PIB-ul a crescut uşor, cu 1/1%

A.D.
Miscellanea / 14 noiembrie

PIB-ul a crescut uşor, cu 1/1%

Produsul intern brut a crescut anual cu 1,1% în trimestrul al III-lea, în uşoară accelerare faţă de primele două trimestre, potrivit unui comunicat Libra Bank, transmis redacţiei. Avansul cumulat la nivelul primelor nouă luni este de 0,9% faţă de perioada similară din 2023.

Până la momentul publicării structurii detaliate a creşterii PIB pentru perioada iulie-august, pot fi anticipate câteva tendinţe bazate pe interpretarea indicatorilor cu frecvenţă ridicată publicaţi lunar de INS, indicatori care acoperă aproximativ 75% din produsul intern brut.

Activitatea de comerţ, în principal cel cu amănuntul şi apoi cel auto, a avut o evoluţie pozitivă. Cu toate acestea, este o dinamică anuală ceva mai redusă decât în trimestrul al II-lea. Orientarea mai puternică a gospodăriilor spre achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată şi de uz curent, inclusiv dotare şi întreţinere a locuinţelor şi creşterea rapidă a creditului de consum pe fondul consolidării veniturilor, a continuat să impulsioneze vânzările de astfel de bunuri în trimestrul al III-lea.

Creşterea anuală a deficitului comercial s-a diminuat uşor în lunile iulie-septembrie, ceea ce este posibil să fi contribuit la o atenuare a impactului negativ a acestuia asupra formării produsului intern brut comparativ cu trimestrul al II-lea. Elementele care ar fi putut contribui la temperarea creşterii anuale a deficitului sunt exporturile de autovehicule şi consumul, acesta din urmă beneficiind, probabil, şi de o creştere a ofertei interne pe segmentul alimentar în perioada de vară, chiar dacă pe ansamblu anul agricol a fost unul dificil.

Altfel, semnalele primite din economie au fost slabe. Industria a încheiat al 8-lea trimestru consecutiv în scădere, media trimestrială fiind de -2,5%. Sectorul prelucrător care deţine 80% din totalul industriei nu reuşeşte să se stabilizeze, existând o deteriorare a activităţii în trimestrul al III-lea în special la producţia de bunuri de capital, intermediare şi a celor de uz curent. Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată este în creştere, dar chiar şi aici există o reducere a dinamicii anuale.

Datele pe lunile iulie şi august nu sunt promitatoare pentru construcţii. Creşterea anuală, mult mai reţinută, a lucrărilor de infrastructură, comparativ cu perioadele similare din 2023, nu poate să compenseze declinul amplu al construcţiilor rezidenţiale, la care se adaugă cel de mai mică dimensiune al construcţiilor nerezidenţiale.

Referitor la servicii (exclusiv cele din zona publică), acestea au intrat în umbră în lunile iulie şi august. Acesta este în principal cazul transporturilor terestre, telecomunicaţiilor, serviciilor IT, activităţilor de consultanţă şi management sau serviciilor de publicitate. In ce priveşte serviciile prestate populaţiei, acestea nu reuşesc să reintre în teritoriul pozitiv. Creşterile lunare, chiar puternice în cazul hotelurilor şi restaurantelor, începând din luna mai, nu au fost suficiente pentru a produce creşteri anuale.

Specialiştii financiari estimează o creştere economică la 1,2% pentru acest an, însă menţionează că riscurile la adresa acesteia sunt orientate descendent, dacă se iau în considerare datele INS, publicate azi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb