Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici are astăzi o sesiune de discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) în care vor fi prezentate propunerile de modificare a taxei pe activele bancare introdusă prin OUG 114/2018.
În cadrul unei conferinţe de presă, domnia sa a declarat: "Avem o întâlnire cu ARB pentru a vedea exact punctul lor de vedere şi forma în care urmează să acţionăm pentru ca lucrurile să fie înţelese cât mai clar şi să nu existe temeri şi întrebări în sectorul financiar".
Ministrul Finanţelor a adăugat: "Ce va ieşi din această discuţie trebuie să fie un pachet. Nu discutăm separat de rupere. Taxă faţă de Robor legat de active financiare. Discutăm, la pachet, şi de modul de calcul al unui alt nivel de referinţă, rupere sau nu, ce rămâne masa impozabilă, ce acte se modifică. Va fi totul agreat la pachet şi la pachet mergem cu ele. Nu facem greşeala să mergem separat".
Totodată, Eugen Teodorovici a mai precizat că se ia în calcul o excludere a unor diferite categorii de active din calculul taxei pe activele bancare, printre care creditele pe care băncile le acordă companiilor, obligaţiunile de stat, cât şi creditele din programul Prima Casă.
"Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Eu nu îmi doresc, ca ministru de finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc ca băncile să fie parteneri reali în economie, să finanţeze economia reală, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât capitalul public cât şi cel privat", a spus Teodorovici.
Ministrul de resort a mai precizat că va trimite astăzi o invitaţie formală pentru discuţii către cei şapte administratori ai fondurilor private obligatorii de pensii Pilon II.
Cu două zile în urmă, Valentin Lazea, economistul-şef al BNR a declarat că administratorii fondurilor de pensii Pilon II se gândesc să se retragă din ţara noastră, în condiţiile măsurilor din OUG 114.
Întrebat în legătură cu afirmaţiei domnului Lazea, Teodorovici a declarat că, în ultima perioadă, Banca Naţională şi-a depăşit atribuţiile, însă nu a răspuns referitor la veridicitatea afirmaţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2019, 14:19)
Esti incompetent, degeaba simulati ca vreti sa dregeti acum busuiocul, multe nu mai sunt de reparat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2019, 15:26)
Nu era mai inteligent sa masurati de 10 ori inainte sa taxati ? Pana si croitorul chiar daca taie din izmene tot masoara de 2 ori...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2019, 15:02)
Cea mai buna este excluderea "activelor" lui Dragnea si Tariceanu de pe scena politica. Sunt slugi care produc doar paguba tarii.
3. Taxare
(mesaj trimis de Florin în data de 27.02.2019, 17:19)
Cand vad si eu bancile ca vor plati in Romania aceleasi impozite ca in Germania ? ( ma refer per euro investit procent platit ca taxa si cheltuieli in acea tara. ( ca acum bancile nu cumpara Logan ci Mercedes nu-i da de munca lui ION srl ci lui HANS GMBH samd)
3.1. dar.... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de gogu în data de 27.02.2019, 18:16)
tu, ce marca de telefon ai in buzunar?