Un grup de cercetători chinezi a dezvoltat un material inovator supranumit „beton bezea”, un beton spumant ultrauşor capabil să oprească în siguranţă aeronave de sute de tone în cazul aterizărilor de urgenţă. Sistemul, deja implementat în 14 aeroporturi din China, ar putea schimba radical standardele internaţionale privind zonele de siguranţă de la capătul pistelor (RESA).
• Ce este betonul „bezea”?
Noul material are o densitate de doar 200 kg/m³, adică o zecime din greutatea betonului standard, şi o porozitate de peste 80%. În ciuda aspectului său solid, betonul se zdrobeşte controlat sub impact, absorbind energia cinetică a aeronavelor în mod eficient şi gradual, fără şocuri care să pună în pericol pasagerii sau structura avionului. „Pare solid, dar se sfărâmă la impact, decelerând uşor avioanele”, a explicat Fang Jun, cercetător în cadrul Academiei Chineze de Materiale de Construcţie (CBMA).
• De ce este nevoie de un astfel de sistem?
Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) impune existenţa unor zone de siguranţă la capătul pistelor, pentru a reduce riscul în cazul unor depăşiri de pistă. Până acum, aceste zone erau realizate cu bazine de apă, nisip sau păşuni - soluţii adesea ineficiente sau periculoase: Bazinele de apă îngheaţă iarna şi atrag păsări; Solurile sau păşunile variază în funcţie de umiditate şi temperatură, având o rezistenţă mecanică imprevizibilă; Nisipul este dificil de întreţinut şi ineficient în condiţii meteo extreme.
• Precizie inginerească şi materiale durabile
Cheia eficienţei betonului spumos chinezesc constă în controlul rezistenţei la compresiune într-un interval foarte strâns: 0,30 - 0,35 MPa. Spre deosebire de betonul tradiţional, unde o rezistenţă mai mare este considerată un avantaj, în acest caz este esenţial ca betonul să cedeze controlat. „Este un material care funcţionează bine tocmai pentru că este slab - dar în mod controlat”, a subliniat Fang Jun. Pentru a reduce costurile, cercetătorii au evitat utilizarea scumpului ciment cu sulfoaluminat de calciu şi au dezvoltat o formulă pe bază de ciment obişnuit, dar întărită prin aditivi speciali.
Sistemul a fost deja implementat în 14 aeroporturi din China, inclusiv în Nyingchi, în regiunea muntoasă şi umedă Xizang (Tibet). Acolo, datele de monitorizare din primul an au arătat o fluctuaţie de doar 3% în performanţa materialului - semnificativ mai mică decât limita de proiectare de 10%. În plus, o tehnologie specială de reglare a rezistenţei în două etape permite materialului să se adapteze în timp, compensând uzura provocată de factori externi precum umiditatea, razele UV şi variaţiile de temperatură.
Invenţia chineză, premiată deja la concursul naţional de inovaţie organizat de Federaţia Chineză a Materialelor de Construcţie, are potenţialul de a revoluţiona standardele internaţionale pentru siguranţa aeroportuară. În plus, fiind mai accesibilă economic, ar putea fi o soluţie viabilă pentru aeroporturile regionale şi cursele low-cost, acolo unde resursele pentru infrastructuri de ultimă generaţie sunt limitate. Această inovaţie dovedeşte încă o dată cum ingineria materialelor şi cercetarea aplicată pot contribui concret la creşterea siguranţei în aviaţie - într-o eră în care traficul aerian este în continuă creştere, iar provocările legate de sustenabilitate şi rezilienţă devin tot mai presante.
Opinia Cititorului