Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a participat, în perioada 1-2 martie, la cea de-a 44-a reuniune a "Grupului de la Vişegrad", organizaţie care reprezintă şi promovează interesele agricultorilor din Europa Centală şi de Est (ECE) în cadrul Copa-Cogeca, cea mai mare organizaţie patronală a agricultorilor din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Reuniunea a avut loc la Nitra (Slovacia) în prezenţa reprezentanţilor Camerei Agricole şi Alimentare Slovace, ai Camerei Agrare a Republicii Cehia, ai Camerei Agricole Ungare, precum şi ai liderilor Consiliului Naţional al Camerelor Agricole din Polonia şi ai Uniunii Fermierilor Lituanieni.
Delegaţiile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul discriminatoriu în care Comisia Europeană, prin propunerile legislative de reformă a Politicii Agricole Comune, promovează redistribuirea plăţilor directe la hectar.
Astfel, se păstrează "dreptul istoric", statele occidentale precum Franţa şi Germania fiind avantajate în detrimentul noilor ţări membre (România, Polonia, Ungaria, Slovacia etc), fapt ce contribuie la distrugerea competitivităţii fermierilor din regiune.
Viorel Matei, preşedintele FNPAR, a declarat: "Mesajul este clar, fermierii din Europa Centrală şi de Est nu mai acceptă politici discriminatorii din partea Uniunii Europene şi cer echitate în alocarea de subvenţii. Nu putem concura pe aceaşi piaţă în condiţiile în care un fermier francez primeşte o subvenţie de circa 600 de euro, iar în regiunea noastră valoarea medie este de 150 de euro".