GREG KONIECZNY DESPRE CAZUL ALINA BICA: "Fondul Proprietatea nu a fost implicat în luarea deciziilor de compensare cu acţiuni la Fond"

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie #Fondul Proprietatea / 24 noiembrie 2014

"Fondul Proprietatea nu a fost implicat în luarea deciziilor de compensare cu acţiuni la Fond"

Actualizare 14:30 Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a Alinei Bica

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de eliberare din funcţie a procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica , în urma demisiei acesteia din funcţie.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele "a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Alina-Mihaela Bica, în urma demisiei acesteia din funcţie".

Alina Bica i-a transmis, la sfârşitul săpămânii trecute, procurorului general al României, Tiberiu Niţu, demisia de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei.

---

Actualizare 13:05 Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, adusă la DNA

Fosta preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost adusă luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiată în dosarul fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica.

---

Actualizare 11:15 Alina Bica a fost suspendată din magistratură

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni suspendarea Alinei Bica din funcţia de procuror-magistrat şi încetarea activităţii la DIICOT, după ce aceasta a fost arestată preventive, transmit sursele din presă.

Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat, luni, că Secţia pentru procurori va dispune suspendarea din magistratură a Alinei Bica, până la soluţionarea definitivă a dosarul în care este acuzată, timp în care iese de sub interdicţiile specifice şi poate desfăşura orice alt tip de activitate.

---

Fondul Proprietatea nu a fost implicat în luarea deciziilor de compensare cu acţiuni la Fond, această responsabilitate fiind de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, subliniază Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, după ce DNA a cerut, joi, arestarea şefei DIICOT, Alina Bica, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care domnia sa făcuse parte.

Alături de Alina Bica, alţi doi membri ai comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP - Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan - sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în cazul supraevaluării unui teren din Capitală, în 2011.

Prejudiciul statului ar fi, potrivit DNA, de 62.548.113 euro.

Avocatul Gheorghe Piperea a apreciat, vineri, că acţiunile Fondul Proprietatea trebuiau oprite de la tranzacţionare, până la clarificarea situaţiei (n.r. privind dosarul în care a fost arestată Alina Bica), deoarece despăgubirile s-au făcut prin acţiuni FP: "Chiar dacă FP nu mai este vehicul de despăgubire, situaţia poate determina fluctuaţii majore ale cotaţiei".

Procurorii DNA susţin că, după emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2011, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Unul dintre aceşti oameni de afaceri este Gheorghe Stelian, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

Gheorghe Stelian figurează în topul celor care au cumpărat drepturi litigioase şi care au luat despăgubiri pentru terenuri, într-un raport al Curţii de Conturi pentru perioada 2007-2012.

După ce Fondul Proprietatea a fost listat, conversia despăgubirilor în acţiuni nu s-a mai făcut la valoarea de 1 leu/acţiune (înainte de listarea FP, pentru 100.000 de lei în despăgubiri se emitea un titlu de conversie pentru 100.000 de acţiuni), ci în funcţie de preţul acţiunii Fondului Proprietatea pe Bursă.

Reprezentanţii ANRP explicau, în 2011: "Pentru conversiile realizate în săptămâna 2 - 6 mai (2011), ANRP utilizează preţul mediu ponderat calculat pentru primele 60 de zile de tranzacţionare, comunicat de Bursă în data de 19 aprilie 2011 (respectiv 0,6167 lei/titlu), iar pentru conversiile realizate începând cu data de 9 mai 2011, se va utiliza preţul mediu ponderat calculat pentru ultimele 60 de sedinţe de tranzacţionare a acţiunilor Fondului. Cea de a 60-a zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului este 18 aprilie 2011. Conform prevederilor legale începând cu data de 19 aprilie 2011, Bursa de Valori Bucureşti calculează, publică pe web-site-ul propriu şi comunică ANRP preţul mediu ponderat pentru ultimele 60 de zile de tranzacţionare, zilnic, după închiderea şedinţei de tranzacţionare".

Gheorghe Piperea a comentat situaţia: "Există foarte mulţi oameni în situaţia să fie despăgubiţi, dar statul le spune că nu are bani. Am ajuns şi la CEDO, însă dacă statul nu are bani, atunci nu ai cale de atac la CEDO.

În aceste condiţii, unii cesionari de drepturi litigioase, pe care au dat < 1 ban >, au primit aprobări pe dosarele de despăgubire în trei zile, şi au putut să-şi vândă, apoi, acţiunile, cu susţinerea unui secretar de stat la Justiţie, care a devenit ulterior şefa DIICOT. Este ca şi cum FBI l-ar ajuta pe Al Capone să prejudicieze statul".

Potrivit avocatului, acţiunile primite ca despăgubire circulă liber, nu mai pot fi urmărite, însă, în opinia sa, DNA ar trebui să ia măsura confiscării extinse împotriva celor care au prejudiciat statul.

În schimb, un broker este de părere că acţiunile FP nu trebuie oprite de la tranzacţionare: "În condiţiile în care statul a despăgubit cu acţiuni FP mai mult decât era cazul, va recupera banii de la cei în cauză şi fie va despăgubi alte persoane în numerar, fie în acţiuni, cumpărate de pe piaţă (mai puţin probabil). Dacă cineva cumpără acţiuni Google cu bani din trafic de arme sau droguri, suspenzi compania de la tranzacţionare?"

Avocatul Dan Stoicescu ne-a spus că are dubii cu privire la justeţea soluţiei procurorilor DNA în cazul Bica: "Cred că dosarul reprezintă o manevră, în condiţiile în care Comisia de despăgubire a luat decizia pe baza unei evaluări.

Aşa cum o ştiu eu pe Alina Bica, care a instrumentat dosare serioase, cu prejudicii de sute de mii de euro, nu cred că a făcut cu intenţie faptele de care este acuzată. Se poate să fi fost o neglijenţă. Doamna Bica nu era foarte simpatizată la nivelul conducerii Parchetului General".

Elena Georgiana Hosu preia interimar conducerea DIICOT

Alina Bica şi-a depus demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT, după ce a fost arestată preventiv sâmbătă, pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren în Capitală, anunţă Agerpres.

Conducerea Parchetului General a confirmat că Alina Bica i-a înaintat procurorului general Tiberiu Niţu demisia din funcţia de procuror al DIICOT şi de şef al structurii DIICOT.

Până la numirea unui nou procuror şef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Georgiana Hosu, procuror şef adjunct.

Tiberiu Niţu a declarat vineri că, dacă Alina Bica nu va demisiona din funcţie, atunci va propune să fie revocată, iar conducerea DIICOT va fi asigurată de el şi de procurorul şef adjunct.

Alina Bica a fost numită în fruntea DIICOT în mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta, care îndeplinea atunci şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei, primind şi aviz favorabil din partea CSM. Anterior, Bica a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul mai multor parchete, dar şi la Ministerul Justiţiei.

Dosarul Bica: Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane euro ca să intervină în favoarea lui Gheorghe Stelian

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro ca să intervină "pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP" în vederea soluţionării dosarului în care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro, arată o declaraţie dată anchetatorilor ce instrumentează cauza despăgubirilor, conform unor documente DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a Alinei Bica, informează Mediafax.

Potrivit declaraţiei, Gheorghe Stelian a cumpărat de la un anume Dino Sinigalia, în 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

"După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine ... După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani... 100.000 lei... La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, şi Dorin cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului..., a mai spus persoana audiată de anchetatori, citată în aceleaşi documente.

În documentele anchetatorilor apare şi numele lui Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, menţionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despăgubirile cerute de Gheorghe Stelian.

Respectivul membru al comisiei - care, ca şi Bica, este inculpat în dosar - le-a declarat anchetatorilor că l-a cunoscut pe Gheorghe Stelian prin intermediul lui Alin Cocoş, după procedura privind despăgubirile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tinand cont de dividende si de evolutia pretului actiunilor FP prejudiciul este dublu. ASFar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa urmareasca traseul actiunilor si al banilor. Mai sunt acxtiuni pe numele inculpatilor ? Trebuiesc blocate !Prin ce SSIF s-au efectuat tranzactiile ? Unde sau dus banii ? Unde sau dus actiunile, daca decontarile au avut acoperire in bani sau a fost doar un transfer fictiv al actiunilor pe alte conturi ?

    Daca ASF, Dc si BVB actioneaza ca in cazul HARIVEST tot investitorii de buna credinta vor plati prin FCI frauda ! Poate a fost implicat si ASF in aceasta frauda ? Mai mult ca sigur! 

    Domnul Pipera spune bine lista cu cei care asteapta despagubiri de zeci de ani este lunga iar escrocii au trecu in trei zile in fata ! Este ca si cum ai sta la rand pentru un transplant de ficat si nu o sa ajungi niciodata pe masa de operatie pentru ca intra mereu in fata hotii si escrocii ca la randul de bilete de la scala pe vremuri . 

    Toate despagubirile in titluri FP facute in perioada aceea la pret mediu trebuiesc verificate pentru ca sigur mai mult de 90% au fost facute prin frauda, hotie si cu suport politic . Curios ca MF nu zice nimic ! Bica este varful icebergului dar ii poate infunda pe toti la experienta ei ! Sper sa colaboreze bine cu DNA ! 

    Azi e sedinta cu usile inchise la ASF ca pe vremuri in cazul Petromidia ! Nimeni nu are voie sa paraseasca sediul decat daca e cutremur de 7 grade .

    Purtatoru de cavant lucreaza din wikend la comunicat . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb