Autoritatea de Audit: Fondurile europene, fraudate de administraţiile centrale şi locale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 28 martie 2023

Autoritatea de Audit: Fondurile europene, fraudate de administraţiile centrale şi locale

Fraudarea fondurilor europene a fost o constantă în ţara noastră şi în cursul anului 2021, conform verificărilor efectuate de inspectorii Autorităţii de Audit în cursul anului 2022, la autorităţile centrale şi la administraţiile publice locale. Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României a constatat că din fondurile alocate perioadei 2014- 2020, în anul 2021 au fost identificate nereguli cu impact financiar în valoare de 84,48 milioane lei, din care neregulile ca nerespectare a unor cerinţe de eligibilitate sunt în valoare de 22,69 milioane lei, iar corecţiile financiare aplicate la valoarea contractelor pentru abateri de la normele privind achiziţiile se ridică la 61,79 milioane lei. Dintre acestea, numai pe fondurile alocate pe politica de coeziune au fost identificate erori în valoare de 66,72 milioane lei, din care 59,89 milioane lei sunt corecţii financiare aplicate pentru încălcarea normelor privind achiziţiile, iar 6,82 milioane lei reprezintă abateri de la cerinţele privind eligibilitatea cheltuielilor.

"În cursul anului 2021, ca urmare a verificărilor efectuate, în cazul programelor finanţate din FESI au fost detectate de către Autoritatea de Audit un număr de şase suspiciuni de fraudă la nivelul Programului Operaţional Regional şi Programului Operaţional Competitivitate, care au fost transmise către Departamentul de Luptă Antifraudă pentru investigare.

Cheltuielile afectate de suspiciune de fraudă au fost reflectate în versiunea finală a conturilor aferente exerciţiului contabil 2021 ca sume în curs de evaluare a legalităţii şi regularităţii în conformitate cu prevederile articolului 137 aliniat 2 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului. În plus, faţă de cazurile de suspiciune de fraudă menţionate anterior, în cazul a şase proiecte finanţate din Programul Operaţional Capital Uman au fost detectate opt deficienţe în legătură cu care există indicii de fraudă, proiecte care au fost semnalate Autorităţii de Management pentru reverificare", se arată în raportul Autorităţii de Audit.

În ceea ce priveşte neregulile constatate la Programul Operaţional Regional, este vorba despre 6,67 milioane lei care ar fi fost cheltuiţi ilegal din cauza nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, pe fondul restricţionării participării unor competitori prin condiţii evident părtinitoare, discriminatorii, incluse în condiţiile de eligibilitate.

Bani pentru exproprieri ceruţi de CNAIR de la Comisia Europeană, deşi nu i-a plătit

Aceeaşi situaţie este şi în cazul Programului Operaţional Infrastructură Mare, unde peste 45 milioane lei au fost atribuiţi ilegal din cauza nerespectării legislaţiei privind procedura de achiziţii publice. Din această cauză, în unele contracte au fost aplicate corecţii financiare de 25% din valoarea contractului, ceea ce înseamnă un impact financiar de mai multe milioane euro.

Una dintre companiile care au intrat în atenţia Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi este Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Potrivit raportului Autorităţii de Audit, la CNAIR au fost constatate cheltuieli neeligibile în valoare de 2,05 milioane lei pentru proiectul "Drumul expres Craiova-Piteşti şi legăturile existente". Suma respectivă a fost declarată de CNAIR la Comisia Europeană că ar fi fost cheltuită pentru expropierile necesare, deşi în realitate, deşi a fost alocată de Guvern, ea s-a întors la bugetul de stat, nefiind utilizată pentru plata despăgubirii imobilelor aflate pe coridorul de expropriere.

Finanţările din cadrul ITI Delta Dunării au intrat şi ele sub lupa inspectorilor din cadrul Autorităţii de Audit care au constatat nereguli financiare în valoare totală de 6,62 milioane lei, dintre care 5,07 milioane lei au fost cheltuieli neeligibile pe care Autoritatea de Management le-a achitat deşi nu se încadrau în prevederile legale. Privitor la cheltuielile neeligibile, Autoritatea de Audit a constatat că unele finanţări au fost dublate în cadrul cererii de finanţare, ele având acelaşi obiect şi acelaşi grup-ţintă.

Parchetul European, sesizat pentru o fraudă de 12,9 milioane lei

Tot în cadrul ITI Delta Dunării, în cadrul unui proiect privind eficienţa energetică şi economică prin inovarea proceselor de conservare prin frig artificial, ajutorul de stat în valoare de 3,72 milioane lei a fost acordat ilegal, potrivit Autorităţii de Audit, deoarece beneficiarul a fost încadrat ca întreprindere mijlocie, deşi acesta era întreprindere mare.

"Ca urmare a declarării unor informaţii false, incomplete sau inexacte cu privire la statutul întreprinderii, cazul a fost transmis la DLAF", se arată în raportul Autorităţii de Audit.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Competitivitate, Autoritatea de Audit a constatat că în cadrul proiectului "Platformă Naţională Integrată - Wireless Campus" au fost cheltuieli declarate în mod eronat, în valoare de 3,8 milioane lei, rezultate din neaplicarea corecţiei financiare de 10% din valoarea contractului de achiziţie, deşi Autoritatea recomandase acest lucru prin raportul de audit din anul 2020.

Programul Operaţional Capital Uman nu a scăpat nici el de plata ilegală a unor cheltuieli. Potrivit Autorităţii de Audit aproape 4,34 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile efectuate de autorităţile centrale şi locale din sumele alocate de la Bruxelles pentru derularea acestui program.

Nereguli majore au fost constatate şi cu privire la fondurile europene care ne-au fost alocate pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Din totalul sumelor alocate, 14,38 milioane lei au fost plătiţi deşi nu se încadrau cheltuielilor eligibile, din care 12,9 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile în proiectul "Modernizare fermă piscicolă Rotbav 1 şi construire restaurant cu specific pescăresc".

"Pe baza aspectelor constatate în cazul acestui proiect, Autoritatea de Audit a sesizat DLAF, fiind formulată şi recomandare privind sesizarea Parchetului European, potrivit prevederilor legale aplicabile", se arată în raportul citat.

Din raportul Autorităţii de Audit mai reţinem că în anul 2021 a scăzut numărul cheltuielilor ilegale efectuate din fondurile acordate pe Politica Agricolă Comună. Astfel din suma totală alocată pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, de peste 6 miliarde lei, doar 1,23 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile plătite de autorităţile din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Îl rog pe dl. Ciolacu să le dea hoților din PSD și PNL și pensii speciale. Mă gândesc la cât suferă, săracii, sub povara milioanelor deturnate. Altfel s ar putea depopula și sistemul de hoție.... Ce ne am face însă fără hoți?!!

    Felicitări d-le Vlădescu! Se pare că e eficient să nu treceți prin Plenul Curții note cu propunere de sesizare a organelor de urmărire penală. Tocmai de aceea cred că o să vi se propună schimbarea locului de muncă.... Cel puțin.  

    asta face administratia publica de 25 de ani....precum autostrada Sibiu- Deva care la 2 ani de la inaugurare a inceput sa se prabuseasca si trebuie demolata. Mai vede colonia fonduri UE pt dezvoltare la cucu-bau.

    Marele pod de la Braișa de 500 milioane de euro a ramas facut pe jumatate iar politicianul care opereaza bacul privat de la Galati si Braila a cumparat inainte de inceperea proiectului, terenuri in zona si acum sint 20 de procese civile pe rol pt expropriere si constructia podului e oprita pe termen nedefinit. 

    Nu numai fondurile europene sunt fraudate de cei din administratie, ci si banii de la buget, din impozitele fraierilor care platesc impozite(pt ca Romania e impartita intre fraieri care platresc impozite si smecheri cei ce nu platesc un leu)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb