Banca Naţională a României (BNR) anunţă că rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a crescut sensibil mai alert decât s-a anticipat, urcând la 3 la sută în aprilie de la 2,4 la sută în decembrie 2018.
Ascensiunea ei a fost susţinută în acest interval de toate subcomponentele, dar mai cu seamă de dinamica preţurilor serviciilor, reflectând în bună măsură influenţele slăbirii leului în raport cu euro şi impactul noii taxe instituite în sectorul telecom, se arată într-un comunicat al BNR.
Potrivit evaluării membrilor Consiliului, consumul privat îşi va consolida rolul de cvasi-unic determinant al expansiunii economice, sub impactul stimulativ al creşterii venitului disponibil real, pe seama majorării salariilor - posibil chiar peste aşteptări, în contextul tensionat al pieţei muncii -, dar şi a măririi transferurilor sociale.
BNR mai precizează că membrii Consiliului au reiterat că actualul dezechilibru extern - singular în regiune, ca dimensiune şi tendinţă - rezultă din dinamica superioară a absorbţiei interne în raport cu cea a producţiei autohtone, precum şi din probleme de competitivitate non-preţ ale economiei româneşti, localizate în anumite sectoare de producţie.
Unii membri ai Consiliului au subliniat că o corecţie controlată a acestui dezechilibru reclamă o ajustare bugetară, alături de reforme structurale, care reclamă însă timp.
Pe de altă parte, BNR atrage atenţia că perspectiva exportului net reflectă şi o slăbire a cererii externe, în condiţiile decelerării mai pronunţate a creşterii economice în zona euro/UE presupuse de actuala prognoză, fiind evocate şi riscurile sporite induse de războiul comercial, dar şi avansul peste aşteptări consemnat în trimestrul I 2019 de economiile majore, inclusiv de cea a zonei euro.
În aceste condiţii, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută, concomitent cu întărirea controlului asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Totodată, a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,50 la sută. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.