Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus semnificativ estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, din cauza acumulării riscurilor la adresa conjuncturii, a anunţat, ieri, preşedintele BCE, Mario Draghi, informează AFP.
În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% în acest an şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani. În ceea ce priveşte estimările pentru 2021, BCE şi-a menţinut prognoza de creştere nemodificată la 1,5%.
"Riscurile care planează asupra perspectivelor de creştere din zona euro sunt în continuare orientate în jos, ca urmare a persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, cu ameninţarea protecţionismului şi vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente", a declarat Mario Draghi, potrivit Agerpres.
De asemenea în ceea ce priveşte inflaţia, BCE şi-a revizuit estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,2% în acest an, la 1,5% anul viitor şi la 1,6% în 2021, faţă de 1,6%, 1,7% şi 1,8% cât estima în luna decembrie. Prin această revizuire, Mario Draghi a admis implicit că BCE nu îşi va atinge, înainte de 2022, obiectivul privind o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.
"Consiliul guvernatorilor este pregătit să îşi ajusteze toate instrumentele pentru a se asigura că inflaţia continuă să se îndrepte, în mod sustenabil, spre obiectivul ţintă", a spus Mario Draghi
Anterior, gardienii euro au decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. De asemenea, BCE a anunţat că va lansa o nouă serie de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO), începând din luna septembrie 2019.
Este pentru a treia oară de la debutul crizei din zona euro când BCE lansează astfel de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO). Prin aceste operaţiuni BCE oferă credite pe termen lung băncilor, în ideea de a le stimula pe acestea să acorde mai multe credite economiei reale, astfel încât firmele să se poată împrumuta la dobânzi mai mici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2019, 07:46)
Sa de-a bani gratis. E o soluție foarte buna. Să ia și românii. Ăștia dau bani fara dobânda la străini și apoi cumpără toate terenurile și fabricile din România pe nimic. Românii nu au acces la creditare iar daca reușesc să obțină un credit atunci sunt obligați să plătească dobânzi foarte mari, astfel încât renunță la el sau se supraimpovareaza. In acest ritm vom deveni sclavii europenilor occidentali care tipăresc bani și cu hârtia tipărită cumpără tot ce dețin statele est europene.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2019, 12:58)
Lasa minciunile, bani ieftin iau bancile nu clientii. Clientii platesc in plus inclusiv riscul de Tara.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2019, 08:22)
BNR este a Romaniei sau urmareste interesele strainilor?