Omenirea se află în mijlocul unei tranziţii semnificative din punct de vedere demografic. Din anii 1960, când am atins vârful sporului natural, cu un ritm de creştere a populaţiei globului de 2,1% pe an, omenirea a intrat pe un trend descendent. Pornind de la proiecţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe baza unor scenarii privind rata medie a fertilităţii, este aşteptat ca populaţia globului să ajungă la un ritm de creştere de doar 0,1% pe an la sfârşitul secolului XXI, potrivit unei analize publicate pe platforma Visual Capitalist, citată de Digi24.ro.
Un grafic realizat de economistul Max Roser arată că populaţia globului a atins vârful de creştere în anii 1960 (linia roşie din grafic) şi de atunci ritmul încetineşte continuu. Acest lucru va avea ca efect o creştere mai lentă a numărului de oameni care trăiesc pe Glob (partea albastră a graficului), astfel că la sfârşitul secolului XXI vom fi "doar" 11,2 miliarde de locuitori, faţă de 7,4 miliarde, câţi eram în 2018.
Printre explicaţiile acestui fenomen se numără:
- scăderea fertilităţii (pe măsură ce naţiunile devin mai bogate şi nivelul de trai se îmbunătăţeşte, sporul natural tinde să scadă. Acest lucru se vede mai întâi la ţările bogate, iar apoi şi la cele în curs de dezvoltare)
- politicile guvernamentale (politica "copilului unic" din China a avut impact asupra creşterii mondiale a populaţiei şi contribuie la scăderea populaţiei Chinei pe termen lung chiar şi după ce a fost abandonată)
- urbanizarea (locuitorii de la oraşe tind să aibă mai puţini copii, iar până în 2050 populaţia urbană va fi cu 2,5 miliarde de oameni mai mare decât în prezent, potrivit proiecţiilor actuale)
Mai puţine naşteri, combinate îmbunătăţirea sistemului de sănătate, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, vor modifica dramatic structura piramidei populaţiei.
Vârsta medie a populaţiei globului va fi de peste 40 de ani la sfârşitul secolului, iar în zonele dezvoltate va fi chiar mai mare, în special în Japonia şi Europa. Acest lucru va avea efecte profunde asupra modului de viaţă şi a economiei, imposibil de anticipat acum.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2020, 19:02)
Buna ziua!
Nu a citit nimeni articolul??? Este scadere de la 7,4 miliarde de oameni in 2018 la 11,2 miliarde la sfarsitul anului 2100???