Cursuri EMBA de 35.000 de euro pentru manageri

MIHAELA DALAR STANCA, Viena
Ziarul BURSA #Companii / 27 februarie 2013

Absolvenţii români care ne-au împărtaşit experienţa EMBA. Aceştia sunt de la stânga la dreapta: Maria Săndulescu (Raiffeisen Bank), Ionuţ Gaota (Microsoft), Gabriela Marin (Uniqa) şi Sorin Timus (Hochland).

Absolvenţii români care ne-au împărtaşit experienţa EMBA. Aceştia sunt de la stânga la dreapta: Maria Săndulescu (Raiffeisen Bank), Ionuţ Gaota (Microsoft), Gabriela Marin (Uniqa) şi Sorin Timus (Hochland).

Cursanţii spun că preţul a fost ultimul lucru la care s-au gândit, în timpul procesului de aplicare

Unii manageri români cu o experienţă de muncă de circa 11 ani şi o vârstă medie de 35 de ani se gândesc la noi oportunităţi de dezvoltare pe plan profesional, acesta fiind momentul în care ei dau mâna cu învăţământul internaţional. Patru "creiere" din companii cu renume internaţional prezente în ţara noastră au urmat, alături de 19 cursanţi, ghidaţi de curiozitatea şi nevoia altor perspective de business, cursurile Executive Master of Business Administration (EMBA) din cadrul WU Executive Academy, şcoala de afaceri cu sediul în Viena, experienţă despre care ne-au povestit ei înşişi.

Cei patru cursanţi care s-au înrolat în acest nivel de educaţie sunt Sorin Timus (director de vânzări în cadrul Hochland România), Maria Săndulescu (Customer Value Proposition Director în cadrul Raiffeisen Bank România), Gabriela Marin (directorul de resurse umane al companiei Uniqa Asigurări) şi Ionuţ Gaota (Windows Business Group Lead, Microsoft).

WU Executive Academy este prezentă în ţara noastră cu programul EMBA din 2006, cursurile des­făşurându-se în Bucureşti. Este un program care se adresează angajaţilor cu minim cinci ani experienţă într-o funcţie de management şi oferă, în schimbul a 35.000 de euro pentru o perioadă de 14 luni, cursuri orientate spre teme ca managementul general, strategii globale de afaceri şi management financiar, predate de unii dintre cei mai buni profesori din lume, care folosesc metode inovative de predare.

Fiind finanţate în întregime de companiile în care activează, de propriul buzunar sau având norocul obţinerii unei burse parţiale de 15.000 de euro din partea WU Executive Academy, managerii noştri care tocmai au absolvit în această lună cursurile EMBA spun că preţul a fost ultimul lucru la care s-au oprit să se gândească, în timpul procesului de aplicare la EMBA.

Când ia un manager decizia de a aplica la EMBA?

Fiecare dintre cei patru mana­geri cu care am discutat a hotărât să se înscrie în acest program în momentul în care a simţit că are nevoie de ceva nou în parcursul profesional şi în momentul în care s-a simţit pregătit pentru a adăuga, la programul deja extrem de încărcat de la birou, ore academice suplimentare, care s-au întins pe o perioadă de 14 luni.

Cu un background de 15 ani în management şi de şase ani în cadrul Raiffeisen Bank, doamna Săndulescu ne-a spus: "Eu nu m-am gândit până acum să aplic la un EMBA, pentru că aici trebuie să vii cu propria ta experienţă. Am avut întâi răbdarea şi posibilitatea să adun aproape 15 ani de experienţă în management, ca să am curajul să mă înscriu la un astfel de program. Dacă nu ai partea ta de specialitate prin care să aduci o valoarea adăugată echipei, munca este extrem de dificilă, în condiţiile în care munca de la birou nu se întrerupe când vii aici".

Pentru Gabriela Marin, cea care conduce acum departamentul de resurse umane din cadrul Uniqa România, ideea de a aplica la acest program a apărut în urmă cu zece ani, dar abia acum doi ani, odată cu intrarea ei în echipa Uniqa, a decis să facă parte dintre grupa cursanţilor formată în Bucureşti. Gabriela Marin ne-a detaliat: "Atunci când am ales să fac acest EMBA, categoric a contat reputaţia universităţii, dar şi feed-back-ul primit de la colegii care au finalizat EMBA-ul. Acum, proaspăt absolventă, nu regret că am făcut asta şi mă bucur foarte mult".

Aplicarea cunoştinţelor EMBA în compania în care activează

Atunci când iei decizia de a-ţi încărca agenda pentru următoarele 14 luni, cu siguranţă pleci la drum cu o serie de aşteptări, vrei să acumulezi toată informaţia şi, mai presus de toate acestea, faci acest lucru pentru a putea aplica noile cunoştinţe în business-ul în care te afli. Maria Săndulescu consideră: "La EMBA, partea aplicabilă se întâmplă pe cazuistici reale, pe toate domeniile de activitate; poţi să preiei de acolo similitudini, după care să începi să faci comparaţii între strategii ale companiilor extrem de mari, influente, cu o capacitate extraordinară de a prevedea următoarele mişcări ale pieţei, şi propriul tău business".

Sorin Timus, Hochland, adaugă: "Am luat foarte multe din informaţiile pe care le-am aflat aici şi încerc să le aplic în zona de business pe care o conduc".

Reprezentantul Uniqa România apreciază la programul EMBA finalizat relaţionarea cu alte domenii decât cel pe care îl ştie prea bine: "Un plus câştigat de mine a fost acela că am pătruns în tainele altor domenii, precum cel financiar, statistică, am reuşit apoi să văd lucrurile uşor diferit. La modul în care am lucrat cu toţii, mi-a plăcut faptul că ne-am încurajat, că am făcut schimb de experienţă, am scos ce-i mai bun din noi".

Perspective antreprenoriale

Programul EMBA este finalizat de cursanţi prin prezentarea unui proiect antreprenorial realizat în echipă. Studenţii EMBA pot gândi un plan de afaceri care presupune introducerea unui brand românesc, deja consacrat la noi, pe o piaţă externă, sau pot dezvolta teoretic sau practic o afacere nouă.

Absolventul EMBA Ionuţ Gaota a observat: "În afară de partea academică a acestui program, între noi s-a realizat un schimb de idei de business oportune pieţei locale. Am realizat vizite la companii, nu am folosit doar teorii de business, le-am văzut puse în practică. Aici am pus bazele unui mod de gândire antreprenorial, care să spunem că în România este la început. Fiecare dintre noi poate spune că este pregătit să atace acum mediul de afaceri, fie că o face în interiorul companiei sau, peste câţiva ani, cu o companie nouă, un start-up".

Cursanţii români cu care am stat de vorbă se gândesc să nu lase proiectul întocmit la finalul EMBA-ului la stadiul teoretic.

Gradul de dificultate al EMBA-ului

Absolventul EMBA şi totodată angajatul Microsoft România spune că, iniţial, nu s-a gândit la impactul real pe care acest curs îl va avea pe plan personal şi profesional: "Ştiam că vor fi 14 module, dar nu am apreciat corect impactul aces­tui program, gradul de dificultate fiind destul de ridicat. A fost o provocare mare, ţinând cont de companiile unde activăm".

Maria Săndulescu susţine că, odată cu începerea unui program EMBA, este nevoie de o organizare a timpului până la ultimul detaliu: "A trebuit ca fiecare dintre noi să agreeze o agendă pe care să o res­pecte, pentru că nu-ţi permiţi să nu ajungi la cursuri. Acest program îţi impune să te organizezi până la cel mai mic detaliu".

Reprezentantul Uniqa a fost încurajat din interiorul companiei pe tot parcursul programului: "Am subestimat de la început dificultatea EMBA-ului şi, totodată, volumul de muncă de la birou, dar foarte important a fost şi suportul din partea companiei. Asta m-a făcut să merg mai departe".

Răsuflând uşuraţi după finalizarea cursurilor, unii manageri ne-au declarat că se gândesc la noi oportunităţi de dezvoltare a carierei, în vreme ce alţii îşi doresc o pauză binemeritată.

WU Executive Academy este parte din Vienna University of Economics and Business (WU), una dintre cele mai mari şcoli de afaceri din Europa, cu programe în toată lumea. La cursurile desfăşurate în Bucureşti, s-au înscris din 2006 şi până acum 117 de studenţi, dintre care 67% au fost bărbaţi. În fiecare an, circa 900 de studenţi absolvenţi şi aproximativ 1.200 de manageri şi experţi din peste 75 de ţări studiază în programele WU Executive. În prezent, rezidenţele şi programele sunt conduse în mai mult de 15 ţări, pe trei continente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb