Polonia vrea să construiască un nou canal maritim, ocolind Rusia

E.D.
Internaţional / 11 august 2014

Polonia intenţionează să construiască un nou canal la Marea Baltică pentru a ocoli porţiunea de coastă, controlată în prezent de Rusia, într-o tentativă de a scăpa de dependenţa vecinului său, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, citată de Unian.

Conform unor calcule preliminare, construcţia acestei artere maritime va costa în jur de 280 de milioane de dolari. Canalul va lega laguna Vistulei, în nord-estul Poloniei, de Marea Baltică. În prezent, întregul trafic maritim din lagună şi toate navele care pornesc din portul Elblag spre Marea Baltică trebuie să treacă prin apele teritoriale ruse.

Acest canal va fi construit pe o fâşie îngustă de pământ care separă laguna de mare.

Adoptarea deciziei privind construcţia canalului marchează o schimbare bruscă în politica de centru-dreapta a guvernului condus de prim-ministrul polonez Donald Tusk. Cu un an în urmă, el a abandonat planurile de a construi un canal, dar războiul în partea de est a Ucrainei şi dorinţa evidentă a Rusiei de a interveni în afacerile vecinilor săi a obligat, se pare, executivul polonez să-şi reconsidere poziţia.

"Noi trebuie să reacţionăm la situaţia geopolitică. Criza din Ucraina a arătat că trebuie să ne bazăm mai mult pe noi înşine, decât să depindem de vecinii noştri", a declarat deputatul Stanislaw Lamczyk, reprezentant al Comisiei parlamentare pentru infrastructură.

Polonia şi Rusia au încheiat un contract pe cinci ani pentru drepturile de navigaţie din golf până la mare, care expiră în acest an, şi autorităţile de la Varşovia se tem că Moscova nu va prelungi acordul. Varşovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului în timpul crizei din Ucraina şi a cerut UE să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei.

Ca represalii, Moscova a instituit deja interdicţie la importurile de legume şi fructe din Polonia şi întrucât nu există semne că actuala criză ucraineană se apropie de final, majoritatea polonezilor se tem că Rusia va continua să impună ţării lor sancţiuni suplimentare.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb