Polonia va cere Comisiei Europene să îi aprobe ajutoare de stat pentru construcţia unei centrale nucleare, a declarat joi ministrul responsabil pentru infrastructura energetică, Piotr Naimski, conform Agerpres.
"În momentul actual este imposibil să construieşti o centrală nucleară fără sprijinul statului", a spus Piotr Naimski, la o conferinţă de presă.
Polonia produce cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumă în termocentrale care funcţionează pe bază de cărbune şi consideră energia nucleară ca o modalitate pentru a putea reduce emisiile de CO2, aşa cum cere Uniunea Europeană.
Autorităţile de la Varşovia vor să dispună de capacităţi de producţie a energiei nucleare de 6-9 Gigawaţi. Obiectivul Poloniei este ca prima sa centrală nucleară să înceapă să funcţioneze în 2033 dar nu a pus încă la punct schema de finanţare.
La începutul acestei săptămâni, SUA şi Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare, conform căruia Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii americane.
Cu toate acestea, Piotr Naimski a subliniat că detaliile financiare pentru viitoarea centrală nucleară nu fac parte din acordul încheiat cu SUA iar aspectele ce ţin de costurile lucrărilor de construcţie şi finanţare sunt negociate în continuare. Oficialul polonez a mai spus că este nevoie de energia nucleară pentru că sursele regenerabile pe care ţara vrea să le dezvolte, inclusiv fermele eoliene offshore şi energia fotovoltaică, au nevoie de o soluţie de rezervă stabilă.
Polonia este singura ţară membră UE care nu a stabilit încă o ţintă privind neutralitatea climatică, partidul la putere susţinând că Polonia are nevoie de mai mult timp şi mai mulţi bani pentru a-şi pregăti economia în vederea tranziţiei de la cărbune la energie curată.