ÎN URMĂTOAREA PERIOADĂ, Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 2 decembrie 2015

Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creştere moderată, în timp ce în sectorul construcţiilor se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016.

Conform rezultatelor cercetării, publicate miercuri de INS, în industria prelucrătoare se anticipează o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

În ceea ce priveşte sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb