Trump autorizează CIA să ascundă victimele civile ale atacurilor cu drone

L.A.
Internaţional / 7 martie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Preşedintele american, Donald Trump, a revocat un decret care obliga Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) să prezinte informaţii despre victimele civile ale unor atacuri aeriene în lume, relatează AFP.

Liderul de la Casa Albă a anulat astfel decizia predecesorului său Barack Obama, căruia i-a reproşat o lipsă de transparenţă prin faptul că a generalizat utilizarea dronelor în operaţiuni antiteroriste efectuate atât de către militari, cât şi de către agenţii americane de informaţii.

Decretul lui Trump îl revocă pe cel de la 1 iulie 2016 al lui Obama, care îi cerea directorului serviciilor americane de informaţii (DNI) un raport anual cu privire la numărul victimelor civile ale atacurilor aeriene cu drone vizând "ţinte teroriste" în afara unor teritorii considerate zone de război, mai scrie AFP.

Decizia lui Trump nu se aplică însă atacurilor efectuate de către agenţiile aflate în subordinea Departamentului Apărării, care vor continua să publice un raport anual în acest sens.

Această decizie ar putea să ofere mai multă flexibilitate CIA, pe care Trump se sprijină în acest tip de operaţiuni.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au denunţat imediat această decizie a Executivului, apreciind că ea este contrară eforturilor în vederea transparenţei cu privire la atacurile aeriene cu drone, devenite una dintre principalele arme în lupta Statelor Unite împotriva terorismului, după atentatele de la 11 septembrie 2001.

"Acţiunea administraţiei Trump nu este necesară şi este un pas înapoi periculos în transparenţa şi responsabilitatea utilizării forţei şi victimelor civile", a comentat Rita Siemion, de la Human Rights First, conform AFP.

CIA a jucat un rol de prim-plan în operaţiuni antiteroriste din 2001, utilizând drone pentru a lovi Al-Qaida şi alte grupări extremiste în Afganistan, Pakistan şi Yemen.

Semnalările de victime civile s-au multiplicat, iar în 2016 Obama a impus CIA proceduri mai dure, menite să limiteze riscurile unor victime colaterale, sprijinidu-se mai mult pe militari care să efectueze acest tip de operaţiuni.

Atunci când Trump s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2017, operaţiunile CIA au părut să se reia, iar atacurile aeriene cu drone au fost semnalate în Yemen şi în Libia, însă nu au fost recunoscute de Pentagon.

Odată cu retragerea anunţată a celei mai mari părţi a militarilor staţionaţi în Siria şi cu dorinţa exprimată de Trump de a retrage armata americană din Afganistan, rolul CIA ar putea să crească.

Shannon Green de la Center for Civilians in Conflict, consideră că CIA nu a respectat niciodată decretul lui Obama. "Această schimbare va îngreuna şi mai mult să aflăm dacă aceste atacuri aeriene au avut loc şi care este impactul pe care-l au asupra civililor", şi-a exprimat ea regretul.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb