CONFERINŢA CODUL INSOLVENŢEI Alina Popa, CITR: "Soluţiile de restructurare - tot mai căutate de companii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 1 martie

Alina Popa, CITR: "Soluţiile de restructurare - tot mai căutate de companii"

În ultima perioadă, tot mai multe companii aflate în dificultate sunt interesate de restructurare, a spus Alina Popa, Head of Legal CITR. "Este o efervescenţă în zona restructurării şi ne aşteptăm să crească", a menţionat specialistul, adăugând că mare parte din companiile de impact, respectiv 43%, sunt într-o stare de dificultate, fiind restructurabile sau în insolvenţă iminentă.

Companiile de impact sunt cele cu active de peste 1 milion de euro şi care generează mai mult de 87% din cifra de afaceri realizată de economia noastră.

Alina Popa a subliniat că, anul trecut, a crescut numărul companiilor de impact care au accesat o procedură de insolvenţă, de la 67 în 2022 la 89 în 2023: "Putem spune că, la nivelul economiei noastre, vedem o lipsă a performanţei, care nu provine dintr-o lipsă de fonduri a companiilor, ci din faptul că acestea nu mai produc valoare pe termen lung. Este un trend global care a apărut ca urmare a eforturilor de a ţine companiile în viaţă începând cu perioada pandemiei. Acestea sunt ţinute pe perfuzii, însă costul este profitabilitatea lor. Aici intervin soluţiile de restructurare, care sunt diverse şi care pot fi adaptate nevoilor companiilor. Prin regândirea businessului, acestea pot sprijini companiile să se optimizeze, să îşi îmbunătăţească poziţia în piaţă, profitabilitatea, capacitatea pe termen lung de a produce valoare şi profit".

Conform studiului CITR, la nivelul anului trecut au fost înregistrate 90 de cereri de deschidere a procedurii de concordat preventiv, dintre care 60 sunt în derulare, 14 dintre acestea fiin companii de impact. "Având în vedere că, până la intrarea în vigoare a noii legi, în iunie 2022, au fost accesate aproximativ 90 de concordate în zece ani de activare a acestei proceduri în forma veche, putem spune că vedem o efervescenţă în zona acestor proceduri din perspectiva companiilor care urmăresc să îşi însănătoşească sau să-şi salveze afacerea. Ne bucură să observăm că procedurile sunt accesate. Ele vin in sprijinul companiilor din domeniile care suferă cel mai mult în prezent, precum construcţii, real estate, agricultură. Mesajul pe care îl primim noi, în consecinţă, este că antreprenorii văd aceste proceduri şi apelează la ele pentru a ajuta companiile pe care le conduc să redevină performante", arată reptrezentantul CITR, adăugând: "Credem, de asemenea, că procedurile de restructurare reprezintă o alternativă viabilă la măsurile pe care companiile s-au sprijinit în ultimii ani - care nu au fost reale măsuri de sprijin, ci, mai degrabă, perfuzii care ajută companiile pe termen scurt în momente de criză, de exemplu, însă nu pot susţine capacitatea unui business de a genera profit pe termen lung".

Potrivit Alinei Popa, întrebarea constantă pe care specialiştii şi-o pun este cum pot fi sprijinite aceste companii să se însănătoşească şi să performeze singure? Răspunsul este că nu există o reţetă universală, ci că depinde de la caz la caz. În unele cazuri, sunt potrivite mecanismele de restructurare, în altele - o restructurare financiară simplă sau combinată cu elemente din zona operaţională etc.

Soluţiile de restructurare se prezintă ca un mecanism care oferă afacerilor în dificultate posibilitatea de a reveni pe un trend ascendent, de a reîncepe să aibă o evoluţie sănătoasă. Acestea sunt proceduri cu o componentă judiciară (acordul de restructurare - un concept nou, rezultat din adaptarea direcţiilor europene la legislaţia noastră specifică şi concordatul preventiv - o procedură reinventată, adaptată necesităţilor pieţei şi direcţiei europene) şi proceduri de restructurare out-of-court.

Punctele forte ale noilor mecanisme de restructurare sunt următoarele:

În cazul acordului de restructurare, care presupune o procedură confidenţială până la punctul în care este nevoie de confirmarea unui judecător sindic, vorbim despre:

- Adresarea problemelor rapid şi adaptat nevoilor specifice, fără o perioadă de restructurare prevăzută de lege (antreprenorul, împreună cu profesioniştii, îşi stabileşte perioada optimă de redresare, care să corespundă nevoilor afacerii şi aşteptărilor creditorilor săi);

- Cadrul reglementat de negociere;

- Rolul minim al instanţelor de judecată;

- Prevenţie şi timpuriu - cele două elemente esenţiale ale filosofiei acestei proceduri.

În cazul concordatului preventive, care este o soluţie tot mai populară pentru companiile în dificultate, este vorba despre:

- Posibilitatea de suspendare a executărilor silite - un beneficiu pentru antreprenorul care are nevoie de o perioadă de linişte în care să renegocieze cu partenerii săi;

- Soluţii diverse care pot fi implementate într-un astfel de mecanism de restructurare şi ce pot fi adaptate specificului fiecărei companii.

- Pe toată durata acestor proceduri, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale.

La procedurile de restructurare out-of-court avem:

- Restructurare extra-judiciară, eminamente consensuală;

- Măsuri de restructurare financiară;

- Măsuri diverse de restructurare operaţională;

- Posibila modificare a structurii datoriilor companiei, dar şi structura capitaluri a acesteia, prin aducerea unui investitor sau prin majorarea capitalului social.

Reprezentantul CITR a conchis: "Noi putem să le fim sprijin antreprenorilor pe toată durata procedurilor. Desigur că, ulterior depăşirii stării de dificultate, depinde de ei să menţină un trend crescător şi să continue să implementeze soluţiile care s-au dovedit optime pentru salvarea companiei. Este foarte importantă capacitatea antreprenorilor de a fi focusaţi pe inovare, pe creştere, pe remediere, să poată să evolueze cu piaţa sau chiar să fie înaintea ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb