si eu sa fie dar nu e. in 2008 ce a facut guvernul la noi? a scazut pensiile ,salariile la bugetari si a oprit toate achizitiile publice. multi au dat faliment atunci. ce face guvernul acum?- mareste pensiile, mareste salariile, bnr a incetinit maririle de rate la 0,5% si curand vor opri. vor o incetinire a economiei nu o recesiune. dar good luck, fiecare decide pt el si familia lui.

      1 la mana, nu investesc pe bvb, piata de capital bananiera, doi la mana, cauta ce inseamna retained earnings si cum se citeste un raport oficial al unei companii americane, nu de pe yahoo sau alte bazaconii unde te uiti tu

      cand o sa mareasca fed ul cu 0.75% dobanda in decembrie nici nu mai conteaza ce a facut isarescu, suntem colonie, recesiune iti vine din germania si sua, bce ul doar ce s a apucat de mariri de dobanzi, vreau sa mi aratati si mie parcarile alea pline cand ajung dobanzile in america si europa in varf!

      retained earnings=profit-dividende dar cred ca se refera la profitul de la inceputul brk si nici intr-un caz la pozitia de cash efectiva care e de cca 28 bil plus mai obligatiuni de stat vreo 76 si ceva. ps bananiera mie imi convine , pt ca nu va ramane bananiera forever. man nu mi vine sa cred ca buffet si-a pus 47 billions la good will.

      probabil vor fi mai semipline dar in 2008 a fost macel. firmele picau ca un domino una dupa alta. nu puteai sa tii o afacere pt ca toti erau pusi numai pe dat tepe, locuri de munca erau exact zero. nu vor sa mai creeze asa ceva acum. si in plus ridica dobanzile blah, bun, cu cat? pana la 5 sa zicem in us , la noi nu stiu 7 poate 8? oricum inflatia e mai mare. oricum pierzi dc stai cash. am stat cash de la inceputul anului dar chiar e bataie de joc. in fiecare zi scumpiri, in fiecare zi banii merg in jos. asa macar am x numar de actiuni la firme bune luate la preturi bune care dau dividende bune. daca mai scade bursa tin un pic de cash sa mai iau.

      nu esti investitor ci speculator.

      cashul nu este pentru consum si utilitati ci pentru active! 

      s c cret 

      Așa spuneau și papagalii din 2007.

    & "Afaceri condusă de bancheri",

    Care bănci centrale  

    Că toate sunt goale

    Prin îndatorare, ? 

    fiecare om e diferit si vede lucrurile diferit .

    eu am o casa de locuit si o casa de vacanta  

    restul totul e la bursa  

    cind am nevoie de cash pentru mancare , haine , utilitati etc . = vind citeva actiuni dar numai atit cit am nevoie . 

    Da , bursa a picat anul asta dar eu consider ca pirderile sint doar pe hirtie . 

    pierderile dar si castigurile devin reale in momentul in care am vandut . 

    sigur cand vind acuma actiuni pentru nevoile zilnice = vind la un pret mai mic decit am vindut anul trecut pe vremea asta dar= sint la un pret mai mare decit pretul de achizitie = deci sint tot pe plus  

    prefer sa vad partea plina a paharului  

    1. Cei cu cash consideră câștigurile spanac, proptea de valoare.

      Niciodată nu se cumpără la nevoie. :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb