Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, a venit astăzi cu o replică dură, după ce senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a acuzat că indicele ROBOR a crescut artificial.
Dan Suciu a declarat: "Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare.", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Suciu a mai precizat: "Domnul senator Daniel Zamfir se adresează greşit Băncii Naţionale a României atunci când încearcă să pună în discuţie aşa-zisele probleme în loc să se adreseze direct celor care operează pe piaţă. Mai mult, abia prin OUG 50/2010 referinţa ROBOR a fost preluată ca parte explicită şi transparentă în structura ratelor la credite. A fost aleasă scadenţa la 3 luni (care atunci era de 6,84%), pentru că a fost considerată relevantă ca urmare a volatilităţii relativ reduse, a valorii de semnal şi pentru a oferi suficientă predictibilitate în relaţia dintre bănci şi debitori. Decizia alegerii acestei referinţe nu a aparţinut BNR. Dacă domnul senator Daniel Zamfir crede că nivelul ROBOR de 3% este împovărător (deşi este la mai bine de jumătate din nivelul la care era când a fost ales ca reper), poate propune o altă referinţă, cu toate consecinţele de rigoare.".
Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat modul prin care se ajunge la valoarea ROBOR şi a precizat că nu BNR a stabilit referinţa ROBOR la trei luni în structura ratelor la credite, ci Guvernul, printr-o Hotărâre din 2010: "În consecinţă, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea României la Uniunea Europeană", continuă oficialul BNR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2019, 19:42)
As dori să știu de ce băncile se împrumută de pe piata interbancară de peste un an la peste 2% (chiar peste 3%) când ar putea crește dobânzile la depozite la 2 % și ar rezolva problema.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Om în data de 22.01.2019, 22:34)
Fa-ti tu o banca.
1.2. N are bulletin de Chisinau (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.01.2019, 07:07)
Ca ar fi avut altfel demult
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 09:54)
Pai daca imi fac eu banca si la fel ca mine multi altii ce se va intampla cu actualele banci?