DRAGOŞ DOROŞ: "ANAF se pregăteşte să treacă într-o nouă epocă de administrare fiscală"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 martie 2016

"ANAF se pregăteşte să treacă într-o nouă epocă de administrare fiscală"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregăteşte să treacă "într-o nouă epocă de administrare fiscală", urmând să achiziţioneze, în luna noiembrie, un sistem informatic integrat, a anunţat, ieri, Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei.

"Avem în plan achiziţia unui sistem informatic integrat de administrare fiscală, conform proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, iar achiziţia este prevăzută pentru noiembrie 2016", a menţionat domnia sa, precizând că noul sistem va însemna trecerea într-o nouă epocă de administrare fiscală.

"Nu o să-l vedem în viaţa de zi cu zi deocamdată", a ţinut să adauge Doroş, anunţând că sistemul informatic va fi testat o perioadă, după care va fi pus în funcţiune.

Pentru acest an, ANAF vizează, printre altele, simplificarea formularelor pentru contribuabili, dezvoltarea spaţiului privat virtual, implementarea plăţii cu cardul, precum şi menţinerea sau creşterea gradului de colectare, în pofida faptului că unele impozite şi taxe au fost reduse.

Dragoş Doroş a spus că, în câteva luni, plăţile taxelor şi impozitelor vor putea fi efectuate cu cardul, în acest sens urmând să fie aduse POS-uri la ghişeele administraţiilor fiscale.

Punând accentul pe necesitatea unui dialog cât mai strâns între fisc şi contribuabil, preşedintele ANAF a subliniat: "Un obiectiv este dezvoltarea spaţiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacţionăm cât mai mult în spaţiul virtual cu contribuabilii. Este un pas mare în vederea îmbunătăţirii colectării".

Strategia ANAF pentru perioada 2013-2017 prevede, printre obiectivele principale, îmbunătăţirea conmformării voluntare, creşterea eficienţei colectării şi combaterea evaziunii fiscale.

Totodată, în acest an, Agenţia şi-a propus să finalizeze cea de-a doua etapă a procedurii privind "grupul de 20 de persoane fizice cu averi mari" şi etapa secundă din procedura care vizează persoanele fizice cu risc fiscal.

Doroş nu a dat nicio cifră legată de ţintele privind gradul de colectare din acest an

ANAF a crescut gradul de colectare a taxelor şi impozitelor cu 7,8%, anul trecut faţă de 2014, colectând 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde de lei mai mult.

Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns la 27,9%, în 2015, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în anul precedent, potrivit ANAF.

Reprezentanţii agenţiei au arătat că încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12%, în perioada indicată, până la 57,13 miliarde lei (12,69 miliarde euro), iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei (3,06 miliarde euro).

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au destructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit sume (prejudicii aferente actelor de sesizare penală şi sancţiuni contravenţionale) în valoare totală de peste 5 miliarde lei (1,2 mld euro), valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudiciilor identificate.

Inspectorii au identificat peste 20 milioane lei nejustificaţi, care aparţineau unui număr de 350 de contribuabili.

Pentru asigurarea recuperării sumelor stabilite suplimentar şi a prejudiciilor au fost dispuse măsuri asigurătorii în valoare totală de peste 7,5 miliarde lei (1,67 miliarde euro).

Referitor la estimările legate de gradul de colectare sau de nivelul de reducere a evaziunii fiscale, preşedintele ANAF a menţionat, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, că nu deţine nicio cifră legată de aceste aspecte. De altfel, domnia sa a refuzat să ofere orice altă cifră în afara celor prezentate în slide-urile pregătite, aferente rezultatelor ANAF din 2015.

Cioloş: Angajaţii ANAF nu trebuie să abuzeze de puterea pe care o au, dar nici să fie prea flexibili când iau decizii

Angajaţii ANAF trebuie să îşi facă treaba cinstit, transparent, fără să abuzeze de puterea pe care o au, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când trebuie să ia decizii, a precizat, ieri, premierul Dacian Cioloş.

Oficialul a menţionat: "ANAF trebuie să fie şi un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul şi bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic îşi face treaba, şi asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toţi, cei care lucrăm în funcţia publică, o facem folosind banii contribuabililor. Asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii contribuabilor într-un mod cât mai eficient, dar trebuie să învăţăm din ce în mai mult să fim transparenţi şi în modul în care colectăm banii contribuabililor, şi în modul în care îi cheltuim".

Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că activitatea ANAF va continua să se îmbunătăţească şi va conduce la o creştere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale.

"Mi se pare semnificativ faptul că gradul de conformare voluntară la plată a crescut semnificativ şi sper să putem îmbunătăţi şi în continuare acest grad de conformare şi din punct de vedere al numărului celor care se conformează voluntar, dar şi din punct de vedere al volumului taxelor şi obligaţiilor care sunt plătite prin această conformare voluntară. Este important să aveţi o abordare echilibrată în mediul de afaceri, atât asupra micilor contribuabili, cât mai ales asupra marilor contribuabili", le-a spus premierul angajaţilor ANAF.

Rezultatele reformei ANAF deja se văd, este de părere Anca Paliu Dragu, ministrul Finanţelor Publice, care a menţionat: "De la începutul anului şi până la mijlocul lunii martie încasările bugetare totale au crescut cu 7% în termeni nominali, asta în condiţiile unei importante măsuri de relaxare fiscală, în frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcăm o creştere a conformării voluntare atât la plată, cât şi la declarare. Creşterea colectării este condiţionată de creşterea transparenţei şi eficienţei banului public. Lucrăm la introducerea unor sisteme simplificate de plată, plata online sau plata cu cardul la ghişeu, dar şi de declarare a taxelor care să încurajeze, de asemenea, conformarea voluntară".

Şi şeful Finanţelor a pus accentul pe parteneriatul care ar trebui să existe între Fisc şi contribuabili, declarând: "ANAF este instituţia care aduce veniturile publice necesare pentru a finanţa educaţia, sănătatea şi proiectele de infrastructură. De aceea, trebuie să fie o instituţie modernă, care lucrează pentru şi în favoarea contribuabililor. Reforma ANAF a început, ea trebuie încă să continue şi să fie accelerată. Este unul dintre obiectivele mele cheie să asigur un cadru fiscal bugetar adecvat, care să ducă la creşterea încrederii mediului de afaceri şi la stimularea investiţiilor, dar şi la simplificarea fiscalităţii".

ANAF a fost motiv de laudă, ieri, în cadrul festivităţii de prezentare a rezultatelor pe 2015, pentru cifrele realizate anul trecut, când instituţia a fost condusă de Gelu Ştefan Diaconu.

Amintim că Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu au fost demişi din funcţiile de preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte ANAF, la începutul lunii februarie, fiind urmăriţi penal într-un dosar de corupţie.

Şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este urmărit penal, într-un dosar în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar apare şi numele lui Codruţ Marta (care a fost consilierul lui Blejnar), dispărut încă din 2012 şi pe numele căruia a fost introdusă o acţiune în justiţie prin care se cere declararea judecătorească a morţii sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6601
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0080
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.7964

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb