Femeile sunt în continuare slab reprezentate în cadrul băncilor centrale din întreaga lume, arată un raport publicat, astăzi, de Forumul Oficial al Instituţiilor Financiare şi Monetare (OMFIF), transmite Bloomberg.
Un indice al egalităţii de gen calculat de OMFIF a urcat la 25% în 2019 de la un nivel de 19% anul trecut, dar rămâne în continuare sub nivelul înregistrat în 2017. Un scor de 100% ar reprezenta un echilibru perfect între femei şi bărbaţi.
Creşterea diversităţii "are legătură cu reducerea mentalităţii de grup pentru a îmbunătăţi rezultatele şi procesul de luare a deciziilor, onorarea datoriei sociale pentru a reflecta societatea pe care o servesc, şi creşterea rezervorului de talente care influenţează succesul lor", a declarat economistul şef al OMFIF, Danae Kyriakopoulou.
Din cele 173 de bănci centrale, doar 14 sunt conduse de femei iar 35 nu au nicio femeie în poziţii de top. Pe regiuni, Europa are cel mai mare scor, 38%, urmată de America de Nord cu un scor de 36%. Asia are un scor de 9%.
Banca Centrală Europeană (BCE), instituţie care a fost exclusă din calculele regionale, rămâne "un caz atipic dezamăgitor", cu un scor nemodificat de 10,3%, în condiţiile în care doar două femei se numără printre cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor.
"Nu putem aştepta ca progresul să se întâmple în mod natural. Trebuie să continuăm să fixăm ţinte, să raportăm date şi să fim transparenţi, şi să continuăm să discutăm despre acest subiect", a spus vice-guvernatorul Băncii Angliei, Ben Broadbent