Polonia a reintrodus duminică, la miezul nopţii, controale la graniţele cu Germania şi Lituania, o decizie destinată să oprească fluxul de imigraţi ilegali, informează AFP, de la care transmitem informaţiile următoare.
Imigraţia este unul din principalele subiecte ale dezbaterii politice din Polonia de la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 1 iunie câştigate de Karol Nawrocki, candidat susţinut de opoziţia naţionalist-populistă, în faţa proeuropeanului Rafal Trzaskowski, sprijinit de premierul Donald Tusk.
"Această decizie a fost luată pentru a combate imigraţia ilegală", a declarat duminică seara ministrul de interne, Tomasz Siemoniak, asigurând că aceasta,"în niciun caz", nu a fost îndreptată împotriva cetăţenilor din alte state membre ale UE şi nici măcar împotriva polonezilor.
În total, 52 de puncte de control au fost instalate la graniţa cu Germania şi 13 la graniţa cu Lituania, a precizat ministrul polonez de interne.
Controalele vor fi efectuate timp de 30 de zile, în perioada 7 iulie - 5 august, dar ar putea fi prelungite după această dată.
Ele vor fi realizate în mod aleatoriu şi se vor aplica, în principal, vehiculelor care pot transporta mai mulţi pasageri, potrivit gărzilor de frontieră poloneze.
Polonia reproşează Germaniei că respinge pe teritoriul său migranţi care doresc să obţină azil în Germania.
"De aproximativ o lună, practica la graniţa polono-germană a fost clar modificată", a declarat marţi premierul polonez Donald Tusk, anunţând introducerea acestor controale.
"Spre deosebire de ultimii zece ani, partea germană chiar refuză acum să permită intrarea pe teritoriul său a migranţilor care se îndreaptă spre Germania pentru, de exemplu, a solicita azil sau a obţine un alt tip de statut", a spus el, apreciind că decizia Berlinului a determinat, de asemenea, "tensiuni şi un sentiment de asimetrie justificat".
Controalele la graniţa lituaniană au fost impuse pentru a opri migraţia orchestrată de Moscova şi Minsk, potrivit Varşoviei. Fluxuri de migranţi trec acum prin Belarus, Letonia, Lituania şi apoi Polonia.
Opoziţia naţionalistă şi extrema dreaptă din Polonia acuză guvernul premierului Tusk că a "abdicat" în faţa Germaniei pe tema migraţiei, acuzându-l că lasă Berlinul "să inunde" Polonia cu migranţi.
La sfârşitul lunii iunie, membri ai "Mişcării apărării frontierelor" de extremă dreapta au instalat la mai multe puncte de la frontieră "patrule de cetăţeni" cu scopul de a controla trecerile, guvernul de la Varşovia subliniind caracterul lor ilegal.
În faţa temerilor că serviciile germane şi poloneze se vor angaja într-un "ping-pong" cu solicitanţii de azil, ministerul german de interne a încercat să calmeze situaţia săptămâna trecută, indicând că se află în contact cu partea poloneză.
"Vom face tot ce putem pentru a găsi o soluţie bună, o soluţie comună", a declarat ministrul german, care a propus, de asemenea, părţii poloneze "să efectueze împreună controalele la frontiere pe viitor".
Polonia a refuzat deja săptămâna trecută ideea efectuării de controale comune cu Germania.
Opinia Cititorului