China şi UE s-au înţeles pe un preţ minim al produselor solare

Internaţional / 28 iulie 2013

China şi UE s-au înţeles pe un preţ minim al produselor solare

China şi Uniunea Europeană (UE) au găsit, ieri, o soluţie amiabilă a disputei pe care au avut-o în ultimele luni pe marginea importurilor chinezeşti de produse solare, informează Reuters. Astfel, s-a evitat un "război" deschis, care risca să se extindă pe piaţa vinurilor şi a oţelului.

După şase săptămâni de negocieri intense, UE şi China au agreat un nivel minim de preţ, apropiat de tarifele de pe piaţa spot, pentru produsele solare chinezeşti importate în Europa.

Producători de panouri solare din Europa au acuzat China că beneficiază de subvenţii enorme de la stat pentru fabricarea produselor solare, ceea ce a permis un export masiv la preţ de dumping în UE, în detrimentul producătorilor europeni care riscau falimentul.

Europa plănuia să impună taxe pe produsele solare din China începând cu 6 august, dar Germania s-a opus, ceea ce a condus la găsirea unui compromis.

"Am găsit o soluţie amiabilă", a anunţat comisarul european Karel De Gucht, fără a menţiona care este nivelul de preţ minim agreat. O sursă citată de Reuters susţine că acest nivel ar fi de 0,56 eurocenţi pe watt, apropiat de media lunii iulie de pe piaţa spot "pvXchange". China va fi lăsată să acopere jumătate din cererea Europeană de produse solare.

Înţelegerea dintre China şi UE nu-i satisface pe unii producători europeni din domeniu, care susţin că preţul minim agreat încă este de dumping şi care acuză Comisia Europeană că încalcă legislaţia europeană şi că a eşuat în a proteja industria de profit.

Şi asociaţia AFASE, susţinătoare a comerţului liber şi a importurilor din China de produse solare, a anunţat că nivelul vehiculat de 0,56 cenţi pe watt este prea mare şi nu este sustenabil pentru situaţia actuală a pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro