Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 aprilie 2018

Cornel Codiţă

Poftim? Ce ziceţi? Unde am văzut eu vreo maşină care să semene a floare? Ce are drezina cu albina? Evident... nimic! Vorbele astea nu au nici o noimă? Desigur! M-a lovit vreo criză "urmuziană"? Nu! Titlul de astăzi nu are nici un sens ... recunosc! Ei şi, ce?... doar nu o să îmi spuneţi, acum, că tot ceea ce se întîmplă în viaţa dumneavoastră, despre lucrurile importante vorbesc, cele de care depinde bunăstarea, sănătatea, poziţia socială, averea, şansele de viitor, ba chiar diferenţa dintre viaţă şi moarte, stau cuminţi şi la locul lor în regatul raţionalităţii şi al lucrurilor cu sens! Vezi, să nu!

Nicăieri, însă, această "Pădure fără rost", în care s-a rătăcit lumea de astăzi, nu este mai deasă şi mai plină de cotloane decît regiunea numită politică. Politica Mare, vreau să zic. Nu vă supăraţi că întreb şi eu, de... cu mintea ca de femeie, vorba Efimiţei: ce e raţional în faptul că cea mai mare putere a lumii are în "foişorul de comandă", la Casa Albă, un personaj a cărui putere de înţelegere şi exprimare se reduce la perimetrul semantic "mama, caca", "me Tarzan, you Jane", respectiv "Winetou, good, Kakadou, bad... Me Winetou kills Kakadou... rapturous applause from the public"? Ce e raţional în secvenţa de "decizii strategice" ale sus-zisului personaj care acum nici zece zile anunţa că implicarea americană în Siria s-a încheiat, iar ieri anunţă că e gata să dezlănţuie o nouă ediţie, revăzută şi adăugită, a "furtunii în deşert", tot în Siria? O să spuneţi că între timp a avut loc un atac cu arme chimice cu numeroase victime în rîndul populaţiei civile. Să fim serioşi! De cinci ani şi mai bine, populaţia ţării respective este cufundă într-un iad al distrugerii şi morţii, cu sute de mii de victime, cu episoade cel puţin la fel de grave şi flagrante de încălcare a normelor internaţionale; cît despre situaţia invocată, oricum încă nu ştim cine, cum şi în ce condiţii a folosit agenţii ucigaşi şi nici despre ce substanţe este vorba. Dar, ca să ne aducem puţin aminte de istoria recentă, a făcut-o şi Saddam, nu o dată, ci pe scară mult mai largă, iar zece ani nimeni nu a băgat nimic de seamă, deşi pozele cu sutele de victime omorîte de gaze toxice aruncate asupra unor întregi localităţi au stat zile bune pe prima pagină a marilor agenţii de presă.

Ce este raţional în faptul că după o pauză de nici un deceniu, Rusia (şi aici nu este vorba doar despre clasa politică) se aruncă cu pasiune, cu mîndrie, cu voluptate, nedisimulate, în braţele unei dictaturi, căreia nu-i mai lipseşte decît un "mare război" şi încă un deceniu şi jumătate de "glorioasă istorie" ca să egaleze în aberaţii politice şi dezastre umane epoca "maestrului", astăzi resanctificat, Stalin? Recitiţi Bulgakov, "Maestrul şi Margareta" şi veţi avea revelaţia unei intuiţii premonitorii, dincolo de graniţele geniului!

Ce este raţional în faptul că o ţară, cum este Marea Britanie, cu o tradiţie şi un sistem politic modern, atît de complexe şi de bogate, să fie împinsă în aventura numită Brexit de nişte personaje care acum optzeci de ani nu ar fi ajuns în politică nici măcar la treapta celui care cobora scara la trăsura aleşilor ce soseau la Westminster, iar astăzi rezidează în 10 Downing Street sau în Parlamentul Uniunii Europene?

Lista semnelor de ruptură logică, discontinuitate şi pură aberaţie din "Marea Politică" a lumii de astăzi poate continua pe sute, dacă nu chiar pe mii de pagini dar, vorba unui clasic, sunt suficiente cinci sute de cuvinte pentru a exprima, a comunica, orice idee, oricît de complexă. (Pentru cei interesaţi, este bine de ştiut, poate, la nevoie există o reţetă şi pentru ca să nu spui nimic în cinci sute de cuvinte; ea aparţine lui Paul McHenry Roberts şi a fost propusă într-un eseu, exact cu acest nume, "How to say nothing in 500 words", prin 1950!)

OK şi, în condiţiile date, la ce să se aştepte omul obişnuit, mîine, de la "Marea Politică"? Începe Al doilea război rece, sau Al treilea război mondial? Ori, totul se încheie într-un "fîs" planetar, de care nu putem decît să ne bucurăm, căci pe noi muritorii privilegiaţi, de rînd, ne mai scapă, o vreme, de ororile altor nenorociri apocaliptice, măcar pentru un timp?

Păi, dacă-mi puneţi întrebarea asta, sunt obligat să constat că nu aţi priceput nimic, încă, din articolul de astăzi. Drept pentru care vă rog frumos şi respectos să o luaţi de la capăt. Titlul spune aproape totul, cît se poate de explicit: Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina....! Restul vine de la sine!

Opinia Cititorului ( 29 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Drezinele au fost fabricate prin 1936 în Cehoslovacia, iar 100 de exemplare au fost aduse în România, din care 5 au fost adaptate la sistemul feroviar, spune dintr-o suflare Gheorghe Galupa, care a reparat şi condus 9 ani drezina de la Feteşti, expusă acum în Gara din Sinaia: „A fost o maşină blindată, de război, şi luxoasă. Capitonată cu caşa, piele albă şi maro, sidef ca ornament, bordul tot din fosfor alb se vedea şi noaptea şi ziua la fel, capitonată şi cu geamuri securizate......

    1. Potrivit istoricilor, „Stalin în fustă“, după cum era cunoscută Ana Pauker, obişnuia să folosească una dintre drezine pe ruta Bucureşti - Constanţa pentru a ajunge la Marea Neagră, fiind o împătimită a litoralului.

      drezina.wordpress.com

      De ce drezina? 

      Cu drezina nu poţi s-o iei pe arătură, dar, fără-ndoială, poţi să baţi câmpii. Ceea ce o limitează o face totodată şi funcţională: linia ferată. Ca să ajungi din punctul de plecare în cel de sosire nu poţi să alegi distanţa cea mai scurtă, ci traseul deja stabilit, cum o fi el. O drezină revoltată, care iese pe păşune şi prin zăvoie, e tot atât de folositoare precum trenul pe şosea. Poate că e spectaculoasă, dar îşi pierde rostul. 

      Drezina e o... 

      Lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Trump privind un atac armat asupra Siriei. Liderul de la Casa Albă a declarat pe Twitter că relaţiile SUA-Rusia sunt la cel mai periculos nivel din istorie, adăugând că rachetele americane, „noi, drăguţe şi inteligente, vor veni asupra Siriei”. Rusia ameninţă că va ataca atât rachetele, cât şi bazele americane de lansare. Omenirea se află în faţa izbucnirii unui conflict global.Va izbucni războiul între marile puteri sau va...

    „După cum se ştie, există un singur mod decent de a muri: lovit de glonţ, dar, din păcate, nu am o asemenea armă“.

    1. De unde ai citat?

      Bulgakov

    Romanul Maestrul si Margareta este o uriasa punere in scena a doua lumi istorice cu totul diferite. In plina epoca stalinista, in care ratiunea exclude orice interventie a supranaturalului, Moscova e rascolita de ispravile unui magician si ale acolitilor sai, un motan negru si-un personaj ciudat, cu pince-nez, care-i pedepsesc pe moscoviti pentru pacatele ascunse. Retras fara speranta intr-un sanatoriu, autorul unui roman monumental, acum ars, despre viata in vremea lui Pilat din Pont, isi...

    Cred că din anii '50 până la zi politica a inventat-cizelat să nu spui nimic în oricâte cuvinte, unde nu se poate se secretizeaza cică ca e mai bine dar uita ca au fost aleși transparent(sau nu) să conducă transparent.

    Uni spun că politica e cur vă-i.

    Era politică e pe sfârșite? 

    1. Unii

    Nu e floare ca maşina, nici albină ca drezina....!

    1. A oferi un buchet de flori este un gest simbolic efectiv inutil. Sunt multe alte cadouri folositoare ce se pot dărui. Și, cu toate astea, continuăm să dăm flori cu diverse ocazii. Probabil că și cei care consideră că gesturile simbolice sunt inutile mai oferă din când în când astfel de cadouri… simbolice. Măcar din reflex, dacă nu din alt motiv.

      Există, pesemne, un reflex adânc împământenit în cultura noastră de a recurge la astfel de gesturi lipsite de eficiență, dar... 

      În iarnă, când s-au pornit protestele împotriva OUG 13, a existat la un moment dat același scenariu aruncat iresponsabil tot de partidul la putere: apărarea democrației prin chemarea unor mulțimi care să potolească alte mulțimi (care nu făceau decât să incomodeze puterea și nimic altceva). Bine că n-a fost pus în aplicare, dar prototipul acestui procedeu diabolic există din iunie 1990. Iată un motiv util pentru a nu uita!

      În esență, mesajul e foarte simplu... 

      Exemplu dat in calitate de profesor de limba romana, pentru folosiea corecta a cuvantuli de legatura ca sau ca si...doar cand se face o comparatie...

      Multi spun incorect ca si profesor...sau ca profesor...corect este in calitate de profesor.pentru ca nu se face comparatie. 

      Sa tratezi omul ca mijloc ar insemna ca cetatile sufletului tau sunt pline de nedreptate, pentru ca nu faci nimic altceva decit sa vezi omul dat ca pe un lucru, care te-ar ajuta sa-ti usurezi viata si sa-ti atingi... 

    Multimea se aruncă cu pasiune, cu mîndrie, cu voluptate, nedisimulate, în braţele unei dictaturi, căreia nu-i mai lipseşte decît un "mare război" şi încă un deceniu şi jumătate de "glorioasă istorie" ca să egaleze în aberaţii politice şi dezastre umane epoca "maestrului", astăzi resanctificat, Stalin?

    Lideri autoritari conemporani, vezi Putin sau Trump in aplauzele multimii pot declansa un mare razboi planetar. 

    Nu trebuie sa uitam acet lucru!

    Acelasi lucru s/a intamplat la nivel... 

    1. Personajele autoritare ajunse la carma pot influenta Marea Politica.Politica depinde de personajele ajunse la butoane, implicit de caracterul, cultura,mediul si educatia lor.

      Mica politica are aceeasi soarta, la scara nationala...violenta. 

      Dictatu ra naste violenta.Democratiile cu lideri autoritari pot naste violenta extrema.

    Ati inteles bine? .... o minte ca de femeie, vorba Efimiţei, doreste a fi comparata cu mintea din cea mai mare putere a lumii, cea din "foişorul de comandă", de la Casa Albă.

    Modestia'ntruchipata. 

    1. Fiecare intelege alt mesaj...frumusetea articolului lasa loc interpretarilor, e deschis.

      Fiecare cu sensibilitatea si eruditia lui.Exista si un mesaj incriptata in toate articoleel amestrului, pe care nu doresc sa il desconspir...si/ar pierde frumusetea! 

      Am inteles bine dar nu vreau sa va luminez si pe dv!

      Nu esti consecventa, cand pui diacritice..cand nu pui.

      Ati inteles bine? ce este acest Efimist; mizantrop sai misogin?. 

      Salomeea este cea mai "sensibila" cand vine vorba de domn profesor. 

      Citeste Miere de Tudor Gane.

    Calitatea si directia politicii depinde de calitatea personajelor care ajung in politica!

    Daca dorim o lume mai sigura, mai linistita trebuie sa promovam in politica personaje care au tel asigurarea securitatii umane.  

    1. Salomeeo; iar ai chiulit de la gramatica: se spune gramatical: ....personaje care au ca tel asigurarea securitatii umane. 

      Iti dau exemple din care sa intelegi ca acest cuvant de legatura ca sau ca si se folosese doar cand doresti sa faci o comparatie. O spun in calitate de profesor de limba romana..si nu ca profesor de limba romana, cum incorect gramatical se exprima unii.

      Sa tratezi omul ca mijloc ar insemna ca cetatile sufletului tau sunt pline de nedreptate, pentru ca nu faci nimic altceva decat sa vezi omul dat ca pe un lucru, care te-ar ajuta sa-ti usurezi viata si sa-ti atingi interesele, sinonim cu... 

      Sa-l tratezi pe om ca scop, ar putea fi asemuit cu "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti", adica noi insine ne avem drept scop pe noi insine, scopul de a ne cunoaste...

    masina nu e floare

    Albina nu e drezina

    Solutia este masina/ drezina 

    Lettre ouverte à

    Monsieur Juncker 

    Monsieur le Président de la Commission, 

    Votre nomination par le Parlement Européen (PE) a consacré votre fonction comme celle d’un chef 

    de gouvernement. Détenteur, et responsable de l’Exécutif de l’Union Européenne (UE), c’est à vous 

    qu’il incombe de prendre les décisions opérationnelles, d’en informer les populations et de rendre

    compte au PE. Vous avez donc le pouvoir et le devoir d’agir quand une... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb