Actualizare - AEP: Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători
---
Actualizare - AEP: 42.000 de alegători, prezenţi la urne până la ora 15:00
---
Actualizare - AEP: Aproape 27.000 de persoane au votat la secţiile din afara ţării, până vineri, la ora 13.00
---
Actualizare - AEP: Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 4 mai se încheie sâmbătă, la ora 7:00
---
Actualizare - AEP: Până vineri la ora 9:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 4.500 de alegători
---
Actualizare - Peste 950 de persoane au votat la secţiile din afara ţării, până la ora 08:00
Până la ora 08.00, numărul votanţilor din străinătate a depăşit 950, mai mult de jumătate fiind în Republica Moldova.
Odată cu deschiderea secţiilor de votare din mai multe state, numărul alegătorilor care au votat a început să crească constant.
La ora 08.00, numărul total al persoanelor care au votat în afara ţării era de 959, dintre care 487 de voturi s-au exprimat în Republica Moldova.
---
Actualizare - AEP: Aproape 18 milioane de alegători, înscrişi pe listele electorale permanente
---
Actualizare - Peste 250 de persoane au votat la secţiile din afara ţării
---
Actualizare - A început procesul de votare în străinătate
---
Alegerile prezidenţiale din 4 mai 2025, reprezintă un moment crucial în definirea direcţiei politice a ţării pentru următorii cinci ani, prin prisma faptului că, din cei 11 candidaţi pentru funcţia supremă în stat, cel puţin trei susţin că suveranitatea naţională este mai importantă decât calea pro-europeană şi pro-nord-atlantică pe care ne-am angajat de 20 de ani încoace. Mai mult, este pentru prima dată când un partid care şi-a înscris propriul candidat (Elena Lasconi) în scrutinul electoral - USR - s-a decis apoi să nu îl mai susţină şi să se mute în tabăra candidatului independent Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei. Acesta din urmă pare că doreşte să urmeze drumul deschis în 2004 de fostul preşedinte Traian Băsescu, care, după ce a câştigat încă un mandat de primar general al Capitalei, a obţinut două mandate consecutive la Palatul Cotroceni.
Pentru cursa care demarează duminică (în diaspora ea a început deja din această noapte, deoarece atât la turul I, cât şi la turul II al prezidenţialelor, cetăţenii români aflaţi peste hotare poit vota timp de trei zile - de vineri până duminică inclusiv), toţi cei 11 candidaţi au depus la Biroul Electoral Central susţinerea a minimum 200.000 de semnături, chia dacă la alegerile prezidenţiale din toamna trecută anulate în 6 decembrie 2024 de Curtea Constituţională, mulţi dintre ei nu au obţinut ca voturi nici măcar numărul semnăturilor depuse.
Conform datelor oficiale emise de Autoritatea Electorală Permanentă (la finalul lunii martie 2025), 19.002.652 de alegători sunt aşteptaţi să participe la alegerile prezidenţiale de duminică. Pentru facilitarea procesului de vot de duminică, Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central au dispus organizarea a 18.979 de secţii de votare pe teritoriul României şi 965 de secţii de votare pentru Diaspora, în ţările în care se află cetăţeni români pentru ca şi aceştia să îşi poată exercita dreptul de vot. Mai mult, la alegerile prezidenţiale votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin - în 2, 3 şi 4 mai, la primul tur, respectiv 16, 17 şi 18 mai, la al doilea tur.
De asemenea, pentru cetăţenii români din diaspora care s-au înregistrat în prealabil a fost disponibil şi votul prin corespondenţă, mecanism implementat pentru a facilita participarea la vot a românilor din străinătate, oferindu-le posibilitatea de a-şi exprima opţiunea electorală fără a se deplasa la o secţie de votare.
Pentru a afla cărei secţii de votare sunt arondaţi, alegătorii pot accesa site-ul AFLĂ CARE ESTE SECŢIA TA DE VOTARE, aparţinând Autorităţii Electorale Permanent. Menţionăm că cetăţenii cu drept de vot care în ziua scrutinului nu se află în localitatea de domiciliu, îşi pot exercita dreptul la orice secţie de votare din localitatea în care se află, urmând a fi trecuţi în lista suplimentară. Arătăm că, pentru a asigura desfăşurarea corectă şi legală a procesului electoral, legislaţia românească prevede sancţiuni clare pentru anumite fapte comise în ziua alegerilor. Astfel, constituie infracţiune oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat. Pentru această infracţiune, pedeapsa prevăzută de lege este închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tot infracţiune este şi votul multiplu, adică votarea de mai multe ori sau în mai multe locuri. Legislaţia electorală mai prevede un set amplu de contravenţii, dintre care amintim interzicerea fotografierii sau filmării votului în cabina de vot, precum şi intrarea în cabina de vot a mai multor persoane cu excepţia celor care au nevoie de însoţitor pentru a-şi exercita dreptul respectiv.
• Candidaţi mulţi, oferte pe măsură
La scrutinul de duminică, alegătorii vor avea pe buletin numele a 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea candidaţilor pe buletinul de vot, după cum urmează: George Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Crin Antonescu (Alianţa România Înainte - PSD+PNL+UDMR), Elena Lasconi - Uniunea Salvaţi România (USR), Cristian Terheş - Partidul Naţional Conservator Român (PNCR), Lavinia Şandru - Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), Victor Ponta - candidast independent, Sebastian Popescu - Partidul Noua Românie (PNR), Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN), John-Ion Banu-Muscel - candidat independent, Daniel Funeriu - candidat independent şi Nicuşor Dan - candidat independent.
Amintim că la cursa prezidenţială au dorit să participe mai mulţi candidaţi, dar majoritatea acestora nu au întrunit condiţiile legale, fiindu-le respinse dosarele de candidatură de către Biroul Electoral Central. Printre aceştia se numără candidatul suveranist Călin Georgescu care, în urma inculpării sale penale de către Parchetul General într-un dosar privind instigarea la acţiuni contra schimbării ordinii constituţionale, a fost eliminat din cursa prezidenţială de BEC, decizia fiind confirmată de Curtea Constituţională a României. Tot printre candidaţii respinşi de BEC şi CCR la alegerile prezidenţiale din 4 mai 2025 se numără şi Diana Iovanovici-Şoşoacă, preşedinta partidului SOS, cele două instituţii publice acţionând în baza deciziei de anul trecut a Curţii Constituţionale în care se arată că Şoşoacă nu poate participa la cursa prezidenţială deoarece a avut mai multe poziţii publice prin care a arătat că dispreţuieşte prevederile constituţionale, inclusiv pe cele privind apartenenţa ţării noastre la NATO şi Uniunea Europeană, şi că odată ce ar fi fost eventual aleasă, jurământul ei pentru accederea la funcţia de preşedinte al ţării nu ar fi fost unul valid deoarece ar fi jurat pe un document pe care îl dispreţuieşte - Constituţia României.
În ceea ce priveşte candidaţii validaţi de BEC, aceştia şi-au prezentat în ultima lună platformele electorale în care au menţionat priorităţile şi viziunea lor pentru viitorul României.
De exemplu, Elena Lasconi, reprezentanta USR, a subliniat importanţa transparenţei guvernamentale şi a luptei împotriva corupţiei, şi a promis că va acţiona pentru reducerea taxării muncii.
George Simion, liderul AUR, a promovat valorile naţionale şi suveranitatea României, în timp ce Crin Antonescu, candidatul alianţei PSD-PNL-UDMR, a pus accent pe dezvoltarea economică, protecţia socială, necesitatea consolidării securităţii naţionale şi a parteneriatelor internaţionale, în special a parteneriatului cu SUA.
Nicuşor Dan afirmă că e nevoie de digitalizarea urgentă a ANAF, combaterea marii evaziuni fiscale, o strategie naţională de sănătate şi reformarea sistemului electoral.
Victor Ponta a pus accent pe parteneriatul cu SUA, pe necesitatea independenţei alimentare a României, dar şi pe repatrierea românilor aflaţi peste hotare, iar Lavinia Şandru a afirmat că prioritatea sa este conceperea şi implementarea unui program demografic.
Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, afirmă că rolul preşedintelui este, în viziunea sa, acela de garant al valorii educaţiei, şi nu acela de a fi un simplu manager de sistem. Funeriu a mai spus că va acţiona pentru combaterea consumului de droguri în ţara noastră.
Sebastian Popescu, reprezentantul PNR, a subliniat necesitatea reformelor în educaţie şi sănătate. Cristian Terheş, din partea PNCR, a pus accent pe valorile tradiţionale şi suveranitatea naţională. Silviu Predoiu, reprezentantul PLAN, a promovat reforma administraţiei publice şi eficienţa guvernamentală, în timp ce John-Ion Banu-Muscel a promis că, în calitate de preşedinte, va acţiona pentru instaurarea păcii sociale.
Fiecare dintre candidaţi a venit cu un plan bine-structurat în cadrul căruia s-au regăsit măsuri care ţin mai degrabă de Guvern decât de exercitarea funcţiei de preşedinte al ţării. Dacă ar fi să le analizăm şi să le vedem implementate, România ar trebui să fie un paradis european în anul 2030, la finalul mandatului oricăruia dintre cei 11 candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială, numai că promisiunile respective nu pot fi realizate fără sprijinul Guvernului şi Parlamentului, ceea ce s-a dovedit a fi foarte dificil în ultimii 30 de ani.
• Controverse privind candidaţii la alegerile prezidenţiale
Trecând dincolo de promisiunile electorale, campania pentru prezidenţială a fost marcată încă de la început de mai multe scandaluri în ceea ce îi priveşte pe candidaţi. George Simion, candidatul din partea AUR, este implicat în mai multe controverse. Astfel, Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova şi Ucraina, fiind acuzat de autorităţile de la Kiev şi de cele de la Chişinău de activităţi subversive şi legături cu servicii de informaţii ruseşti. Mai mult, candidatul din partea AUR a dovedit în ultimii patru ani că este o persoană agresivă, lucru demonstrat în Camera Deputaţilor, când i-a adresat injurii lui Alfred Simonis, când l-a agresat fizic pe Virgil Popescu - fostul ministru al Energiei şi când a agresat-o fizic şi verbal pe senatoarea Diana Şoşoacă. În actuala campanie electorală, după ce BEC şi CCR i-au respins candidatura lui Călin Georgescu, George Simion a afirmat că membrii BEC şi judecătorii CCR "ar trebui jupuiţi de vii în piaţa publică", afirmaţie care a dus la deschiderea unui dosar penal de către Parchetul General. Cu toate acestea, Simion a beneficiat din plin de respingerea candidatului lui Georgescu, pentru că în urma validării candidaturii sale şi a retragerii dosarului de către Anamaria Gavrilă - lidera POT - preşedintele AUR a devenit principalul candidat al taberei suveraniste, tabără pe care o vizează şi Victor Ponta. Un ultim scandal legat de Simion este faptul că acesta a aprobat cheltuirea din fondurile primite de AUR de la bugetul public a 1,5 milioane dolari pentru activitate de lobby în SUA, acţiune ce a dus la declanşarea unei verificări de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Lui Crin Antonescu i se reproşează faptul că a fost unul dintre liderii tentativei de lovitură de stat din vara anului 2012 când coaliţia PSD-PNL l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu. Antonescu mai este acuzat de faptul că şi-a promovat actuala soţie în cadrul PNL şi prin nepotism a dus-o în Parlamentul European, dar şi de faptul că a cumpărat, în trecut, de la Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, o locuinţă al cărei preţ de vânzare a fost mult subevaluat. În actuala campanie electorală, Crin Antonescu a fost acuzat de Nicuşor Dan că în perioada în care a fost ministru al Tineretului şi Sportului a înstrăinat către rechinii imobiliari terenurile de sport din Bucureşti, unele dintre acestea ajungând la controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu.
De scandaluri nu este lipsită nici candidata USR, Elena Lasconi, care în urmă cu doi ani s-a certat cu fiica ei din cauza votului pro-familia tradiţională pe care Lasconi l-a exprimat la referendumul susţinut de PSD şi Liviu Dragnea din 2018, referendum ce a eşuat deoarece nu a întrunit prezenţa necesară, de 30% din alegători. Mai mult, de-a lungul campaniei electorale, Elena Lasconi a fost acuzată că ar fi favorizat angajarea soţului ei în funcţia de consilier parlamentar la grupul USR, dar şi de faptul că ar fi implicată într-un dosar penal aflat în cercetarea Parchetului European privind cheltuierea ilegală a fondurilor europene într-un proiect derulat de Primăria Câmpulung. Lasconi a mai ajuns recent în centrul atenţiei, după ce liderii USR au decis să îi retragă sprijinul partidului în actuala campanie electorală, dar preşedinta partidului a refuzat să se retragă din competiţie, a afirmat că partidul nu înseamnă doar cei 16 lideri care au votat împotriva ei şi pe care i-a numit trădători.
Pe lângă faptul că a fost unul dintre liderii puciului eşuat din anul 2012, Victor Ponta mai este acuzat de contracandidaţii săi că a fost un apropiat al lui Adrian Năstase, că a fost în centrul scandalurilor privind gazele de şist şi Roşia Montană şi că a fost premierul în timpul căruia a avut loc tragedia de la Colectiv. Mai mult, Ponta şi-a dinamitat campania electorală din acest an în momentul în care a afirmat că la inundaţiile din 2014 a preferat să inunde sate româneşti de pe Clisura Dunării şi din Oltenia, decât inundarea Belgradului de către apele Dunării.
Candidatul independent Nicuşor Dan este acuzat că ar fi blocat construirea sau modernizarea a şapte spitale din Bucureşti, printre care se numără şi trei spitale de oncologie, că nu şi-a respectat programele electorale care l-au dus de două ori în fruntea de primar general al Capitalei şi că plăteşte din bugetul public al municipiului Bucureşti despăgubirile impuse de instanţe pentru acţiunile sale din funcţia de primar în mai multe dosare civile.
Europarlamentarul Cristian Terheş (PNCR) a avut de-a lungul timpului mai multe declaraţii controversate cu privire la măsurile de combatere a pandemiei COVID-19 şi a promovat teorii conspiraţioniste. În ceea ce priveşte atitudinea sa din timpul pandemiei, amintim că Terheş a fost sancţionat de conducerea Parlamentului European din acea vreme.
Silviu Predoiu (PLAN) este controversat prin faptul că a fost director al Serviciului de Informaţii Externe, poziţie din care a aflat mai multe despre contracandidaţii săi de duminică.
Cert este că, prin prisma celor de mai sus, alegerea pe care cetăţenii cu drept de vot trebuie să o facă duminică este una dificilă, deoarece se pare că în 2025 clasa politică din ţara noastră este incapabilă să ne facă o ofertă de calitate privind ocuparea funcţiei de preşedinte al ţării, funcţie care a căzut în derizoriu după 10 ani de mandat Iohannis.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 06:57)
hoti si mincinosi sint toti......toti vor jupui romanii prin taxe,impozite,tva,accize, indlatie, din ce in ce mai mari
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 02.05.2025, 09:33)
Cîrlanu Simion Stadion îmi va da apartament cu 35.ooo EUR !
așa da minciună !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 11:03)
Dupa scandalul de la televiziuni sunt si mai nehotarat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 11:04)
Eu cu cine votez?
5. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 02.05.2025, 11:05)
Pentru a putea intelege caracterul unei persoane iti trebuie olecuta de intelegere umana .Dorinta lui Nicusor Dan de a deveni Presedinte este una extraordinara si ea contine, din pacate, tot ceea ce putem numi : a face totul , indiferent ce , spre a isi indeplini visul . Constitutia fizica ba chiar si cea emotionala par ai creea imense probleme .Pare a nu putea a-si stapini nici adversitatea si uneori nu isi poate controla nici discursul invatat pe de rost .Momentul de deruta apare atunci cind este scos din creuzetul cuvintelor deja stiute .Cu exceptia unui singur candidat , ce poate si are un bagaj de cuvinte si cunoasterea atasata si care poate schimba din mers polemica cuvintului , toti ceilalti vorbesc fotografic , papagaliceste, folosind doar citeva zeci de cuvinte deja memorate .Toti ceilalti sunt practic niste roboti ai vorbelor repetind de fiecare data aceleasi vorbe si mimind ,de fiecare data , aceleasi expresii faciale si ele studiate indelung in fata oglinzii .Una peste alta avem un tip umanoid(C.A.)aflat in concurs cu niste posibili roboti .
Lovitura fulgeratoare .Crin Antonescu o va coapta pe Lasconi ca prim ministru si va aduce partea de USR fara nicusoristi la guvernare avind in clar o majoritate confortabila, dupa plecarea lui Ciolacu din functie, imediat dupa alegeri .Crin isi creeaza astfel o majoritate confortabila pro europeana atit de necesara si scoate din joc pe toti tradatorii din USR ce se alatura lui Orban muzicianul si lui Tomac cel mult prea basist ca si altor invinsi de felul Dragnea sau Ponta .Iohannis inca face toate jocurile si il invinge din nou pe Coldea ce iese la rampa neavind alta solutie si repetind narativul lui Ponta si Nicusor .Problema nu este de ce s-au intilinit cei doi Pona si Nicusor cu Coldea .Marea problema ,evidentiata subtil, inca cu o zi inainte,de Lasconi, este minciuna .Daca azi Lasconi renunta la candidatuiura si face un anunt impreuna cu Crin Antonescu prezentind sprijinul ei pentru Antonescu totul suprapus peste repetativul ce ne arata dorinta lui Crin de a avea doar un singur mandat de Presedinte ,oferind apoi continuitatea lui Bolojan , Crin cistiga, la mare distanta de Simion ,alegerile .Ar fi o lovitura politica de exceptie .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 12:02)
Relax man, prezenta f buna la vot, peste cea de asta iarna va duce în turul 2 pe Simion și N Dan
Relax.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 15:17)
sereacul esop, e sarbatoare si iar au uitat astia sa-i dea pastilele.
sper sa reziste pana luni.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 19:35)
faci surubite
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 12:10)
Totul e stricat de falsificarea alegerilor cu AI in decembrie. Cand un necunoscut a plecat de la 1% si in 2 saptamani a castigat turul 1. Ar fi castigat probabil si turul 2, numai pe retele de socializare,postaci falsi , blogeri platiti si AI. Realitatea s-a vazut clar cand i-a chemat cg pe "sustinatori" sa voteze in "turul 2"(cel anulat). Si "sustinatorii" n-au venit. Nici unul.
De curand am vazut un clip cu un tip BUtler ce a facut un restaurant fake pe retele de socializare, si-a pus prietenii sa dea non stop rewiew uri fake la mancare si restaurant inexistente, si a ajuns pe locul 1 in Tripadvisor in Londra, in fata a 18.000 de restaurante reale.
Iata cum imaginarul ideal intotdeauna bate realul imperfect. Mai rau, ca si in cazul CG, unii clienti au ajuns in curtea acestui Butler, la reaturantul ienxistent "The Shed at Dulwich", adica la el in curte, unde au primit mancare congelata de la supermarket, frumos aranjata in farfurii, si au fost incantati. Iata cum imaginarul ideal s-a transferat in real ideal desi tot un bullshit a ramas, ca la "mesia" CG. Din cauza rewiew urilor f bune oamenii au fost incantati de pizza congelata. Ca la cg "votam masiv" si non stop georgescu. Citit de 1 milion de ori de toata lumea peste tot.(postari fake).
Si acum, nimeni nu mai e curios de partea reala, de candidatii reali pe care ii vezi ii cunosti, toata lumea vrea imaginarul. Poate castiga Simion si-l pune cumva pe georgescu in fruntea tarii cum a promis ca sa ia voturi, si vedem martoaga reala nu calul de curse imaginar.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 14:44)
Se votează masiv în diaspora
25 mii voturi in plus vs turul 1 de asta iarna, pan al sora 14. Vineri
La fel va fi ai în orașele mari.
Vremea buna ill va dezavantaja , cred pe Crin.
Numai zic
Teoretic un tur 2 Simion vs Dan
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 15:19)
Deja sunt peste 30 mii voturi in plus fata de turul 1 2024.
Vom avea mai mult de 1 mil voturi în diaspora (fata de 800 mii asta iarna)
Crin și Ponta incep cu handicap.
Daca și în orașele mari lumea va ieși la vot în nr mare același lucru
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 16:26)
Turul 2 inapoi,
apoi mai discutam de alegeri si democratie in Romania.
9. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 02.05.2025, 16:29)
Cei din afara țării votează îndârjiti si poate și cu ură. E clar pentru cine.
Se va întâmpla același lucru ca la alegerile din decembrie, doar că băieții nu vor mai avea tupeul să anuleze nimic. Ar fi culmea demenței.
Circul continuă si se va transforma în tragedie pentru pițigoii care își vor băga gheara în gât.
Ceasul merge pentru ei Tic-tac din cauză de Tik-Tok :)
Să nu uit. Pentru mine dreptul de a nu merge la vot este garantat :)
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 16:35)
Am vb cu multi din R. Moldova cu cetatenie romana niciunul nu.voteaza cu Simion sau Ponta si stiti de ce. Ei sunt 2 milion.
9.2. Da (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 02.05.2025, 16:50)
Așa o fi, dar eu mă gândeam la cei plecați în Vest. Acolo e grosul.
Băse și Kiwi au câștigat tot cu ei.
Cel mai probabil vor întra în turul 2 Antonescu și Simion. Surpriza poate fi Lenuța, așa cum a fost și în decembrie.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 16:46)
Ordinea pe buletinele de vot a fost stabilită. Este clar, cel din urmă va fi primul!.
10.1. Mda (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 02.05.2025, 16:53)
Ca în lista FSN de la lovilutia din dec. 89.
"Și ultimul pe listă, cu voia dvs., Ion Iliescu. " :)
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2025, 19:39)
Vai! Ce urat, sa scuipi acolo unde ai pupat.