Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol intenţionează să aprofundeze reducerile de petrol şi să aibă un acord în vigoare până în iunie 2020. Acordul curent mai este valabil până în luna martie, iar Arabia Saudită speră la o decizie favorabilă, înainte de listarea grupului saudit Aramco, potrivit Reuters.
Acordul discutat de OPEC şi alţi producători adăuga 400 de mii de barili pe zi, la reducerile existente de 1,2 barili, 1,2% din oferta globală,
De asemenea, cea mai recentă analiză OPEC, elaborată de Consiliul Comisiei Economice al OPEC, a arătat o ofertă mare şi o creştere a stocurilor în prima jumătate a anului 2020, dacă nu s-au făcut reduceri suplimentare.
Rusia, un aliat major al OPEC, s-a opus până acum la reduceri mai accentuate ale producţiei sau la prelungirea acordului pe o perioadă mai lungă de timp. Moscova a adoptat de mai multe ori poziţii ferme înainte de reuniuni, dar politicile au fost aprobate.
Pentru susţinerea preţului ofertei publice iniţiale a Aramco, şi pentru a-şi echilibra bugetul, Riyadh-ul este nevoit să crească preţurile petrolului.
Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită, beneficiază la rândul ei de preţurile mai mari ale petrolului şi a colaborat cu OPEC pentru reducerea livrărilor, pentru a preveni acumularea de stocuri ca urmare a creşterii producţiei în Statele Unite, care au devenit cel mai mare producător de ţiţei din lume.
Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a urcat luni cu peste 2%, la aproape 62 de dolari pe baril, în urma informaţiilor legate de posibilitatea ca producţia de ţiţei să fie redusă mai mult.
Preţul ofertei publice a grupului Aramco va fi stabilit joi, în aceeaşi zi în care va avea loc reuniunea OPEC la Viena. Întâlnirea în cadrul OPEC+ va avea loc vineri.