Preşedintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, a declarat astăzi, într-un comunicat de presă, că situaţia din Ucraina trebuie manevrată prin dialog politic în limitele constituţiei ucrainiene şi respectând drepturile tuturor cetăţenilor şi comunităţilor ucrainiene. "În acest sens, încurajez dialogul direct stabilit între Moscova şi Kiev şi mă aştept ca nimeni să nu se opună implementării unor observatori în Crimeea", a adăugat acesta.
În legătură cu ajutorul pe care îl va oferi CE, Barroso a susţinut: "În paralel, comunitatea internaţională trebuie să se mobilizeze să ajute Ucraina să îşi stabilizeze situaţia economică şi financiară, ceea ce va contribui, de asemenea, la pace politică şi socială. Astăzi, Comisia a identificat un pachet pentru a susţine Ucraina. Aceasta este contribuţia noastră la întâlnirea de mâine a şefilor statelor şi guvernelor. Pachetul ar putea aduce un suport total de cel puţin 11 milioane de euro în următorii ani, acordat din bugetele Uniunii Europene şi ale instituţiilor financiare internaţionale. Este un pachet conceput să ajute un guvern orientat spre reforme".
---
Comisia Europeană a prezentat astăzi un plan de ajutorare în valoare de "cel puţin 11 miliarde de euro" pentru Ucraina, cu o zi înaintea unui summit extraordinar pe tema crizei din această fostă republică sovietică, relatează surse de presă.
"Comisia Europeană a identificat astăzi (miercuri) un program de ajutorare a Ucrainei. Aceasta este contribuţia noastră la summitul şefilor de stat şi de guvern de mâine (joi). În total, pachetul ar putea aduce o susţinere în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro, în următorii doi ani, (sumă) provenind de la bugetul UE şi instituţiilor financiare europene", a declarat preşedintele CE José Manuel Barroso.
Programul, care include măsuri pe termen scurt şi mediu în domeniile comercial, economic, tehnic şi financiar va putea să fie completat de către statele membre UE, a precizat Barroso.
Între altele, este vorba despre suma de 1,6 miliarde ca împrumuturi, 1,4 miliarde de euro donaţii, dintre care 600 de milioane în următorii doi ani, şi trei miliarde din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI).
De asemenea, CE speră să deblocheze suma de cinci miliarde de euro prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Ea va mobiliza suma de 250 de milioane de euro din fonduri alocate politicii de vecinătate, în vederea unor împrumuturi în valoare de 2,5 miliarde de euro.
Pentru o coordonare a eforturilor de susţinere din partea comunităţii internaţionale, CE a propus crearea unui "mecanism special de coordonare a donatorilor", pe care UE este "pregătită să îl găzduiască".