Investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat reprezentanţii instituţiei.
"În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD - Groupe Societe Generale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă", precizează Consiliul Concurenţei, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioada nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, informează Agerpres.
"Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei" , au afirmat reprezentanţii CC.
Precizările Consiliului Concurenţei vin în urma declaraţiilor făcute duminică de către senatorul ALDE, Daniel Zamfir, potrivit cărora indicele ROBOR este "trucat" cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR, solicitând Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac.
Senatorul a susţinut că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.
"Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public", a precizat Zamfir.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 21.01.2019, 11:08)
Nu Numai ca nu esti Jurist, Dar Nu esti nici ECONOMIST, ci Esti Doar 1COMUNIST, Tovarase ZAMFIR ! TOATA VIATA TA, ASTA AI FACUT, I-AI INTARITAT PE UNII CONTRA ALTORA! UMFLI CIFRELE, MAI BAGI SI DE LA TINE ! STIU FOARTE BINE UNDE BATI ! FRATI-TU A LUAT 1 CREDIT DE 700 000 de FRANCI ELVETIENI SI AR VREA SA NICI NU-I DEA INAPOI DACA SE POATE ! DAIA NA-RE URSUL COADA !
2. Mafalda e dl Chiritoiu
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.01.2019, 11:47)
rezultatul e asemanator cu decizia Olt him de la Bruxelles de care stia cu o zi inaint de publicare
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 12:32)
Consiliul concurentei apara ilegalitatile.
Alaturi de BNR.
Argument- au avut bancile in sold CHF si JPY atunci cand au acordat credite in aceste monede ? Cu alte cuvinte au vandut blana ursului din padure.Si multi romani au...belit-o!
3.1. Oare? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de daniel în data de 21.01.2019, 17:46)
Nu mi e clar daca in mod constient postacii socialisti posteaza ineptii sau .... inconstient.
Ce spune articolul: "Investigaţia Consiliul Concurenţei ... a fost finalizată în 2013"
"În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă."
Ce pune tov.Zamfir?
"... această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar."
Sigur este vorba de aceeasi investigatie a CC?
Cititi printre randuri .... nu va lasati influentati de minciuna!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 16:52)
"Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor"
Minciuna sau nestiinta....
Dintotdeauna legislatia privind protectia consumatorului a mentionat obligatia existentei unor indici de referinta functie de care dobanzile pot varia.
5. schimbati integral oamenii din BNR !
(mesaj trimis de om simplu în data de 21.01.2019, 17:29)
ANPC e cumparat de finantistii locali.
BNR protejeaza interesele finantistilor bancheri locali - reprezentanti ai capitalului de origine straina, nu romaneasca.
Ne jumulesc strainii de ne zboara fulgii !
Demolati BNR, schimbati imediat guvernatorul, CA-ul, consilierii si toti directorii din BNR! Lucreaza impotriva economiei Romaniei si pentru bancherii cu capital de origine straina! Isarescu guverneaza mecanismul de jupuire al romanilor prin credite si dobanzi !