Piaţa mondială a investiţiilor imobiliare a urcat la 788 miliarde dolari în anul încheiat în iunie 2014, iar New York şi-a menţinut poziţia de cel mai atractiv oraş pentru astfel de investiţii, informează un studiu realizat de compania de consultanţă Cushman & Wakefield, preluat de CNBC.
În perioada menţionată, volumul investiţiilor imobiliare a sporit cu 17,2% la nivel global, cu un avans de 38,8% în cazul investiţiilor transfrontaliere şi de 11,3% în cazul celor interne.
New York a fost, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai atractiv oraş, cu o creştere de 12,6% a investiţiilor, până la 55,4 miliarde de dolari, fapt ce i-a conferit o cotă de piaţă de 7% la nivel mondial.
Londra, se situează pe locul secund, foarte aproape de New York, cu o creştere de 40% a activităţilor de investiţii, la 47,2 miliarde de dolari, susţinute de investitorii transfrontalieri.
Mai mult: capitala Marii Britanii este cea mai atractivă piaţă pentru investitorii internaţionali în sectorul imobiliar, atrăgând 14,1% din capitalul internaţional, comparativ cu 5,5% în cazul Parisului şi 4,9% în cel al New Yorkului.
În situaţia celorlalte oraşe care completează primele 10 poziţii ale clasamentului realizat de Cushman & Wakefield, s-au petrecut puţine modificări în comparaţie cu raportul din 2013. Astfel, lista primelor 10 oraşe este formată din: New York, Londra, Tokyo, Los Angeles, San Francisco, Paris, Chicago, Washington D.C., Dallas şi Hong Kong.
Seul şi Toronto au fost eliminate din top 20 de către Shanghai, Beijing, Miami şi Stockholm, iar Dubai şi Dublin au consemnat progrese importante în acest an, urcând printre primele 50 de oraşe atractive pentru investitori, de pe locurile 186, respectiv 82.
În perioada 2013-2014, regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) s-a bucurat de o creştere de 30% a investiţiilor imobiliare, peste avansul de 14,3% înregistrat de SUA şi cel de 5,5% al Asiei.
Europa de Sud-Est şi oraşele de dimensiuni medii (printre care Amsterdam, Madrid, Milano, Varşovia, Bruxelles), precum şi Istanbul şi Dubai, din Asia, vor beneficia de o relativă stabilitate, o perspectivă de redresare şi continuarea restructurării băncilor şi a companiilor, se mai arată în raport.