400.000 de angajaţi au contractele de muncă suspendate, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres. Dacă în urmă cu săptămână, ministrul de resort susţinea că 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate, numărul acestora s-a dublat după emiterea Ordonanţelor militare nr. 2 şi 3.
Violeta Alexandru a afirmat că "cel mai probabil" cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.
"Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, cele mai multe dintre aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic - n. r.), dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat ministrul Muncii.
Ea a reamintit că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie.
Se pare că numărul celor trimişi în şomaj tehnic se va dubla săptămâna viitoare, deoarece, conform informaţiilor primite de Ziarul BURSA de la patronatele din transportul rutier de mărfuri şi persoane, aproximativ 450.000 de angajaţi din acest domeniu vor fi trimişi acasă din cauza reducerii drastice a activităţii în urma emiterii ordonanţelor militare.