OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru un profit record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creştere cu 65% faţă de acelaşi interval din anul precedent, şi vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro), potrivit unui comunicat.
Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 7% faţă de T1/11, atât din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi a preţului ţiţeiului.
Condiţiile meteo nefavorabile au afectat şi volumul producţiei: producţia zilnică de ţiţei şi gaze a Grupului a scăzut usor, la 184 mii bep, faţă de 186 mii bep în T1/11; volumul vânzărilor consolidate de gaze naturale a crescut cu 5% comparativ cu T1/11, mai precizează compania.
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a afirmat: "In T1/12, pretul majorat al titeiului si aprecierea USD fata de RON au favorizat rezultatele segmentului E&P, dar, in acelasi timp, au influentat negativ marjele si volumele din activitatea de R&M. Pe parcursul trimestrului am inregistrat un progres considerabil in cadrul proiectelorcheie de investitii si am continuat sa ne consolidam performanta operationala, datorita masurilor de management strict al costurilor. Forarea primei sonde de explorare in zona de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, in parteneriat cu ExxonMobil, a confirmat o descoperire potential semnificativa de gaze. Conditiile meteo extreme din primele doua luni ale anului au cauzat unele intreruperi de ordin tehnic, ce au afectat, intr-o oarecare masura, nivelul productiei din E&P si au influentat negativ vanzarile noastre din marketing. Cu toate acestea, iarna severa a determinat cresterea volumului vanzarilor de gaze si, in plus, am inregistrat marje imbunatatite, in special la gazele extrase din depozite. Pe 27 aprilie 2012, actionarii Petrom au aprobat distribuirea de dividende in cuantum de 1,76 mld lei din profitul aferent anului 2011. Pentru 2012, ne respectam angajamentul de a valorifica oportunitatile de crestere si de a urmari initiativele de sporire a eficientei, pentru a ne realiza obiectivele de dezvoltare durabila, mentinandu-ne, totodata, disciplina financiara solida."